Røde hunder

Røde hunder er en infeksjon som gir utslett med røde prikker. Etter vaksine ble innført er sykdommen sjelden i Norge. Gravide med uavklart beskyttelse mot sykdommen må teste seg.

UTSLETT VED RØDE HUNDER: Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Foto: NTB/Science Photo Library
UTSLETT VED RØDE HUNDER: Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Foto: NTB/Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Røde hunder har det medisinske navnet rubella. Sykdommen inngår blant det vi tradisjonelt har kalt barnesykdommer. Røde hunder er sjeldent i Norge etter vaksine ble innført på slutten av 70-tallet. Røde hunder er en infeksjon forårsaket av rubellaviruset. I det norske vaksinasjonsprogrammet gis det en effektiv vaksine mot røde hunder ved 15 måneders alder og i 6. klasse, og følgelig er sykdommen i praksis så godt som utryddet i Norge.

De få som smittes er ikke-vaksinerte, hovedsakelig barn, men voksne kan også smittes. Sykdommen kan ofte gi fosterskade dersom en gravid kvinne smittes i løpet av svangerskapets første tre til fem måneder. Dette kan medføre abort, hjertefeil, døvhet, svaksynthet eller psykisk funksjonshemming hos barnet. Dette er hovedgrunnen til at man vaksineres mot rubellaviruset, og gravide med uavklart vaksinasjon- og beskyttelsesstatus testes med blodprøve for å påvise beskyttelse (antistoffer) mot viruset. (1) (2)

LES OGSÅ: Derfor bør du vaksinere barna dine

Symptomer på røde hunder

Sykdommen røde hunder er vanligvis mild og begynner ofte med lett feberfølelse og forkjølelsessymptomer. Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Prikkene avblekes hvis man trykker på dem med et glass. Etter hvert som utslettet brer seg utover på kroppen, blir prikkene som kom først til syne blekere. Man blir gjerne rød og betent i svelget, og lymfeknutene i nakken og bak ørene blir ofte større. Noen kan også få øyebetennelse. (1) (2)

BILDEGALLERI: Oversikt: De vanligste utslettene hos barn

UTSLETTET BRER SEG: Røde hunder gir utslett med lyserøde prikker som først vises bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Foto: NTB/Shutterstock
UTSLETTET BRER SEG: Røde hunder gir utslett med lyserøde prikker som først vises bak ørene og i hodebunnen. Utslettet sprer seg til ansiktet, halsen, brystkassa, armene og beina i løpet av et par dager. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid betyr tiden fra smitte til symptomer utvikler seg. Tiden fra smitte til symptomene på røde hunder bryter ut er vanligvis mellom 14 og 21 dager. Sykdommen er smittsom fra omtrent fem dager før til fem dager etter at utslettet blir synlig. (1) (2)

Diagnose

Man skal kontakte lege ved mistanke om røde hunder. Sjeldenheten og de ofte milde symptomene som ligner på andre virussykdommer, gjør at man ofte ikke mistenker røde hunder dersom det ikke foregår en epidemi eller man vet at man har vært utsatt - dog er det er viktig å stille korrekt diagnose ved enhver mistanke om sykdommen.

Størst mistanke om at noen har blitt syke gjelder uvaksinerte personer som for eksempel har vært sammen med barn fra utlandet som er, eller har vært syke av røde hunder. Diagnosen stilles sikkert ved hjelp av blodprøver som måler antistoffer mot viruset. Legen som får mistanke om at noen har røde hunder, må varsle smittevernmyndighetene. Grunnen til dette er den store faren ved en eventuell smitte av gravide kvinner. (1) (2)

LES OGSÅ: Reisevaksiner.

Hva annet kan det være?

Andre sykdommer som kan ligne på røde hunder med lignende symptomer er (differensialdiagnoser):

Behandling

Røde hunder gir som regel mild sykdom, og noen spesiell behandling for symptomene er ofte ikke nødvendig siden tilstanden går over av seg selv - det finnes heller ingen effektiv behandling mot selve viruset. Barn bør være hjemme fra barnehage og skole på grunn av smittefaren.

Lindrende tiltak ved behov:

  • Hvile.
  • Rikelig med væske.
  • Smertestillende/febernedsettende (som paracetamol eller ibuprofen).

(1) (2)

GRAVID OG RØDE HUNDER: Røde hunder er en fryktet sykdom tidlig i svangerskapet. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene. Foto: NTB/Shutterstock
GRAVID OG RØDE HUNDER: Røde hunder er en fryktet sykdom tidlig i svangerskapet. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer

Hvis du er gravid og blir smittet av røde hunder

Legen vil undersøke deg og ta blodprøver for å avgjøre med sikkerhet om det er røde hunder du har fått. Hvis infeksjon påvises tidlig i svangerskapet, kan provosert abort være aktuelt. Risikoen for fosterskade er omtrent 90% i de første 8-10 svangerskapsukene, og faller frem til rundt uke 20 og senere, der fosterskade er svært sjelden. Hvis du er gravid og mistenker smitte med røde hunder - snakk med legen din! (1) (2)

LES OGSÅ: Gravide bør også unngå å bli smittet av den femte barnesykdom

Kontroll av gravide

Vaksinen mot røde hunder forebygger fosterskade. Noen få kvinner er ikke vaksinerte eller har ikke dannet antistoffer mot viruset. Hvis du tidligere ikke har fått to vaksinedoser eller tidligere har fått påvist at du har dannet antistoff, vil du bli tilbudt en blodprøve for å avdekke om du er beskyttet mot røde hunder. Hvis en gravid kvinne ikke har beskyttelse (antistoffer) mot rubellaviruset, blir hun rådet til å holde seg unna personer som kan tenkes å ha røde hunder, og til å vaksinere seg like etter fødselen. (1) (2)

Kilder

1) NHS, Rubella (German measles)

2) Legevakthåndboken, Røde hunder

Sist oppdatert 24.04.21. Denne artikkelen ble i sin helhet oppdatert og utvidet i juli 2017 av Rune Erlandsen, lege. Bygget på opprinnelig artikkel skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 14. januar 2009.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring