Alvorlige streptokokkinfeksjoner

Gruppe A-streptokokker (GAS) kan føre til et stort spekter av sykdommer, fra milde infeksjoner (for eksempel halsbetennelse) som er vanligst, til akutt sykdom med alvorlig skadde organer og sirkulasjonssvikt (sjokk). De siste årene har det vært en økning i antallet alvorlige streptokokkinfeksjoner. Økningen skyldes at noen streptokokkstammer har blitt mer aggressive.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Infeksjonene kan ramme i alle aldersgrupper, fra unge voksne som er friske fra før til eldre personer med svekket infeksjonsforsvaret på forhånd. En sjelden gang kan ørebetennelse eller bihulebetennelse med streptokokker føre til blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.

Sykdomstegn
I startfasen. Symptomene kan minne om influensa med feber, ledd- og muskelsmerter. Det kan dreie seg om en alvorlig infeksjon hvis den syke virker sterkt medtatt og får gjentatte frostanfall. Rask puls, magesmerter, omtåkethet og utslett kan også være tegn på en alvorlig infeksjon.

Sirkulasjonssvikt. Alvorlig streptokokkinfeksjon kan føre til sirkulasjonssvikt (sjokk). Huden er kald og klam, pulsen er rask og den syke er omtåket, sløv eller bevisstløs.

Underhudsinfeksjon (nekrotiserende fasciitt). Streptokokkene kan komme inn i vevet under huden gjennom et sår eller en rift, eller fra en nærliggende byll. De kan forårsake en kraftig infeksjon som fører til at fettvev under huden og muskelhinner ødelegges. Sterke smerter er ofte det første symptomet. Huden over er vanligvis ikke angrepet, men den kan bli rød eller få blemmer.

BehandlingVed mistanke om en alvorlig infeksjon må du kontakte lege øyeblikkelig. Rask behandling med antibiotika er svært viktig ved en alvorlig streptokokkinfeksjon, og ved alvorlig underhudsinfeksjon (nekrotiserende fasciitt) kan rask kirurgisk behandling være livreddende. Behandlingen foregår på sykehus.

Oppdatert 28.08.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde:
- Nasjonalt folkehelseinstitutt. Streptokokk gruppe A-infeksjon. (28.08.07)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring