Bihulebetennelse

Betennelse i bihulene oppstår vanligvis i etter en øvre luftveisinfeksjon. Bihulebetennelse gir ofte symptomer som ansiktssmerter og nesetetthet.

TETTE BIHULER: Det gjør vondt i ansiktet, nesen er tett og noen får også feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TETTE BIHULER: Det gjør vondt i ansiktet, nesen er tett og noen får også feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bihulebetennelse går også under de medisinske betegnelsene sinusitt eller sinusitis acuta.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler. Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en vanlig øvre luftveisinfeksjon - en forkjølelse. Barn får normalt ikke bihulebetennelse.

BIHULENE: De medisinske betegnelsene på ulike deler av bihulene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BIHULENE: De medisinske betegnelsene på ulike deler av bihulene. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsak til bihulebetennelse

Ansiktsskjelettet har flere hulrom med åpning til nesen. Det er disse hulrommene, som ligger i nesen, i kjeven og i pannen ned mot øynene, som kalles bihuler. Disse er kledd med slimhinner på samme måte som nesen. Når man er forkjølet blir ofte slimhinnene betente både i nesen og i bihulene, og nesen reagerer med å produsere snørr. Mange blir også tett i nesen. Smertene oppstår når åpningene til bihulene tettes til, noe som øker trykket i bihulene. Dette kjennes som et ubehagelig trykk over øynene og i kjeven.

Enkelt forklart er årsakene til en bihulebetennelse forandringer i slimhinnene i hulrommene som grenser til nesen.

Øre- nese hals spesialist: Dette er årsakene til bihulebetennelse

Symptomer på bihulebetennelse

Symptomene på akutt bihulebetennelse kan variere:

 • nesetetthet
 • tykt gulgrønt slim fra nesen
 • smerter i overkjeve/tenner, i pannen eller bak øynene.
 • Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning.
 • Ofte er det feber, nedsatt allmenntilstand og hoste med eller uten oppspytt.
 • Ved røntgenfoto, vanligvis computertomografi (CT) av bihuler, eller ultralyd, påvises tegn på materie (puss) i en eller flere bihuler, hyppigst i silbensceller og kjevehule.
  Kilde: sml.no

Ved en bihulebetennelse uten bakteriell vekst, gir ofte trykksmerter som første symptom. Ved en bakterieinfeksjon har man gjerne farget puss, ofte grønt, som kommer ut av nesen. Ved en akutt bihulebetennelse får man ofte feber.

Kronisk bihulebetennelse

Man skiller mellom akutt og kronisk bihulebetennelse. Akutt bihulebetennelse skyldes spredning av virus eller bakterier fra nesen og inn i bihulene. Dersom det blir liggende igjen puss i bihulene kan dette føre til at betennelsen stadig blusser opp, noe som skader slimhinnene og kan gi kroniske plager. Kronisk bihulebetennelse krever behandling hos en spesialist.

LES MER: Kronisk bihulebetennelse

Hvilke andre sykdommer kan det være?

Diffrensialdiagnoser er spenningshodepine, migrene, tann- eller tannkjøttsinflammasjon, malokklusjon (feilstilling av tenner), bruxisme (skjære tenner kan gi smerter), kjeveleddskader, ansiktssmerter på grunn av herpes zoster neuralgi, trigeminusneuralgi (nervesmerter på en side av ansiktet) eller retrobulbær neuronitt.

Er det smittsomt?

Bihulebetennelse smitter ikke, men det begynner ofte med en forkjølelse, og forkjølelsen kan være smittsom. Luftveisinfeksjoner smitter som regel ved dråpeinfeksjon ved at en forkjølet hoster eller nyser i nærheten av deg. En annen måte er at du rører f.eks. ved et bord som en forkjølet har hostet eller nyst over, og du deretter gnir deg i øynene eller piller nese.

LES OGSÅ: Forløp, varighet og smitte ved bihulebetennelse

Når bør man oppsøke lege?

Dersom symptomene er veldig alvorlige eller vedvarer over en uke, bør lege kontaktes. Varer symptomene over en uke kan det være tegn på at det er en bakteriell infeksjon og antibiotikabehandling må vurderes.

I følge helsenorge.no kan noen ganger bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene, men det er svært sjelden. Lege bør kontaktes umiddelbart ved sterk hodepine, stiv nakke, hvis det er smertefullt å se på lys, ved dobbeltsyn eller døsighet og forvirring.

NESESPRAY: Slimhinneavløsende spray kan avhjelpe ved bihulebetennelse, men ikke bruk dem mer enn en uke uten å ha rådført deg med lege. Foto: NTB Scanpix
NESESPRAY: Slimhinneavløsende spray kan avhjelpe ved bihulebetennelse, men ikke bruk dem mer enn en uke uten å ha rådført deg med lege. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling av bihulebetennelse

En bihulebetennelse kan skyldes enten virus eller bakterier. Mange er veldig raske til å ty til antibiotika når det kjenner symptomer på en bihulebetennelse, men antibiotika hjelper som kjent ikke mot virus.

Bihulebetennelse går oftest over uten behandling.

Medisiner

 • Reseptfrie smertestillende som paracetamol eller ibuprofen kan lindre smertene.
 • Nasale steroider: Steroidsprayer. Noen av de vanligste er budesonid, flutikason, mometason og triamcinolon. Sprayen inhaleres gjennom nesen en eller to ganger daglig. De er laget for å redusere betennelsen i nesen.
 • Slimhinneavsvellende legemidler: Slimhinneavsvellende midler finnes i pilleform, som nesespray og dråper. Formålet er å åpne en tett nese, slik at du puster lettere. Slimhinneavsvellende nesespray bør ikke brukes i mer enn en uke.
 • Antihistaminer brukes ofte mot høysnue og andre allergier. Noen kan kjøpes reseptfritt, andre krever resept fra legen. De finnes som tabletter, mikstur eller i dråpeform.
 • Antibiotika brukes ikke ofte mot bihulebetennelse. Leger forordner antibiotika kun ved alvorlig bihulebetennelse som er forårsaket av bakterier.

Bihulesmerter på flytur

Mange har opplevd at flyturer kan gi kraftige bihulesmerter, på grunn av kraftige forkjølelser eller bihulebetennelser. Det gjør vondt å fly fordi slimhinnene er hovnet opp og man ikke får utlignet trykket som oppstår under en flytur. Dette er ikke farlig, men det kan være fryktelig ubehagelig. Slimhinneavsvellende kan selvsagt ha noe effekt.

Prognose

To tredjedeler av de som får akutt bihulebetennelse bra uten noen behandling. Noen får gjentatte bihulebetennelser. Det er også mulig å utvikle kronisk bihulebetennelse. Dersom det skjer, bør lege kontaktes. Det kan bli behov for henvisning til spesialist og videre undersøkelser og behandling.

Kilder:

Helsenorge.no, Felleskatalogen, Øre-nese-halsspesialist Kristian Mydske Vegsgaard, Legeforeningen,

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring