Symptomer på bihulebetennelse

Det vanligste symptomene på bihulebetennelse er feber og smerter i ansiktet, pannen eller rundt øynene.

SYMPTOMER PÅ BIHULEBETENNELSE: Smerter i overkjeve eller tenner, i pannen eller bak øynene. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER PÅ BIHULEBETENNELSE: Smerter i overkjeve eller tenner, i pannen eller bak øynene. Typisk er smertene verst midt på dagen og ved foroverbøyning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bihulebetennelse oppstår vanligvis i forbindelse med en vanlig øvre luftveisinfeksjon - en influensa eller forkjølelse. Bihulebetennelse er gjerne en markert forverring etter en forutgående øvre luftveisinfeksjon.

Årsaken til bihulebetennelse er en infeksjon i nese-bihuleslimhinnene. Slimhinnen får en hevelse, og dermed blokkeres åpningene mellom nesen og bihulene. Den reduserteforbindelsen mellom nese og bihuler er årsaken til de karakteristiske symptomene. Virus er årsak til 90 - 95% av alle bihulebetennelser, de resterende skyldes bakterier.

Bihulebetennelse er en akutt eller kronisk betennelse i en eller flere av nesens bihuler.

Smerter i ansiktet og kjeven

Det vanligste symptomet er smerte over den betente bihulen. Dette kan gi smerter i pannen, overkjeven, tennene, kinnene eller rundt øynene.
Smertene blir verre når du bøyer hodet forover, og smertene kan stråle opp mot øyet eller ned i tennene. Noen får også smerter i kjeven når de tygger

Nesetetthet og slim

Snørr som inneholder gult eller grønt slim (verk eller puss) er også et symptom på bihulebetennelse. Noen mister også smakssans.

Feber

Hvis betennelsen er kraftig, kan du samtidig ha feber og - mer sjeldent - hevelse over den betente bihulen.
Men det kan også være den underliggende forkjølelsen eller influensaen som medfører feber.
Vanligvis bare moderat feber, men i uttalte tilfeller kan det være høy temperatur og nedsatt allmenntilstand.

Sår hals og hoste

Halsen kan også bli sår som følge av slimet som renner fra nesen og ned i svelget. Hoste med eller uten oppspytt eller midlertidig tap av smaksans forekommer også.

Nedsatt almenntilstand

Infeksjonen medfører at man kan føle seg trett og slapp.

Komplikasjoner

Dersom symptomene er veldig alvorlige eller vedvarer over en uke, bør lege kontaktes. Varer symptomene over en uke kan det være tegn på at det er en infeksjonen er bakteriell og antibiotikabehandling må vurderes.

I følge helsenorge.no kan noen ganger bihulebetennelse forårsake alvorlige problemer som påvirker hjernen og øynene, men det er svært sjelden. Lege bør kontaktes umiddelbart ved sterk hodepine, stiv nakke, hvis det er smertefullt å se på lys, ved dobbeltsyn eller døsighet og forvirring.

Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen, Legeforeningen, legevakthåndboken, sml.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring