Cytomegalovirus-infeksjon

Cytomegalovirus er et svært vanlig virus. Infeksjonen kan gi feber, men ofte gir det ingen symptomer.

CYTOMEGALOVIRUS: Legen kan teste deg for antistoffer som cytomegalovirus aktiverer, men det har sjeldent noe hensikt ved primærinfeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
CYTOMEGALOVIRUS: Legen kan teste deg for antistoffer som cytomegalovirus aktiverer, men det har sjeldent noe hensikt ved primærinfeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Cytomegaloviruset har fått sitt navn fra greske cyto-, "celle", og -megalo, "stor", av patologen Hugo Ribbert når han så forstørrede celler med store kjerner i mikroskopet som var CMV-infiserte. (5)

Cytomegalovirus (CMV) er et virus som tilhører herpesvirusfamilien og er svært utbredt hos mennesker, der godt over halvparten av oss er smittet innen 40-årsalderen. Symptomer kan inkludere feber, tretthet og mer, men de fleste merker ikke at de er smittet. (1)

LES OGSÅ: Alltid forkjølet? Hva kan det skyldes?

To faser
Primærinfeksjon: Vanligst hos barn og unge. influensalignende plager, halsvondt eller feber.
Reaktivert infeksjon: Hos en liten andel kan infeksjonen dukke opp på ny senere i livet, når du allerede er alvorlig syk eller har nedsatt immunforsvar.

Hva skjer i kroppen?

Som virus flest, er Cytomegalovirus avhengig av våre egne celler for å reprodusere seg. Etter infeksjon og inngang i cellene, reproduserer viruset i store antall og sprer seg videre til nye celler. Som er typisk for virus i herpesvirusfamilien, vil en CMV-infeksjon ofte forbli værende som en latent infeksjon, som vil si at viruset fortsatt befinner seg i cellene selv om man ikke har noen symptomer, og etter at en eventuell akutt infeksjon er tilsynelatende bekjempet. Den latente virusinfeksjonen kan så på et senere tidspunkt blusse opp og gi symptomer når man er mer utsatt og sårbar, for eksempel når man er alvorlig syk eller har et nedsatt immunforsvar av andre årsaker, uten at man trenger å bli smittet på nytt. Et mer kjent eksempel på en slik såkalt reaktivering, er vannkoppeviruset som mange år etter selve vannkoppeutbruddet, kan blusse opp som tilstanden kjent som helvetesild - vannkoppeviruset er som CMV også del av herpesvirusfamilien. (4)

Årsak

Cytomegalovirus-infeksjon gir symptomer alt etter hvor i kroppen infeksjonen manifesterer seg, hvis man i det hele tatt opplever symptomer. Det skjer skader av celler som viruset infiserer, samt en immunrespons mot infeksjonen - som begge vil kunne bidra til å gi symptomer.

LES OGSÅ: Kronisk bihulebetennelse

Herpesvirus
Herpesvirus er en stor familie av DNA-virus som kan forårsake ulike sykdommer:
HERPESVIRUS: Cytomegalovirus (CMV) er et virus som tilhører herpesvirusfamilien og er svært utbredt hos mennesker Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HERPESVIRUS: Cytomegalovirus (CMV) er et virus som tilhører herpesvirusfamilien og er svært utbredt hos mennesker Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Utbredelse

Cytomegalovirus er svært vanlig, og omtrent alle mennesker blir infisert i løpet av livet, og mange får en latent infeksjon som kan blusse opp på et senere stadium når man er mer sårbar. (1)

Smitte

Cytomegalovirus smittes gjennom kontakt med kroppsvæsken til en infisert person (spytt, blod, urin, sæd og lignende), eller seksuell kontakt. 30-40% blir smittet i sitt første leveår. Gravide kvinner kan smitte fosteret i løpet av svangerskapet, under fødselen, eller de kan smitte barnet gjennom amming. CMV-infeksjon er den vanligste medfødte infeksjonen.

Siden viruset er såpass vanlig og de fleste ikke har symptomer, er det svært vanskelig å skulle forsøke beskytte seg mot en eventuell infeksjon, sett bort fra normal hygiene. (1)

Symptomer

Hos mennesker med et normalt immunforsvar er infeksjonen vanligvis helt uten symptomer. Om man skulle få symptomer, er disse som regel i form av influensalignende plager, halsvondt eller langvarig feber. Omtrent 5% av tilfeller av kyssesyke (mononukleose) skyldes CMV, mens andre virus er mye mer vanlig.

Hos noen grupper kan en CMV-infeksjon bli mer alvorlig. Dette gjelder først og fremst fostre og de med nedsatt immunsystem. Fostre som blir infisert under svangerskapet kan ha symptomer med varierende alvorlighetsgrad, fra ingen symptomer eller følger, til mer uttalte infeksjonssymptomer, hjernebetennelse, og mulige senfølger som utviklingsforstyrrelser og hørselstap. Personer med nedsatt immunforsvar (som AIDS, bruk av immundempende midler etc.) vil være utsatt for mer alvorlige CMV-infeksjoner som for eksempel lungebetennelse, hjernebetennelse eller tarmbetennelse. (1)

Differensialdiagnoser

Hva annet kan symptomene være?

CMV-infeksjon hos mennesker med normalt immunforsvar vil som regel gi ganske uspesifikke symptomer som kan ligne på vanligere tilstander som forkjølelse, influensa eller kyssesyke. Leger tester derfor sjelden for CMV, og derfor vil man ofte ikke vite at CMV var skyld i den aktuelle sykdommen.

Når bør man oppsøke lege?

Man bør oppsøke lege ved plager som ikke går over eller som man føler er uttalte eller bekymringsverdige.

LES OGSÅ: Dette er ME

Diagnose

Dersom man mistenker CMV-infeksjon, kan legen ta prøver for å påvise antistoffer i blodet som tegn på at kroppen er eller har vært infisert. (3)

Behandling

CMV-infeksjon kan behandles med antiviral medisin som bidrar til å hemme virusreproduksjonen, dette er særlig aktuelt hos de mer utsatte pasientgruppene. (3)

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden ved CMV-infeksjon (tiden fra man blir smittet til man får symptomer), er mellom 4 og 8 uker. (1)

Prognose og dødelighet

De fleste CMV-infeksjonene går over uten symptomer, og det oppstår svært sjelden langvarige plager hos de med et normalt immunforsvar. Hos de mer utsatte pasientgruppene kan infeksjonen bli langt mer alvorlig og kan potensielt gi store organskader. (1)

Kilder: 1) Fhi 2) Uptodate 3) Nhi.no 4) Ryan KJ, Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology (4th ed.). McGraw Hill. ISBN 0-8385-8529-9. 5) Ho, M. (1991). History of the cytomegalovirus.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring