For syk til å være i barnehagen eller på skole?

Så lenge bør barnet være hjemme, anbefaler norske helsemyndigheter.

ANBEFALINGENE FOR Å REDUSERE SMITTE: Følg reglene og unngå smitte. Foto: NTB scanpix
ANBEFALINGENE FOR Å REDUSERE SMITTE: Følg reglene og unngå smitte. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Særlig småbarnsalderen medfører hyppige virusinfeksjoner hos store og små, og mange fortviler over periodevis høyt fravær fra jobb og skole. Men når er egentlig barnet for syk til å gå på skole eller barnehage?

SE OVERSIKT OVER ULIKE SYKDOMMER OG ANBEFALINGER LENGRE NED

Almenntilstand er viktigst

- Det er allmenntilstanden som er det avgjørende når det gjelder å vurdere om et barn er sykt eller ikke, forteller almennlege og svarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein.

- Men hvordan kan man vite dette?

ALMENNLEGEN: Barnets almenntilstand er viktigst, sier Barexstein. Foto: Lommelegen.no
ALMENNLEGEN: Barnets almenntilstand er viktigst, sier Barexstein. Foto: Lommelegen.no Vis mer

- At barnet «virker sykt» er den viktigste indikatoren; Manglende apetitt, smil, energi, lekevilje. Vi er alle, både leger og ikke-leger, stort sett i stand til å vurdere om en person er syk eller frisk, på første øyekast.

Han mener at foreldre skal vite om at de kan stole på magefølelsen og på sin innebygde evne til å vite om et barn er alvorlig sykt eller ikke. Har man en uklar følelse av at «noe er galt», selv uten å kunne sette fingeren på det eller å kunne si eksakt hvorfor, så skal en stole på denne magefølelsen og oppsøke lege.

Så mange sykt barn-dager har du krav på

Slik vurderer legen barnas almenntilstand

Barexstein forteller at som lege gjør han observasjoner i det barnet med sine foreldre kommer inn døren på legekontoret, FØR konsultasjonen har begynt og før første ord er sagt.

- En unge som er høyt og lavt og er nysjerrig på ting rundt seg, møter blikket til legen, interessert eller fryktsomt, men ikke apatisk og likegyldig og IKKE alvorlig syk, uavhengig av hva temperaturen er og hvor mye ungen har hostet natten gjennom og liknende. Motsatt: Henger ungen i armene til mor, setter seg ikke til motverge mot stetoskop, er generelt uinteressert og sløv, så bør alarmlysene blinke, forteller Barexstein.

Feber hos barn

Ikke gi paracet og send barnet i barnehagen

- Barn med feber skal heller ikke i barnehage. Ikke fordi feberen er «farlig» i seg selv, men fordi feberen betyr at barnet er sykt, påpeker almennlegen.

- Å få barnet feberfritt med paracet, er «juksefeberfritt» og kan ikke brukes som argument for å sende barnet i barnehage.

HOLD BARNA HJEMME VED SYKDOM: Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet Foto: fhi.no
HOLD BARNA HJEMME VED SYKDOM: Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet Foto: fhi.no Vis mer

- Hold barna hjemme ved smittefare!

– Det er veldig viktig at man holder barn hjemme når de er syke, slik at de ikke smitter andre, har Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet tidligere sagt til Mammanett.no.

– Dersom man allikevel sender barna til barnehagen, vil det kunne føre til at andre barn og personalet blir syk. Det kan da bli vanskelig for barnehagene å opprettholde gode hygienerutiner på grunn av mangel på folk, sier Bruun.

Så lenge bør du holde barnet hjemme:

 • Feber: Til barnet er feberfri - dvs mindre 37,5 ° om morgenen og 38 ° på kvelden

 • Diare med eller uten brekninger: 2 døgn etter siste symptom. Barn som har tendens til løs avføring trenger ikke holdes borte, bare ved unormal diarétilstand

 • Kraftig øyekatarr: Det er ikke grunnlag for å anbefale at barnehagebarn med mild til moderat øyekatarr holdes hjemme. Ved krafitg pussdannelsen bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt

 • Forkjølelse: Til allmenntilstanden tilsier det.

 • Influensalignende symptomer: Til allmenntilstanden tilsier det.

 • Hoste og luftveisinfeksjoner: Til allmenntilstanden tilsier det. Ved langvarig og kraftig hoste bør barnet undersøkes av lege for blant annet kikhoste.

 • Ørebetennelse: Til allmenntilstanden tilsier det.

 • Brennkopper: Til sårene er under kontroll og det ikke er fare for smitteførende sårsekret som kan smitte andre barn.

 • Hodelus: Til lusekur er påbegynt.

 • Kikhoste: 5 dager etter igangsatt behandling - ved tidlig igangsatt behandling. Raskere hvis behandling blir igangsatt senere i sykdomsforløpet.

 • E. Coli-infeksjon: Til det har 5 negative kontrollprøver.

 • Kusma: 9 dager etter at hevelsen inntrer. Dersom alle barna i barnehagen/skolen er vaksinert kan man gå tilbake så snart almenntilstanden tilsier det.

 • Røde hunder: Minimum 5 dager etter utbrudd av utslett.

 • Mark (barnemark) / Spolmark: Til etter igangsatt behandling.

 • Ringorm: Til dagen etter behandling er igangsatt

 • Skabb: Til dagen etter behandling er igangsatt

 • Meningokokksykdom: Til sykdommen er over. Søsken må også holdes hjemme.

 • Meslinger: Til tidligst 4 dager etter opptreden av utslett.

 • Norovirus-infeksjon: 48 timer etter siste diare/oppkast.

 • Vannkopper: Barnet kan vende tilbake til barnehagen når utslettet har begynt å tørke inn.

Kilde: Fhi.no.

Ikke tilrettelegg for vannkoppsmitte

Vannkopper er langt mer plagsomt når man er voksen enn når man er barn. Mange tenker derfor at man gjør barnet en tjeneste ved å la det bli smittet som liten av vannkopper. Noen arrangerer såkalte «vannkopppartys» for å la barna bli smittet. Men det er ingen god idé å tenke at barnehagen skal være åsted.

- Selv om det er fordel å gjennomgå varicella som barn fremfor som voksen, vil det ikke være rett overfor de andre barna og deres familier at barn med kjent smitteførende varicella går i barnehagen/skolen, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

For mennesker med sykdom eller legemiddelbehandling som medfører immunsvakhet og for nyfødte kan vannkopper ha et meget alvorlig forløp med høy dødelighet. Fosterskader er svært sjelden, men kan bl.a. gi dårlig vekst, øyne- og hjerneskader. Gravide bør derfor ikke eksponeres.

Eksempler på når barn ikke trenger å holdes hjemme

Det er imidlertid ikke alle sykdommer som krever at man holder barnet hjemme fra barnehagen.

Erythema infectiosum (femte barnesykdom), munnsår, vorter og hånd-fot-munnsyke, er ifølge Folkehelseinstituttet sykdommer som smitter i forkant av når symptomene oppstår.

Man behøver ikke ha barnet hjemme ved enhver infeksjon. På bildet over ser du en 16 måneder gammel gutt med den femte barnesykdom. Hvis han har god nok almenntilstand kan han gå i barnehage, selv om han har utslett.
Ved påvisning av enkelte sykdommer er det ikke hensiktsmessig å holde barn hjemme. Det kan være fordi sykdommen i stor grad smitter før symptomer oppstår, eller fordi smitterisikoen er svært liten når barnet er blitt frisk, eller fordi tilstanden er så vanlig og lite alvorlig at det ikke berettiger å holde barnet hjemme, mener fhi.

Eksempler på slike sykdommer er:

KREVER MANGE SYKEDAGER: Å bli frisk nok etter vannkopper kan ta lang tid. Ikke tilrettelegg for smitte!
KREVER MANGE SYKEDAGER: Å bli frisk nok etter vannkopper kan ta lang tid. Ikke tilrettelegg for smitte! Vis mer
JO, HAN KAN I BARNEHAGEN:Sykdommer som for eksempel den femte barnesykdom, som denne gutten har, trenger ikke nødvendigvis bety at man må være hjemme. Foto: Andrew Kerr / Wikimedia Commons
JO, HAN KAN I BARNEHAGEN:Sykdommer som for eksempel den femte barnesykdom, som denne gutten har, trenger ikke nødvendigvis bety at man må være hjemme. Foto: Andrew Kerr / Wikimedia Commons Vis mer
HÅND, FOT og MUNNSYKE: Ingen grunn i seg selv til å bli hjemme hvis allmenntilstanden er god. Foto: NTB Scanpix
HÅND, FOT og MUNNSYKE: Ingen grunn i seg selv til å bli hjemme hvis allmenntilstanden er god. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring