Rhinovirus

Forkjølet? Mange blir smittet av dette viruset nå

– Det går veldig mye rhinovirus nå, forteller Preben Aavitsland fra FHI.

RHINOVIRUS: Svært smittsomt forkjølelsesvirus. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
RHINOVIRUS: Svært smittsomt forkjølelsesvirus. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Smittespredningen for covid-19 har vært nedadgående over tid, og ukesrapporten fra FHI for uke 35 og 36 viser en stabil eller fortsatt nedadgående trend.

Men de siste to uker har det vært en betydelig økning av enkelte andre forkjølelsesvirus.

Rhinovirus

– Det går veldig mye rhinovirus nå, altså det klassiske forkjølelsesviruset, forteller Preben Aavitsland Fagdirektør, Områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse, i Folkehelseinstituttet til Lommelegen.

Rhinovirus er svært vanlig forkjølelsesvirus og svært smittsomt. Tiden fra smitte av rhinovirus til man får symptomer er 2–4 dager. (1)

Symptomene er sår hals, heshet, hodepine, ingen eller moderat feber. Som regel går forkjølelsen over av seg selv innen en uke. (2)

Rhinovirus eller korona?

– Hvis du har forkjølelsessymptomer nå, hva er du mest sannsynlig smittet av; koronavirus eller annet forkjølelsesvirus?

– De fleste har nok rhinovirus-forkjølelse, sier Aavitsland.

Han poengterer at rådene er de samme enten du har blitt smittet av koronavirus eller rhinovirus: Er du syk med luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme til du føler deg frisk.

– Symptomene på korona og rhinovirus kan være nokså like. Man kan ikke ut ifra symptomene vite hvilket virus som har gitt forkjølelsen, forklarer Aavitsland.

Preben Aavitsland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Preben Aavitsland. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Rhinovirus er svært smittsomt

Rhinovirus rammer alle aldersgrupper og er hyppigst vår og høst.

Voksne rammes av forkjølelse 1–2 ganger per år, barn under syv år rammes 7–9 ganger per år. (2)

Smittemåten er nærdråpesmitte ved nysing og hoste, eller ved direkte kontaktsmitte. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak, telefonrør og lignende.

Hvis man har gjennomgått en rhinovirusinfeksjon har man bare delvis og kortvarig immunitet mot samme serotype, det vil si undergruppe av rhinovirus. Det finnes omtrent hundre, kjente serotyper av rhinovirus. (1)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring