Rhinovirus

Rhinovirus er den vanligste årsaken til forkjølelser.

VANLIGSTE ÅRSAK TIL FORKJØLELSE: Rhinovirus er årsaken til omlag halvparten av alle forkjølelser. Det finnes mange typer, og du blir ikke varig immun etter gjennomgått forkjølelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANLIGSTE ÅRSAK TIL FORKJØLELSE: Rhinovirus er årsaken til omlag halvparten av alle forkjølelser. Det finnes mange typer, og du blir ikke varig immun etter gjennomgått forkjølelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er rhinovirus?

Omtrent halvparten av alle forkjølelser skyldes infeksjon med rhinovirus. Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom.

Rhinovirus ble først påvist i 1956, over 100 ulike serotyper er beskrevet.

OBS: COVID-19

Alle med forkjølelse- og influensasymptomer må testes for COVID-19, og holde seg i karantene så lenge man har symptomer. I første del av sykdomsforløpet er det vanskelig å skille symptomene ved en forkjølelse og coronainfeksjon.

Andre virus som gir forkjølelsessymptomer

De viktigste virus som gir forkjølelsessymptomer ved siden av rhinovirus er:

Man regner med at mange forkjølelser også skyldes ukjente virus.

LES OGSÅ: Forkjølelse eller influensa - hva er forkjellen?

Smitte

Rhinovirus smitter gjennom nærdråpesmitte ved nysing og hoste eller ved direkte kontaktsmitte. Forkjølelsesvirus kan overleve flere timer på dørhåndtak, telefonrør og lignende. Rhinovirus er svært smittsom. Gjennomgått rhinovirusinfeksjon gir delvis, men relativ kortvarig immunitet mot samme serotype.

Hvem smittes?

Rhinovirus rammer alle aldersgrupper.

Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år.

Inkubasjonstid

Tiden fra smitte av rhinovirus til man får symptomer er 2-4 dager.

LES OGSÅ: Kan kjærringråd hjelpe mot forkjølelse?

LINDRE FORKJØLELSE: En rhinovirus-infeksjon kan lindres med nesespray og reseptfrie smertestillende tabletter ved behov. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LINDRE FORKJØLELSE: En rhinovirus-infeksjon kan lindres med nesespray og reseptfrie smertestillende tabletter ved behov. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvilke symptomer gir infeksjon med rhinovirus?

Når på året er rhinovirus mest aktivt?

Sykdommen er hyppigst vår og høst.

Blir man immun?

Gjennomgått rhinovirusinfeksjon gir delvis, men relativ kortvarig immunitet mot samme serotype. (2)

Hvordan behandle en forkjølelse?

Det finnes ingen behandling mot forkjølelse. Nesespray og reseptfrie smertestillende som for eksempel Paracet kan lindre.
Det finnes ingen vaksine mot rhinovirus.

Kan man forebygge smitte av rhinovirus?

Ja, til en viss grad. Unngå hosting rett mot andre. God håndhygiene.

Kilder: 1) FHI.no - rhinovirus, 2) Lommelegen - forkjølelsesvirus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring