Sår og vond hals - hva kan årsaken være?

Å ha vondt i halsen er veldig vanlig, og er svært sjelden farlig. Men i noen tilfeller er det viktig å oppsøke lege og få behandling.

INFEKSJON: Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Foto: George Rudy/ Shutterstock NTB scanpix
INFEKSJON: Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Foto: George Rudy/ Shutterstock NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Petter Brelin, allmennlege og leder av Norsk forening for allmennmedisin, har tidligere forklart til Lommelegen at infeksjoner ofte er årsaken til sår og vond hals.

- Det er mange virus og bakterier som har potensial til å sette seg i halsen. Det blir vondt, sårt og hovent, sier Brelin.

Halsbetennelse ved forkjølelse og virus

Den vanligste årsaken til sår hals er virusinfeksjoner. Vondt i halsen er en vanlig tilstand som ofte opptrer som del av et annet sykdomsbilde, som for eksempel forkjølelse. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner.

- Mikrobene går inn i vevet og ødelegger mellom og inne i cellene. Derfor gjør det vondt, sier Brelin. Han forteller at man gjerne hovner opp. - Enten fordi mandlene bak i halsen blir store og/eller fordi vevet i halsen ødelegges og man hovner opp.

Luftveisinfeksjoner er svært vanlig i halsen fordi infeksjonsforsvaret er dårligst der.

Halsbetennelse kalles også Faryngotonsillitt.

- Slimhinnene i munn og hals er tynne, og infeksjoner setter seg lett fast, sier Brelin.

Virusinfeksjoner skal ikke behandles med antibiotika, dette går over av seg selv.

Streptokokker - bakterier

Streptokokker er den vanligste bakterien som forårsaker halsinfeksjon.

SÅR HALS: -Infeksjoner er ofte årsaken til sår og vond hals, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Foto: Sykehuset Østfold
SÅR HALS: -Infeksjoner er ofte årsaken til sår og vond hals, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin. Foto: Sykehuset Østfold Vis mer

Symptomer på halsbetennelse forårsaket av streptokokker:

 • Smerter bak i halsen som blir verre ved svelging
 • Feber
 • Halsen kan være rød med hvite flekker bak i svelget
 • Forstørrede og ømme lymfeknuter på fremre del av halsen
 • Fravær av hoste (ved halsbetennelser forårsaket av virus forekommer hoste)
 • Noen får også hodepine og muskelverk

- Streptokokker kan gi sykdom i så og si alle typer vev. Vanligst i Norge er halsbetennelser, tonsillitter. Allikevel er det slik at dersom du får vondt i halsen, så er virus en langt vanligere årsak enn streptokokker.

Leger anbefaler vanligvis antibiotika mot halsbetennelse forårsaket av streptokokker, ifølge Helsenorge. Dersom legen er i tvil kan han gjøre en hurtigtest som gir svaret i løpet av få minutter eller sende prøver inn til dyrkning.

LES OGSÅ: Rød stripe i huden kan være lymfangitt

VOND HALS: Ved en halsbetennelse kan man hovne opp i halsen. Foto: Romanets/ Shutterstock/ NTB scanpix
VOND HALS: Ved en halsbetennelse kan man hovne opp i halsen. Foto: Romanets/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Andre årsaker til sår og vond hals

Ifølge Norsk legevaktshåndbok kan en rekke sykdommer være årsaken til sår og vond hals:

 • Kyssesyke, kalles på fagspråket mononukleose. Symptomer kan være slapphet, feber og hodepine, sender halssmerter.
 • Skarlagensfeber. Starter ofte med feber, sår hals og svelgesmerter.
 • Largyngitt. Betennelse i larynks og stemmebåndene som vanligvis skyldes infeksjon med virus eller bakterier i forbindelse med en forkjølelse og sår hals.
 • Herpangina. Akutt febersykdom ledsaget av små blemmer eller sår på bakre svelgvegg.
 • Halsbyll, kalles på fagspråket peritonsillær abscess. en komplikasjon til halsbetennelse. Symptomene er sterke halssmerter, svelgevansker, økende problemer med å åpne munnen, feber og sterk sykdomsfølelse.
 • Betennelse i strupelokket. Kalles på fagspråket epiglotitt. Begynner med sår hals, feber og nedsatt allmenntilstand.
 • CMV-infeksjon. Hvis man får symptomer er disse som oftest i form av influensalignende symptomer, eller langvarig feber, halsplager og generell glandelsvulst.
 • Difteri. Sjeldent etter start av vaksineprogram
 • Svulst

Når skal man kontakte lege?

De fleste halsbetennelser går over av seg selv, ifølge Petter Brelin. Normalt etter 3-5 dager.

- Man skal kontakte lege hvis man føler seg veldig syk og har nedsatt allmenntilstand. Man skal også kontakte lege hvis man har stor hevelse på den ene siden av halsen, har problemer med å svelge eller puste, sier Brelin.

Han sier at antibiotika kan være aktuelt ved kraftige infeksjoner forårsaket av bakterier, som ved streptokokkinfeksjoner.

- Ellers må infeksjonen gå sin gang. Det er viktig å prøve å unngå smitte, for eksempel ved å sørge for god håndhygiene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring