Husk lusesjekk denne uka

Mange fylker har stor utbredelse av hodelus nå, sjekk hvilke. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle familier å gjennomføre lusesjekk uke 10.

MYE HODELUS NÅ: Mange fylker har stor utbredelse av lus nå. Hvis alle sjekker og behandler for hodelus samtidig kan vi bli kvitt problemet.
MYE HODELUS NÅ: Mange fylker har stor utbredelse av lus nå. Hvis alle sjekker og behandler for hodelus samtidig kan vi bli kvitt problemet. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Folkehelseinstituttet oppfordrer til landsomfattende dugnad mot hodelus i uke 10. Bakgrunnen for kampanjen som gjentas to ganger i året er at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Folkehelseinstituttet oppfordrer foreldre til å foreta lusesjekken helgen 10.-11. mars, med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes.

LES OGSÅ: Dette er kroppslus

FYLKENE MED LUSEALARM: Oslo, Østfold, Rogaland, Hedmark og Nordland er de fylkene hvor det selges mest lusemidler nå. Foto: Luseradar.no
FYLKENE MED LUSEALARM: Oslo, Østfold, Rogaland, Hedmark og Nordland er de fylkene hvor det selges mest lusemidler nå. Foto: Luseradar.no Vis mer

Akkurat nå: Flest rammet i Oslo, Østfold, Rogaland, Hedmark og Nordland

På nettstedet Luseradar.no finner man et kart som viser hvor mye hodelus det er i de forskjellige fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus. Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.

Oversikten viser at Oslo, Østfold, Rogaland, Hedmark og Nordland er de fylkene hvor det selges mest lusemidler nå (rød). Flere fylker har har også en del forekomst (gul), mens det i resten av landet er lavere forekomst (grønn). I fjor var det Hedmark og Buskerud som lå på lusetoppen i uke 10.

HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik gjør du en lusesjekk

Ifølge fhi.no kan du sjekke både vått eller tørt hår.

Lusesjekk i vått hår:

  • Du trenger godt lys, en lusekam og et hvitt håndkle
  • Det er viktig å gre nøye med en fintannet kam. Når du fukter håret vil dette hemmer lusenes bevegelse, slik at de ikke vil kunne smette fra ugredd hår og inn i allerede gredde deler av håret, og således hindre at vi får øye på dem.
  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du kjemmer vått hår, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg.
  • Lusene er små og et forstørrelsesglass vil være nyttig for mange. Du bør tørke kammen av på et papir. Eventuelle lus vil da tørke i løpet av et par minutter, og man vil se at de beveger seg.

Lusesjekk i tørt hår

Du kan også sjekke i tørt hår. I tørt hår beveger lusene seg, og de kan derfor være lettere å få øye på, i hvert fall hvis de er mange. Den som blir gredd kan da stå bøyd over et stort hvitt ark, og man grer fra hodebunnen og ned mot arket.

LES OGSÅ: Utslett i huden - hva kan årsaken være?

LUSESJEKK: Du kan lete etter lus i både tørt eller vått hår, det viktigste er at du kontrollerer nøye.
LUSESJEKK: Du kan lete etter lus i både tørt eller vått hår, det viktigste er at du kontrollerer nøye. Vis mer

Her oppholder lusa seg ofte

Hodelus liker seg best i nakken, særlig i området bak ørene, og oppover mot issen, men de finnes ofte andre steder på hodet også. De fleste vil ha få lus (1-10), og grundig sjekk av alle steder på hodet er derfor viktig for å oppdage lusa, ifølge fhi.no.

LES OGSÅ: Fortsatt tilfeller av flatlus

Hvorfor blir vi ikke kvitt lusa?

- Årsaken til at det er så vanskelig å bli kvitt lusa helt, er at det tar så lang tid fra man blir smittet til det oppdages. For å forhindre videre smitte, bør derfor foreldre helst sjekke barnet sitt minst en gang i måneden, fortalte Preben Ottesen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, til Lommelegen i fjor.

– Oftest tar det flere måneder fra man smittes til man oppdager det. I mellomtiden har lusa hatt mange generasjoner og man har rukket å smitte mange andre. Men hvis alle undersøker og behandler seg samtidig, vil dette mønsteret brytes.

Folkehelseinstituttet anbefaler også sjekk med lusekam minst en gang i måneden. Når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

LES OGSÅ: Flass og sår i hodebunnen? Det kan være seboreisk eksem

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvis barna har lus

En effektiv og grundig lusesjekk, kan avdekke hodelus.

– Det er i så fall ingen krise. Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Allikevel er det viktig å behandle så snart som mulig. Besøk ditt nærmeste apotek for å få råd der, eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, forteller Kjelsen.

Dersom hodelus oppdages, er det ifølge Folkehelseinstituttet flere behandlinger som kan gjennomføres for å få bukt med problemet. Man kan:

  1. Behandle med lusemiddel (kjøpes på apoteket) Ved bruk av lusemiddel er det viktig å følge pakningsvedlegget
  2. Kjemme hyppig (daglig i 14 dager)
  3. Klippe håret kortere enn 0,5 cm.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring