Helvetesild:

- Jeg fikk store blemmer på brystet

Barbro Karina Haugen (34) har hatt helvetesild flere ganger. Utslettet svir, brenner og klør, forteller hun.

HELVETESILD: Første gang Barbro fikk helvetesild, var hun 13 år gammel. Hun ble solbrent, og utslettet blusset opp på huden. Foto: Privat
HELVETESILD: Første gang Barbro fikk helvetesild, var hun 13 år gammel. Hun ble solbrent, og utslettet blusset opp på huden. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Jeg ble veldig solbrent, og fikk store blemmer på brystet. Jeg husker at det var veldig vondt, og at jeg gråt, sier Barbro Karina Haugen (34).

Første utbrudd med helvetesild oppsto på ferieturen i Danmark da hun var rundt 13 år gammel. Hun har fått helvetesild cirka fem ganger, med flere års mellomrom mellom hver gang.

Utslettet består av små knuter og væskefylte blærer. Tilstanden kan bli veldig smertefull. Noen vil også oppleve redusert allmenntilstand, med tretthet og hodepine. Eldre er ofte mer plaget enn yngre.

- Utslettet svir og brenner, og huden ved utslettet blir veldig varm. I tillegg klør det, forklarer Barbro.

Hvor mange får helvetesild?

Moren til Barbro har også hatt helvetesild flere ganger. Hun hadde derfor sterk mistanke om hva det var, første gangen hun sendte datteren til legen.

- Moren min har til og med hatt helvetesild inni ørene – noe som er ganske spesielt. Da trengte hun behandling på sykehus, forklarer Barbro.

Man vet ikke hvor mange nordmenn som har helvetesild, men alle som har hatt en infeksjon med vannkopper en gang i livet, kan i prinsippet oppleve å få helvetesild, da helvetesild skyldes en reaktivering av vannkoppeviruset.

- Helvetesild sees hyppigst hos eldre og hos de med nedsatt immunforsvar. Dette gjelder både de med nedsatt immunforsvar på grunn av kronisk sykdom eller medisiner, men jeg ser det også hos yngre pasienter som har opplevd en stressende periode i livet, eller som er litt nedkjørt av andre årsaker, som for eksempel en vanlig virussykdom, sier Anne Birgitte Nordal, hudlege ved Hudklinkken.

HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Anton Soggiu
HUDLEGE: Anne Birgitte Nordal. Foto: Anton Soggiu Vis mer

Behandling mot helvetesild

Barbro har hyppige utbrudd med herpes type 1 – gjennomsnittlig får hun utbrudd hver tredje måned. Noen ganger er hun i tvil om utbruddene skyldes herpes eller helvetesild, derfor har hun noen ganger vært nødt til å sjekke det hos lege.

- Ved utbrudd av helvetesild bruker jeg en salve med antibiotika, men det tar som regel en uke før utslettet forsvinner. Jeg har prikker i huden i lang tid, og det blir som regel alltid til arr fordi jeg piller på skorpene, sier hun.

- Hvilken behandling er mest effektiv?

- Antiviral behandling med tabletter er mest effektivt, men behandling bør startes opp raskt etter symptomdebut. Behandlingen er effektiv dersom det startes opp innen tre dager etter utbrudd. Selv om det går lenger tid, vil eldre pasienter få behandlingen likevel, da det hindre langvarig smerte i etterkant, sier Nordal.

Forebyggende råd

Det kan oppstå infeksjon i blemmene, og da er det anbefalt å smøre området med antibakteriell krem.

- Det er av og til behov for smertelindrende gele eller smertestillende tabletter.

Det er viktig å holde utslettet rent, slik at det ikke setter seg bakterieinfeksjon i blemmene og sårene. Vask regelmessig med klorheksidin desinfeksjonsvæske. Hvis det er store, væskende flater, kan du smøre på en antiseptisk krem, som dekkes med sterile kompresser og skiftes en-to ganger per dag.

Må være forsiktig i solen

For å unngå nye utbrudd, er Barbro nødt til å unngå sterk sol. Dersom hun blir solbrent, risikerer hun nye utbrudd.

- Den siste gangen jeg hadde helvetesild, var i 2018. Jeg har som regel fått utslettet på brystet, skuldrene og en gang i ansiktet.

Ettersom Barbro jobber på sykehjem, har hun vært nødt til å være mye hjemme fra jobb.

- Når jeg får et utslett, er det ikke alltid lett å vite om det er herpes eller helvetesild. Da må jeg bli hjemme fra jobb, slik at jeg ikke risikerer å smitte noen.

Herpes er smittsomt når man har utbrudd. Helvetesild er i utgangspunktet ikke smittsomt, men viruset kan gi smitte med vannkopper ved hudkontakt med en person som ikke har hatt vannkopper før. Derfor er det viktig å dekke sår med en egnet bandasje, og ha god håndhygiene.

Svekket immunforsvar

Selv om Barbro har hatt helvetesild flere ganger, er det mange som slipper unna med kun ett utslett gjennom hele livet. Dette er fordi viruset ligger i dvale. Men enkelte ting kan trigge nye utbrudd – spesielt dersom immunforsvaret er lavt. Stress eller sykdom kan øke risikoen for nye utbrudd.

- Jeg har leddgikt, og får behandling med cellegift. Derfor er immunforsvaret mitt svekket, og jeg er mer utsatt for nye utbrudd.

NEDSATT IMMUNFORSVAR: Barbro tror at hun er ekstra utsatt for nye utbrudd, da hun har nedsatt immunforsvar. Foto: Privat
NEDSATT IMMUNFORSVAR: Barbro tror at hun er ekstra utsatt for nye utbrudd, da hun har nedsatt immunforsvar. Foto: Privat Vis mer

Komplikasjoner

Nordal forklarer at helvetesild i noen tilfeller kan bli etterfulgt av langvarige smerter. Dette kalles postherpatisk nevralgi.

- Dette kan vare i flere måneder, og er hyppigst hos eldre. Ved mistanke om helvetesild er det derfor viktig å sette i gang med behandling raskt. Det samme gjelder dersom man opplever helvetesild i nærheten av øynene, da det kan føre til øyekomplikasjoner dersom pasienten ikke får behandling raskt.

Ny vaksine mot helvetesild

GSK (GlaxoSmithKline, britisk farmasøytisk selskap) har nylig lansert en vaksine mot helvetesild, Shingrix, som nå er tilgjengelig i Norge. Selskapet har uttalt at vaksinen gir over 90 prosent beskyttelse mot helvetesild i alle aldersgrupper ≥50 år.

- Vaksinen kan være aktuell hos utvalgte pasientgrupper. Dette reduserer risiko for helvetesild, men kan også redusere risiko for langvarig smerte i etterkant, såkalt postherpatisk nevralgi, forklarer Nordal.

I studiene som ligger til grunn for godkjenning av vaksinen, ble det vist beskyttelse i fire år. Oppfølgingsstudier viser at beskyttelsen kan holde i syv år eller mer, ifølge FHI.

Ifølge FHI må pasienter som skal få Shingrix få to doser med to måneders intervall. Vaksinen er godkjent for alle personer over 50 år, og for personer over 18 år med nedsatt immunforsvar.

Noe som kan være problematisk med vaksinen, er at den er dyr: Totalt vil kostnadene komme på cirka 4500 kroner.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring