Hudlege:

Slik ser brennkopper ut

Har noen spesielle kjennetegn og dukker først opp på visse steder på kroppen.

BRENNKOPPER RUNDT MUNNEN: Ansikt, hender og føtter blir oftest rammet. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
BRENNKOPPER RUNDT MUNNEN: Ansikt, hender og føtter blir oftest rammet. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvordan vet man at man har brennkopper?

Brennkopper kalles impetigo på fagspråket. Det er en smittsom hudsykdom som er spesielt vanlig i varmt og fuktig klima, sensommer og høst er måneder der det forekommer mindre epidemier. Barn er oftest plaget, men voksne kan også få det.

Brennkopper er et smittsomt utslett som er forårsaket av bakterier, gule stafylokokker og / eller streptokokker.

Hvordan starter brennkopper?

Brennkopper starter ofte på et mindre hudområde, gjerne et hudområde som er litt sårbart som i et sår eller et eksem. Utslettet vil så spres til andre hudområder.

Hvor på kroppen?

Alle hudområder kan rammes, men vanligvis starter utslettet på hudområder som er utsatt for omgivelsene som hender, ben og ansikt.

RØDT OG GULT: Selve utslettet er rødt, og skorpene er gule. Det kan også komme litt gul væske fra såret. Ph.wittaya / Shutterstock / NTB
RØDT OG GULT: Selve utslettet er rødt, og skorpene er gule. Det kan også komme litt gul væske fra såret. Ph.wittaya / Shutterstock / NTB Vis mer

Slik gjenkjenner du utslettet

Utslettet kan se litt forskjellig ut alt ettersom hvor uttalt det er. Vanligvis er det rødt utslett som er velavgrenset mot frisk hud, det er noe væsking og utslettet dekkes med gule skorper. Ofte er skorpene beskrevet som honninggule skorper.

Utslettet ved brennkopper svir og «brenner», noen synes det klør og noen synes det er vondt.

Litt eller mye utslett?

Vanligvis er infeksjonen veldig overflatisk og vil ikke etterlate noen arr.

Noen ganger kan infeksjonen være dyptgående og det vil være mer uttalte forandringer som vil kunne etterlate arr. Dette kalles for ektyma og sees vanligst hos de som allerede har en sykdom som gjør dem mer sårbare.

Her er et bilde med et barn som har uvanlig mye brennkopper:

KRAFTIG INFEKSJON: Ikke vanlig at brennkopper gir så mye utslett og store sår, men noen kan også rammes på denne måten. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
KRAFTIG INFEKSJON: Ikke vanlig at brennkopper gir så mye utslett og store sår, men noen kan også rammes på denne måten. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

En spesiell variant av brennkopper er blemmedannende brennkopper, såkalt bulløs impetigo. Da er utslettet rødt og velavgrenset mot frisk hud, men i tillegg så er det blemmer med væskeinnhold.

Dette hjelper

Hva gjør man med brennkopper? Hvis man mistenker brennkopper er det viktig å starte riktig pleie av huden tidlig, vaske hudområdet og eventuelt rengjøre med klorheksidin eller sårsalve som du kan kjøpe på apoteket uten resept. Utslettet bør dekkes slik at ikke andre smittes.

Hvis plagene øker på og rammer mer enn et mindre hudområdet er det lurt å kontakte lege. Noen vil ha behov for å smøre med eller innta antibiotika i tillegg til lokal hudpleie.

Det er noen tiltak som kan iverksettes for å unngå å bli smittet. Vaske hender regelmessig, holde huden hel og pleie mindre sår godt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring