Hudlege:

Vurderer du piercing i munnen? – Dette må du vite

Innebærer en risiko. Og har du disse sykdommene bør du i ikke ta piercing i munnen.

PIERCING I TUNGEN hos en ung kvinne. Foto: Axel Bueckert / Shutterstock / NTB
PIERCING I TUNGEN hos en ung kvinne. Foto: Axel Bueckert / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du visste kanskje ikke at en teskje med spytt inneholder flere milliarder med bakterier? Nå er heldigvis de fleste av disse bakteriene snille, og hjelper til med fordøyelsen av maten du spiser. Hensikten med å tygge er ikke bare å hente ut alle smaksstoffene som fyller et godt måltid, men også å mose maten med spytt som en forberedelse til videre ferd mot magesekken.

Hvis du vurderer piercing i munnen, bør du vite at fremmedlegemer tiltrekker seg de bakteriene som gir sykdom. Dette er bakgrunnen for at helsearbeidere på sykehus ikke skal bruke ringer på fingrene eller klokker, når de jobber med syke mennesker. Hvis piercingen i tillegg forstyrrer og ødelegger tenner og tannkjøtt, vil du svekke munnhelsen din ytterligere.

Munnhelse påvirker generell helse

Det er tidligere påvist en sammenheng mellom munnhelsen og sykdommer i kroppen som kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes og Alzheimers sykdom. En forskningsgruppe ved Karolinska institutet har påvist en økning av uheldige bakterier over en 10 års periode, og har også antydet en sammenheng mellom én bestemt bakterietype og kreft i bukspyttkjertelen (1).

Kort vei fra munnen til hjertet

I tillegg til at piercing påvirker bakteriebalansen, vil den også innebære mulighet for sår som gir bakteriene tilgang til dypere blodbaner som leder rett til hjertet, hjernen og leveren. Spesielt kan bakterier i blodet feste seg på de innvendige hjertehinnene og gjøre disse betente, såkalt endokarditt (2).

«Hvis du har diabetes eller hjerteproblemer, er mitt råd entydig: Styr unna piercing!» Hudlege Jan Øivind Holm

Tennene

Foruten det som er nevnt med bakterier og blodbanen, er ellers følgende komplikasjoner mulig:

  • emaljeskade av tann
  • fraktur av tann (brekt tann)
  • gingival retraksjon, det vil si at tannkjøttet trekker seg tilbake slik at tannhalser blir mer tydelige
  • avstøtning med fremmedlegemereaksjon i vevet
  • infeksjonsbetennelse i munnslimhinne eller tannkjøtt.
  • talevansker

Ikke meningen å skremme, men likevel et godt råd!

For deg som drømmer om en piercing og synes det er kult, så er ikke min mening å skremme deg. Du har likevel krav på å vite hvilke komplikasjoner som kan oppstå når noen borer hull i kroppen din, og særlig i slimhinnene dine.

Hvis du har diabetes eller hjerteproblemer, er mitt råd entydig: styr unna piercing!

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring