FHI er bekymret: – Vi venter influensaepidemi til vinteren

Nå gjør influensaen «comeback» og man venter en epidemi denne vinteren. FHI oppfordrer at alle som anbefales influensavaksine, bør ta den nå.

BEKYMRET: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg i dagens pressemøte om den kommende influensasesongen og influensavaksine. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BEKYMRET: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg i dagens pressemøte om den kommende influensasesongen og influensavaksine. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er to år siden sist Norge hadde en skikkelig influensasesong, og i fjor kom først influensaen sent, først på vårparten kom toppen.

I år ser man at influensaviruset har endret seg mye, ifølge FHI sin bekymringsmelding.

– Vi venter at virus som ikke har vært i omløp på flere år vil vende tilbake. Dette er virus som vi har lite beskyttelse mot, og det gjelder særlig små barn, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Det har vært få mennesker som har hatt influensa, sammenlignet med hvordan det var før koronapandemien. Årsaken til dette var strenge smitteverntiltak. Siden få har blitt smittet de siste årene, og fordi man ser at viruset har forandret seg mye, er befolkningens beskyttelse mot influensa dermed lav.

Bekymret for vaksinasjonsdekningen

For å redusere risiko for å bli syk og smitte andre, anbefales 1,6 millioner av befolkningen til å ta influensavaksine.

Både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er bekymret for vaksinasjonsdekningen. En gruppe som har særlig lav vaksinasjonsdekning, er barn i risikogruppene.

– Per i dag er vaksinasjonsdekningen blant disse barna rundt 8 prosent. – Noen barn har aldri hatt influensa, og har dermed ingen eller lite immunitet. Derfor er det svært viktig at risikogruppene husker å få influensavaksinen i år, sier Stoltenberg.

Vaksinasjonsdekningen for voksne i risikogrupper har de siste årene økt kraftig og endte samlet på 63 prosent for alle 18–79 år, ifølge tall fra årlig spørreundersøkelse utført av SSB.

– Hver eneste dose teller

Alle kommuner har nå mottatt influensavaksiner og vaksineringen er i gang av risikogrupper og helsepersonell.

– Hver eneste dose teller for å unngå alvorlig sykdom og dødsfall på grunn av influensa. Smittespredningen kan øke svært raskt hvis influensaviruset først får fotfeste i befolkningen. Alle som anbefales influensavaksine, bør ta den nå for å få effekt av vaksinen før influensa blir utbredt, sier Stoltenberg og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Ikke gratis i år

Under pandemien var vaksinering gratis, eller nesten gratis for risikogruppene.

I år er imidlertid ikke vaksinen lenger gratis.

– Det å fjerne den økonomiske barrieren bidro også til å redusere sosiale forskjeller, sier Stoltenberg og Guldvog.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring