Hva er influensa A og B?

Influensasesongen står for døren. Her får du oversikt over de ulike typene influensa.

DE TO VANLIGSTE FORMER: Influensavirus type A og B. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
DE TO VANLIGSTE FORMER: Influensavirus type A og B. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I etterkant av koronapandemien er nå folk flest godt kjent med at virus kommer i ulike varianter. Bare tenk på alfa-, delta- og omikronvarianten av koronaviruset. På samme måte fins også influensaviruset i flere varianter. To av disse variantene er A og B.

Hva er influensa A?

Influensa A finner vi både hos mennesker og hos mange ulike dyr. Det at viruset trives hos flere forskjellige arter, gjør at det utvikler seg mange under-typer av influensa A. De deles inn etter hva slags proteiner de har på overflaten sin. Disse proteinene gjenkjennes av kroppens immunsystem og utløser en reaksjon på smitte, en såkalt immunrespons. Noen typer influensa A kan gi pandemisk influensa. Pandemisk influensa får vi når en undertype influensavirus smitter svært mange flere enn det som er vanlig i løpet av en influensasesong, og som sprer seg til flere deler av verden.

Noen kjente varianter av pandemisk influensa A er svineinfluensa og spanskesyken.

Hva er influensa B?

Influensa B fins nesten utelukkende hos mennesker. Den er ikke delt inn i undergrupper på samme måte som influensa A, men er delt inn i to hovedtyper (kalt «linjer»), som igjen er delt inn i flere ulike typer.

Hva er influensa C og D?

Det fins også influensa C og D. Influensa C gir stort sett svært mild sykdom som minner om forkjølelse. Influensa D opptrer ikke hos mennesker.

Hva er symptomene?

Influensa type A og B gir årlige utbrudd hos mennesker. Sykdommen varierer i styrke fra år til år, dette skyldes at virusene muterer og forandrer seg. Ved de større utbruddene kan 10-20 % av befolkningen bli smittet.

Dersom du blir smittet kan du få feber, muskelverk samt luftveissymptomer. Influensa A gir gjerne litt kraftigere symptomer enn influensa B.

Begge deler kan påvises på en prøve tatt hos legen din. Behandlingen er den samme, uavhengig av influensa-type.

Beskytter influensavaksinen mot begge typer?

For de fleste som ellers er friske, vil ikke influensasmitte gi alvorlig sykdom. Men hos de med særlig risiko vil influensasmitte kunne gi alvorlig sykdom, og i verste fall kunne føre til død.

De med særlig risiko er de som har kroniske sykdommer, de over 65 år og gravide. Denne gruppen rådes til å ta vaksine mot sesonginfluensa hvert år. Vaksinen endres fra år til år og beskytter deg mot både influensa A og B.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring