Influensa eller korona? Slik skiller du dem fra hverandre

Flere og flere blir nå smittet med influensa. Samtidig er det fremdeles mye covid i omløp. Hvordan kan man skille de to sykdommene fra hverandre?

INFLUENSA ELLER KORONA? Det kan være vanskelig å skjelne de to sykdommene på symptomene. Bilde: Pormezz / Shutterstock / NTB
INFLUENSA ELLER KORONA? Det kan være vanskelig å skjelne de to sykdommene på symptomene. Bilde: Pormezz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Antall tilfeller med influensa i Norge er raskt stigende, med økende forekomst av både antall positive tester og antall sykehusinnlagte. Samtidig er det fremdeles mange som blir smittet med koronavirus, og omikronvarianten utgjør de aller fleste tilfellene.

Men hvordan vet man om man er smittet med influensa eller korona? Er det mulig å skille de to sykdommene fra hverandre?

Symptomer på influensa og korona

Influensa og korona skyldes begge infeksjon med virus, og kan begge føre til infeksjon i luftveiene. Mange mennesker opplever få eller ingen symptomer både ved influensa og korona, men begge sykdommene kan potensielt medføre alvorlig sykdom, særlig for mennesker som tilhører sårbare grupper.

Influensa og korona har mange av de samme symptomene, som inkluderer følgende:

  • Hoste
  • Rennende nese
  • Muskel -og leddsmerter
  • Påvirket allmenntilstand
  • Sår hals
  • Hodepine
  • Feber
  • Utmattelse
  • Oppkast og diaré hos barn
  • Endring i smak -og luktesans kan forekomme ved begge sykdommer, men er hyppigst ved koronainfeksjon.

Hvordan skille influensa fra korona?

Da symptomene er svært like ved både influensa og korona, er det nærmest umulig å skjelne dem bare på sykdomsforløpet.

Den eneste måten man med sikkerhet kan konstatere om man har influensa eller korona er å teste seg.

Man kan teste seg for korona ved å ta en hurtigtest. Ved negativ test bør man gjenta koronatesten i noen dager for å være sikker på at det ikke dreier seg om en falsk negativ test.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Video: Lommelegen.no Vis mer

Hvis testen flere ganger er negativ, kan det være man er smittet med influensavirus i stedet. Hvis man har milde til moderate symptomer behøver man ikke oppsøke lege av den grunn, da de fleste blir friske i løpet av kort tid.

Hvis man derimot tilhører en risikogruppe eller opplever alvorlige symptomer, bør man kontakte legen for å få bekreftet smitte med influensaviruset. Dette gjør man normalt ved å ta en virusprøve fra svelget.

Influensa og korona samtidig

Det er mulig å pådra seg influensa og korona samtidig. Det er ikke uventet at noen blir smittet med to infeksjoner parallelt når flere luftveisvirus sirkulerer samtidig og med høyt smittetrykk. FHI vurderer likevel at det vil dreie seg om få tilfeller.

Den mest effektive måten å beskytte seg mot både influensa og korona er vaksinasjon, og det er ikke for sent.

Influensavaksinasjon er fortsatt aktuelt for de som risikerer alvorlig sykdom. Dette gjelder eldre mennesker, de minste barna og personer med underliggende risikotilstander. Gravide og helsepersonell blir også tilbudt influensavaksine.

I tillegg bør man følge FHIs anbefalinger om koronavaksinasjon, og bli vaksinert dersom man ikke allerede er det.

Utover vaksinasjon er det viktig at man holder en god hygiene med hyppig håndvask og bruk av håndsprit. Hvis det er mulig bør man unngå nærkontakt til syke, og man bør holde seg hjemme mens man er syk.

Flere tilfeller med influensa, og færre med korona

FHI vurderer at vinterbølgen med covid-19 ser ut til å være på retur i Norge. De siste ukene er det registrert et kraftig fall i både sykehusinnleggelser og dødsfall.

Man regner med at om lag halvparten av befolkningen nå har vært smittet med korona. I tillegg er over 90 % av den voksne befolkningen grunnvaksinert med to doser, og over 90 % av de over 65 år har mottatt tre doser. Med andre ord er det en stigende immunitet mot korona i samfunnet.

I motsetning forventer FHI en økende spredning av influensa i april. Immuniteten i befolkningen er sannsynligvis lavere enn normalt på grunn av lite sirkulasjon av influensa de siste sesongene, og det er blant annet flere barn som aldri har møtt influensavirus før.

Når skal man søke lege?

Hvis man opplever alvorlige symptomer på sykdom bør man kontakte lege uansett om man er smittet med korona eller influensa, da det kan kreve medisinsk behandling og sykehusinnleggelse.

Hvis man har milde til moderate symptomer på influensa, men tilhører en risikogruppe bør man også oppsøke lege, da tidlig antiviral behandling mot influensa kan være aktuelt til personer i risikogrupper.

Kilder:

1) FHI: fakta om influensa 2) WHO: similarities and differences between covid-19 and Influenza 3) FHI: risiko ved covid-19 epidemien og influensaepidemien i Norge 4) Lommelegen: hva vet vi om senbivirkninger etter koronavaksinen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring