Influensa-symptomer: Hvordan vet jeg at jeg har influensa?

Antall tilfeller øker hurtig, melder FHI. I mars 2022 har vi en uvanlig økning som vi ikke har sett tidligere år. Dette er tegnene og symptomene på influensa.

TEGN OG SYMPTOMER: Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Her får du svar. Video: Lommelegen.no Foto: Aleksandra Suzi / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Antall tilfeller med influensa i Norge er nå hurtig økende, ifølge FHI sin ukesrapport for forekomst av influensa. (1) Vanligvis er april en måned hvor aktiviteten flater ut, men den siste rapporten viser økende forekomst i 2022.

Siste uker har det vært en ukentlig dobling i tilfeller og andel positive prøver, og også en økning i sykehusinnlagte med sesonginfluensa.

Det er ikke bare i Norge dette skjer. Flere andre land i Europa rapporterer økt antall tilfeller og spesielt Danmark har hatt en markant økning. (2,4)

Symptomer på influensa

Sykdommen starter ofte brått. Dette er vanlige influensasymptomer:

 • feber
 • smerter i muskler
 • hodepine
 • påvirket allmenntilstand
 • rennende nese
 • sår hals
 • tørrhoste
 • oppkast og diaré er ikke vanlig hos voksne, men oftere hos barn
 • noen får få eller ingen symptomer, selv om man har viruset i kroppen og kan smitte andre.
  (3)

Influensavaksinen som tilbys til risikogrupper, gravide og helsepersonell beskytter mot alvorlig sykdom.

LES MER: Hvordan få influensavaksine?

Hvordan skille korona fra influensa?

Det er faktisk ikke så enkelt. Mange av symptomene ved omikronvarianten varianten av koronaviruset, som er det som dominerer nå, er akkurat de samme som ved influensa.

Feber, samt muskel- og leddsmerter ble også meldt av 42-46% av de som hadde korona, så dette er ikke noe som skiller seg vesentlig ut. (5)

Du må derfor ta en koronatest for å skille de to infeksjonene fra hverandre, det gjør du selv med en hurtigtest.

Legekontor kan også påvise influensavirus ved test som sendes til lab, men med mindre du trenger legehjelp for influensa, er det ikke noe poeng i seg selv å teste seg. De fleste blir friske av seg selv.

Hvor lenge varer influensa?

Influensa varer oftest i sju til ti dager. (3)

Smitte

Influensa smitter via luftbåren smitte, eller ved å ha nærkontakt med en influensasyk person. Noen kan også smittes ved å ta på dørhåndtak eller andre kontaktflater som virus kan være på, det kalles kontaktsmitte.

Hvis mulig, unngå nærkontakt med andre personer når du er syk, for å unngå smitte. Hold deg hjemme mens du er syk. Vanlige smitteforebyggende tiltak som vi kjenner til for koronaviruset demper også spredning av influensaviruset.

Komplikasjoner

Eldre og de som har kroniske sykdommer er spesielt utsatt for å få komplikasjoner, men også friske og yngre mennesker kan få dette. Lommelegen har tidligere skrevet at om lag 1000 mennesker dør hvert år av influensa i Norge. Med tanke på hvor mange som blir smittet hvert år er dette en forholdsvis liten andel, men likevel betydelig.

Infeksjoner som ørebetennelse, bihulebetennelse og lungebetennelser er noen eksempler på komplikasjoner.

Når oppsøke lege?

Er du bekymret for ditt barn, kontakt helsetjenesten.

Hvis du er gravid, eller er i en risikogruppe for influensa, bør du kontakte lege hvis du får influensa. Det finnes antivirale medisiner, men de bør tas innen 48 timer etter symptomene startet.

Oppsøk lege raskt ved tegn på at du blir dehydrert eller får pusteproblemer. Ring 113 ved store pustevansker, nedsatt bevissthet eller forvirring.

Kilder:

1) FHI: Ukesrapport influensa 2) Flu News Europe (EDC, WHO) 3) FHI: Fakta om influensa 4) Folkhalsomyndigheten.se: Aktuell influensarapport Publisert 25 mars 2022 5) Lommelegen: Dette er symptomene for omikron 6) Helsenorge: Influensa Sist oppdatert mandag 4. oktober 2021

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring