Symptomer ved influensa som bør tas på alvor

Noen er ekstra sårbare for influensaviruset som herjer landet over. Noen symptomer bør medføre rask kontakt med lege.

INFLUENSA: Mange av oss blir slått helt ut av influensa. Men når bør man oppsøke lege? FOTO: NTB Scanpix
INFLUENSA: Mange av oss blir slått helt ut av influensa. Men når bør man oppsøke lege? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Influensa og influensalignende symptomer er den hyppigste årsaken til at folk oppsøker lege. For de aller fleste, er det ikke farlig å ha influensa, men man kan bli skikkelig syk. Det er allikevel noen som er spesielt sårbare for komplikasjoner.

– Dette gjelder eldre personer, de minste barna, pasienter med nedsatt immunforsvar, og de som bruker cellegift eller lignende medikamenter. Disse personene bør oppsøke lege om de opplever kraftige influensalignende symptomer, sier Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

De vanligste symptomene ved influensa er høy feber og vondt i kroppen. Mange får også luftveissymptomer, magesmerter og diaré.

– Influensaviruset er et virus som kan ramme på mange forskjellige måter, men det er en kraftigere og mer alvorlig sykdom enn en vanlig forkjølelse. Det er ikke så ofte vi får det, men når det først slår til, blir vi skikkelig reduserte, sier Brelin.

Mange forveksler influensa med en vanlig forkjølelse, men dersom det er influensa, vil man få kraftigere symptomer. Allmenntilstanden blir ofte betydelig redusert ved en influensa enn ved en forkjølelse.

– Du bør oppsøke lege om du er spesielt sårbar, eller om du er så syk at du ikke klarer å ta vare på deg selv. Det er enkelte som tror at de har influensa, men så er det lungebetennelse, halsbetennelse eller noe annet. Da er det greit å få det undersøkt og behandlet.

Les også: Når bør du sykemeldes av influensa?

Paracet skal kunne lindre influensasymptomene. Dersom du ikke merker effekten, kan det være et tegn på at det er lurt å kontakte legen.

Når skal man oppsøke lege?

– Det er ikke lett å gi et svar på hva som fører til at du bør oppsøke lege, men hvis du er sykere enn det du selv synes er greit, skader det ikke å ringe legen. Noen blir så syke at de må legges inn på sykehuset, mens andre ligger på sofaen og klarer seg greit uten noen tiltak. Det er vanlig å synes litt synd på seg selv, men da er det ikke nødvendig med et legebesøk, sier Brelin.

Det kan være litt vanskelig å bedømme tilstanden til barn – spesielt små barn. Men når bør man egentlig ta med barnet til legen, om det er influensa på gang?

– De aller minste barna skal vi passe godt på, så terskelen for å oppsøke lege bør ikke være så høy – du er ikke en hysterisk mor eller far av den grunn. Om barnet er redusert, og ikke responderer ordentlig, bør du absolutt dra til legen.

LAV TERSKEL: Om du er bekymret for barnet ditt, bør terskelen være lav for å oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix
LAV TERSKEL: Om du er bekymret for barnet ditt, bør terskelen være lav for å oppsøke lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke uvanlig med ettersykdommer

Influensa har en varighet på rundt en uke, men det er vanlig å være trøtt og redusert i noen uker etter at man anser seg selv som frisk. Hoste vil ofte vedvare etter at den akutte sykdomsperioden er over.

– Om influensaen er langvarig, kan det være et tegn på annen sykdom. Noen får ettersykdommer, slik som lunge- eller halsbetennelse. Om du først er syk, men føler deg bedre, og så blir syk igjen, er det lurt å oppsøke lege, sier Brelin.

Dette er lungebetennelse. Allmennlege Brynjulf Barexstein og lungelege Christian Gartmann forklarer. Video: Lommelegen Vis mer

Har du ikke tatt vaksinen, bør du gjøre det nå!

Folkehelseinstituttets influensaovervåking viser at forekomsten av influensa i forrige uke var middels og økende. Vi er fortsatt midt i årets influensautbrudd, og det forventes at mange kommer til å bli syke i ukene fremover.

– Vi vet ikke ennå om toppen av influensaepidemien er nådd. Sesongen ser ut til å bli mer langtrukken enn normalt, men vi må nok vente noen uker til før vi kan konkludere på det, sier Kjersti Rydland, seniorrådgiver ved Avdeling for influensa ved FHI.

Er du en av de som angrer på at du ikke tok influensavaksinen før sesongen var i gang? Ifølge Rydland, er det ikke for sent.

– Selv om influensasesongen har vært i gang en stund, vil vi fremdeles ha mange uker med virussirkulasjon foran oss. Det kan derfor lønne seg å ta vaksinen, men man bør skynde seg siden det tar opptil to uker før vaksinen har full effekt. Ideelt sett bør man ta vaksinen før sesongen er i gang, altså i månedsskiftet november/desember.

Les også: Hvorfor tar ikke helsepersonell influensavaksinen?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring