Flatlus

Flatlus smitter vanligvis via seksuell kontakt. Lusene finnes hyppigst i håret rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen, men kan også forekomme i andre kroppshår, for eksempel på magen eller i armhulene.

FLATLUS I MIKROSKOP: Flatlusa er bred og har samme formen som en krabbe. Den gir kløe som symptom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
FLATLUS I MIKROSKOP: Flatlusa er bred og har samme formen som en krabbe. Den gir kløe som symptom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Flatlus heter Pthirus pubis på latin, og kalles også krabbelus. (1)

Flatlus klør, og kløen skyldes en allergisk reaksjon på lusebitt. Flatlus finnes hyppigst i håret rundt kjønnsorganene og endetarmsåpningen, men kan også forekomme i andre kroppshår, for eksempel på magen eller i armhulene. Den trives ikke i hodehår.

Flatlusa er en av tre lusearter som kan leve på mennesker. De to andre er hodelus og kroppslus.

Utbredelse

Flatlus var tidligere svært vanlig i Norge, men er i dag sjelden. (2) En sannsynlig årsak til dette er at intimbarbering og fjerning av kroppsbehåring har blitt stadig mer vanlig. (1)

LES OGSÅ: Sjekk for hodelus nå!

Smitte

Den lever hovedsakelig i de grove kroppshårene rundt kjønnsorganene og under armhulene, og overføres ved samleie eller annen nær kroppskontakt. Det er mindre vanlig at smitten skjer via håndklær, sengeklær eller klær, men kan skje hvor mange personer lever sammen under trange boligforhold. Flatlusa lever under ett døgn når den fjernes fra kroppen.

LES OGSÅ: Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Symptomer

  • Lusa suger blod, og bittene gir kraftig kløe.
  • Et annet typisk funn er blågrå flekker i huden (maculae caeruleae) der lusa finnes.
  • Skinnet fra døde lus og luseavføring kan være synlig som et brunaktig pulver i undertøyet.
  • Det tar cirka 25 dager fra smittetidspunktet til kløen og de øvrige symptomene blir merkbare. (1)
  • Oppklort hud kan bli infisert med bakterier. Ut over dette er flatlus verken farlig eller alvorlig (3)

Hvordan ser flatulus og egg ut?

Hvis man ser nøye etter, kan man få øye på både lus og egg.

Flatlusa er ca 2 mm lang og har tre par bein. Flatlusa skiller seg fra hodelus og kroppslus med sin sirkelrunde kropp, mindre størrelse og ved at de to bakerste beinparene er langt kraftigere enn det første. Flatlusa er bred og ser ut som en krabbe i miniatyr. Eggene sitter vanligvis langt nede på hårene. Forbeina er tynne med spisse klør. De to bakerste beinparene er tykke med kraftige klør til å holde fast i hårene med.

Flatlushunnen legger flere egg på ett enkelt hårstrå. Eggene limes svært godt fast med et sekret. (2)

LES OGSÅ: Mycoplasmainfeksjon i underlivet

ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Behandling

Flatlus må behandles med et lusemiddel som du kan kjøpe på apoteket uten resept. Liniment (flytende middel) og sjampo med malation (Prioderm), eller krem med permethrin (Nix), er anbefalte legemidler. Informasjon om midlene får man på apotek. Alle områder på kroppen med hår skal behandles, unntatt øyevipper og øyebryn. Disse bør undersøkes for lus og egg, og lusene samt eventuelt hår med egg kan fjernes med en pinsett. (2)

I tillegg til medisinsk behandling skal undertøy og sengetøy skiftes. (3)

Statistisk sett er det sammenheng mellom forekomst av flatlus og annen kjønnssykdom som gonoré eller syfilis. (2)

Hvis flatlus oppdages, bør seksualpartner informeres, slik at denne kan undersøkes for smitte og eventuelt behandles. Barn bør også undersøkes hvis foreldrene er smittet.

Kilder: 1) SML 2) Fhi.no 3) Felleskatalogen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring