Sjekk barna for lus nå

Les her hvorfor og hvordan du skal sjekke barnet ditt.

HVORDAN SJEKKE? Bruk en fintannet lusekam, godt lys og gjerne et forstørrelsesglass. Foto: NTB Scanpix
HVORDAN SJEKKE? Bruk en fintannet lusekam, godt lys og gjerne et forstørrelsesglass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De siste ukene har tusenvis av barn startet i barnehage og skole etter sommerferien og hodelus er et tilbakevennende problem i barnehager og skoler. Den beste måten å stoppe lusespredning er den tradisjonelle lusesjekken.

Folkehelseinstituttet har de siste årene oppfordrer alle landets skoler og barnehager til å delta på nasjonale, halvårlige aksjoner mot hodelus som arrangeres hvert år i uke 10 og 35.

- Det anslås at to til fire prosent av norske barn har lus til enhver tid, mest i de store byene. Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid. Man kan derfor spesifikt oppfordre foreldre og foresatte til å foreta lusesjekken. Hele familien bør undersøkes, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Vorter på fingre - barn spesielt utsatt

HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hva er hodelus?

HODELUS: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet
HODELUS: Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Voksne lus er 2-3 mm lange. Nymfene (ungene) ligner voksne lus, men de er mindre og har lysere farge. De minste nymfene er 1 mm lange. Eggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. De er gulhvite og gjennomsiktige når de har innhold, og blir papiraktig hvite etter at de har klekket. Egget har et lokk som faller av ved klekking. Man kan se eggene med det blotte øyet, men for å se detaljer er lupe nødvendig.

- Hodelus er avhengig av menneskeblod for å overleve, og lever derfor kun på mennesker. Hodelus suger blod minst fem ganger i døgnet, men kan ikke overføre bakterier eller virus, sier Ottesen.

Lusesmitte skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Sannsynligheten for smitte fra for eksempel møbler, kosedyr og luer er ifølge Ottesen nærmest lik null.

- Barn er mer utsatt for smitte enn voksne. Den beste måten å oppdage lus på er ved grundig sjekk med lusekam. Barn bør sjekkes for hodelus ofte.

HODELUS: Slik sjekker du familien for hodelus, og dette er behandling for å bli kvitt lus. FHI anbefaler at du sjekker barn og familien minst en gang i måneden. Video: Folkehelseinstituttet Vis mer

Hvordan sjekke

Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. En lusesjekk utføres ved hjelp av lusekam, forstørrelsesglass og godt lys.

Apotek 1 anbefaler kjemming av håret vått. Det er viktig at man benytter en lusekam, og at man kjemmer håret sakte og ofte. En grundig sjekk tar minst 15 minutter.

 • Bruk en fintannet lusekam, godt lys og gjerne et forstørrelsesglass.
 • Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet, blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.
 • Fukt håret godt, og bruk litt hårbalsam for å lette greingen.
 • Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.
 • Undersøk både håndkleeet og kammen underveis for lus og egg.
 • Håndkleet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned ved minimum -20˚C i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

- Det er gjerne eggene man først oppdager. Eggene sitter så godt fast i håret at hårstrået gjerne ryker ved kjemmingen og egget følger med. Funn av luseegg alene er imidlertid ikke noe sikkert tegn på en pågående lusesmitte, de kan være klekte eller døde. Levende lus bør oppdages for en sikker diagnose, sier Ottesen.

LES OGSÅ: Lus: Ny tjeneste varsler utbredelse i ditt fylke

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvis det oppdages lus

Hvis hodelus oppdages på barn i barnehagen eller på skolen, er det ikke ifølge Folkehelseinstituttet nødvendig å sende barnet hjem.

- Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har ingen smittemessig betydning. Når barnet kommer hjem, skal første del av behandlingen helst gjennomføres samme kveld/natt. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt etter at 1. behandling er gjennomført, sier Ottesen.

Barnehage/skole og vennekrets skal informeres om at barnet har hodelus, slik at vennekretsen kan sjekkes for lus og barnet unngå gjensmitte.

- En grundig lusesjekk bør utføres straks man hører om lus i omgangskretsen eller på annen måte mistenker smitte. Hele familien bør undersøkes. Det er foreldrenes oppgave å undersøke barna for hodelus, sier Ottesen.

HODELUS: Eggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Eggene er 0,3 x 0,8 mm, og de er godt festet til hårstråene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Behandling

Hodelus forsvinner ikke av seg selv, og krever derfor behandling med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret.

Hodelus
Hodelus (Pediculus capitis) suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare 2-3 mm lange og gjennomskinnelige. Føttene har klør som gjør at lusa lett kan gripe tak i hårstrå. Eggene festes til hårstrå. Både egg og lus kan sees med det blotte øye. Lus går igjennom stadiene egg, tre nymfestadier og voksen. Utviklingstiden for en generasjon er ca. tre uker.
En voksen hunnlus lever i ca. 25 døgn, og i løpet av denne tiden legger hun ca. 90 egg. Eggene klekker etter ca. 8 døgn. I løpet av de neste 9-12 dagene skifter nymfene hud tre ganger før de blir voksne. Når hunnlusa har vært voksen i 1-2 døgn, begynner hun å legge egg. Utviklingstiden for en generasjon fra egg til egg blir da på ca. tre uker.
Kilde: Fhi.no

Ifølge Apotek 1 er det mest effektivt å fjerne lusene ved å kombinere lusemiddelet med kjemming. Kjemming anbefales ikke som eneste behandling fordi lusene kan flytte seg rundt i hodebunnen og dermed forbli i håret. Alternativt kan hodelus bekjempes ved å barbere hodet. Ved en hårlengde på under 0,5 cm vil lusene få lite å holde seg fast i.

 • Kun personer med påvist levende lus skal behandles.
 • Hvis andre i familien eller omgangskretsen har påvist lus, bør de behandles samtidig for å minske risiko for gjensmitte.
 • Les og følg pakningsvedlegget til lusemiddelet nøye. Pass på å påføre tilstrekkelig mengde middel, og at behandlingstiden blir lang nok.
 • Når lusemiddelet er påført bør man kjemme grundig gjennom håret med en fintannet lusekam. Hvis lusene er motstandsdyktige mot lusemiddelet vil de likevel kunne lammes en liten stund og kan fjernes ved kjemming.
 • Gjenta behandlingen med lusemiddel etter 8-10 dager uansett behandling. Dette vil drepe lus som klekkes fra overlevende egg etter første behandling. Kjem gjerne mellom behandlingene i godt fuktet hår.
 • Etter behandling bør håret gjennomsøkes på nytt. Finner man levende lus etter fullført behandling, kan man gjenta behandlingen eller forsøke et annet middel.
 • Barn kan være i barnehage eller på skole igjen dagen etter at første behandling med lusemiddel er gjennomført.
 • Kontrollér håret jevnlig i tre uker etter fullført behandling.
 • Hvis man ønsker å fjerne hodelus ved kjemming alene, skal håret kjemmes grundig hver dag i minst åtte dager og deretter én gang i uka i tre uker.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring