Giardiasis

Infeksjon med parasitten Giardia Lamblia forårsaker av og til diare og uvelhet. Det har vært en økning av antall tilfeller i Norge de siste årene.

EN PARASITT: Giardia Lamblia formerer seg i tarmene dine, og store mengder kommer ut med avføringen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
EN PARASITT: Giardia Lamblia formerer seg i tarmene dine, og store mengder kommer ut med avføringen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Giardiasis er en infeksjon med Giardia Lamblia, som også kalles Giardia intestinalis.

Hvordan blir man smittet?

Man får sykdommen Giardiasis ved smitte av parasitten Giardia Lamblia. Dette er en liten tarmparasitt som smitter i form av å være en cyste. Ofte er denne cysten å finne i vannkilder (såkalt vannbåren smittevei), hvor den kan overleve i uker til måneder.

Parasitten smitter gjennom mat og drikke som er forurenset med biter av avføring, men kan også smitte seksuelt (anal-oralt).

Når man har fått i seg parasitten formerer den seg i tarmene, og kommer ut som store mengder smittsomme cyster i avføringen. Som regel er ca. 10-100 cyster nok til å bli infisert.

LES OGSÅ: Svømmekløe: Parasitt i badevann gir utslett

Hvor finnes denne parasitten?

Parasitten Giardia Lamblia forekommer i det meste av verden. Undersøkelser viser at den også finnes relativt ofte i norske drikkevann, men da i små mengder som gjerne ikke gir sykdom. Det kan likevel hende at infeksjonen er underdiagnostisert i Norge, det vil si at flere har infeksjonen uten å få diagnosen av legen.

Hvor mange har infeksjonen?

På verdensbasis regner WHO med at ca. 500 000 smittes årlig, og at ca 200 millioner i Asia, Afrika og Latin-Amerika har symptomer på infeksjon med Giardia Lamblia.

I Norge har antall tilfeller økt de siste 20 årene, noe som trolig skyldes økt innvandring og økt reiseaktivitet blant nordmenn til områder med mye Giardia-smitte.

Hvor lang er inkubasjonstiden?

Inkubasjonstiden, tiden fra du får deg parasitten til du utvikler symptomer, 5-25 dager, vanligvis 7-10 dager.

Hva er symptomer?

Infeksjonen gir som oftest ingen symptomer og det er derfor ikke uvanlig at folk er smittebærere uten å vite det. Ved akutt sykdom er symptomene gjerne:

Ved langvarig infeksjon kan man også gå ned i vekt, i tillegg til problemer med luft i magen. Dersom du ellers er frisk går ofte infeksjonen over av seg selv etter 1-4 uker.

LES OGSÅ: Mageknip - Oppblåst og luftsmerter i magen

VONDT I MAGEN: Magsmerter, kvalme og diarè er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VONDT I MAGEN: Magsmerter, kvalme og diarè er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan forebygge infeksjonen?

Det er viktig med god toalett- og håndhygiene. Bruk ferdigprodusert drikkevann eller kok vannet før du bruker det. Det finnes ingen vaksine. Giardia lamblia overlever i klorvann.

VASKE HENDENE: God håndhygiene kan forebygge Giardiasis og mange andre infeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VASKE HENDENE: God håndhygiene kan forebygge Giardiasis og mange andre infeksjoner. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan behandles tilstanden?

Sykdommen kan behandles med antibiotika i 7-10 dager. Anbefalt behandling er med en type antibiotika som heter Metronidazol (Flagyl), men ved behandlingssvikt finnes det andre legemidler.

Dersom du har fått påvist Giardia lamblia og har en jobb hvor det er fare for smittespredning (for eksempel hvis du arbeider med mat), eller er i kontakt med mennesker med nedsatt immunforsvar bør du ikke gå på jobb mens du har symptomer.

LES OGSÅ: Langvarig diarè, hva kan være årsaken?

Når kan man gå tilbake til jobb, skole og barnehage?

Man kan gå på jobb 48 timer etter at symptomene har forsvunnet. Barn kan gå i barnehagen etter at behandlingen er begynt og det er 2 døgn siden symptomfrihet.

Kilder:

Denne saken ble i sin helhet oppdatert og utvidet 19. mars 2018 av Katharina Eimind, lege. Kilder: 1) Tidsskrift for Norsk Lægeforening, nr.23, 2003: Underdiagnosisteres innenlandssmittede Cryptosporidium- og Giardia-infeksjoner i Norge? Iwarson-Norrby: Infektionsmedicin 2) fhi 3) Legemiddelhandboka

Opprinnelig publisert 6. november 2004. Skrevet av Siri Helene Hauge, lege. Kilder: Tidsskrift for Norsk Lægeforening, nr.23, 2003: Underdiagnosisteres innenlandssmittede Cryptosporidium- og Giardia-infeksjoner i Norge? Iwarson-Norrby: Infektionsmedicin Folkehelseinstituttet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring