Yersiniose

Yersiniose er en mage- og tarminfeksjon hos mennesker. Bakteriene kan finnes i svinekjøtt, salat, drikkevann eller jord. Det har vært flere utbrudd i Norge de siste årene.

SVINEKJØTT: Yersiniainfeksjon kan stamme fra infisert svinekjøtt. Til høyre bakterien yersina. Foto: CHIRATH PHOTO og Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
SVINEKJØTT: Yersiniainfeksjon kan stamme fra infisert svinekjøtt. Til høyre bakterien yersina. Foto: CHIRATH PHOTO og Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er Yersiniose?

Yersiniose er en infeksjon i mage og tarm og som er forårsaket av mat eller drikke som inneholder bakterien Yersinia enterocolitica, eller i sjeldnere tilfeller Yersinia pseudotuberculosis. Symptomene er først og fremst feber, magesmerter og diaré.

Denne type infeksjon er mest vanlig i land med kjølig klima, slik som Norge har.

Utbrudd

De siste årene har det vært årlig mellom 50–100 innmeldte tilfeller i Norge, ifølge MSIS.

Folkehelseinstituttet meldte i mai i fjor om et pågående utbrudd. Så langt er det påvist smitte hos 15 personer som er bosatt i flere ulike deler av landet.

– På bakgrunn av hvor de smittede er bosatt er det sannsynlig at alle er smittet av yersiniose gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier seniorrådgiver Heidi Lange ved avdeling for smittevern og beredskap i Folkehelseinstituttet.

Folkehelseinstituttet meldte også i desember 2020 om et pågående utbrudd med 10 smittede i Norge fra forskjellige fylker. Årsaken til utbruddet da var trolig et ferdig oppskåret salatprodukt viser etterforskningen av utbruddet. Utbruddet anses som over.

Smitte

Som regel er infeksjonen forbundet med inntak av svineprodukter, men bakterien finnes også i vann, jord og kloakk. Man kan også bli smittet ved å drikke ubehandlet drikkevann.

Inkubasjonstid

Symptomene opptrer vanligvis 3–7 dager etter smitte.

Symptomer

For små barn er vanlige symptomer:

For større barn og voksne er symptomene:

  • Feber
  • Smerter på høyre side av magen. Disse smertene kan noen ganger feilaktig bli tolket som blindtarmsbetennelse.
Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Varighet

Symptomene varer i minst 1 til 3 uker eller lengre. (3)

Komplikasjoner

10-30% av ungdom og voksne kan få reaktiv leddbetennelse som gir leddsmerter. (1)

Andre, mer sjeldne komplikasjoner kan være hudutslett eller spredning av bakterier til blodet. (3)

Kilder

1) FHI: Yersiniose, veileder for helsepersonell 2) FHI: Utbrudd av yersiniose 3) CDC.gov: Yersinia 4) Veterinærinstituttet: Yersina enterocolitica

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring