Flere får skogflåttencefalitt. Disse bør vurdere vaksine

Skogflåttencefalitt (TBE) er en alvorlig sykdom hvor hjernevevet blir betent.

SKOGFLÅTT: Regnes som den viktigste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa. Bilde: KPixMining / Shutterstock / NTB
SKOGFLÅTT: Regnes som den viktigste smittesprederen blant blodsugerne i Nord-Europa. Bilde: KPixMining / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Våren er her og frister med aktiviteter utendørs i kyst -og dalområder. Vi er imidlertid ikke de eneste som trives i mildværet. Skogflåtten er svært vanlig i Norge, og er spesielt aktiv i vår -og sommermånedene.

De fleste flåttbitt er ufarlige, og vil ikke medføre smitte eller sykdom. Det er likevel viktig å være oppmerksom på flåttbitt, da de i sjeldne tilfeller kan medføre sykdommer som borreliose og skogflåttencefalitt.

Økt forekomst

FHI melder om økt forekomst av skogflåttencefalitt (Tick-Borne Encephalitis) siden 2018. I årene før 2018 var det omkring 6–12 TBE-tilfeller årlig. Siden da er det sett en stigning hvert år, og i 2021 ble det registrert hele 64 tilfeller.

Økningen er observert i fylkene Vestfold, Telemark og Agder, og skyldes antakelig en kombinasjon av at flere har oppholdt seg utendørs under pandemien, samt at flere blir testet.

Hva er skogflåttencefalitt?

Skogflåttencefalitt (TBE) er en infeksjon i hjernen og ryggmargen som kan oppstå etter smitte med TBE-virus. TBE-virus blir overført til mennesker ved flåttbitt.

Det går som regel 10–14 dager fra man blir smittet til man får de første symptomene, som involverer feber, tretthet, hodepine og muskelsmerter. 75 % vil heretter bli symptomfri, mens 25 % vil etter omkring en uke utvikle hjernebetennelse med kraftig hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, nakkestivhet, psykiske symptomer og eventuelt kramper og muskelsvekkelser. Hos barn ser man vanligvis et mildt sykdomsforløp.

Sykdommen medfører ofte en lang periode på opptil flere år med hodepine etter fysiske og psykiske anstrengelser, konsentrasjonsvansker og søvnplager.

Hvem bør vaksinere seg?

FHI anbefaler å overveie TBE-vaksinen til barn og voksne som oppholder seg mye i skog og mark, og som ofte blir bitt av flått i områder langs kysten i områder der det er rapportert tilfeller av skogflåttencefalitt hos mennesker. Disse områdene involverer Agder, Telemark og Vestfold, og det er altså her, samt i de tilgrensende geografiske områdene, at risikoen for smitte er høyest.

Vaksinen er også aktuell for skogsarbeidere, orienteringsløpere og andre som oppholder seg mye i naturen. Det er funnet TBE-virus i flått i enkelte områder langs hele kysten opp til Helgeland i Nordland, og oppholder man seg mye i naturen i disse kystområdene, bør man overveie vaksinasjon mot TBE.

Hvis man skal til utlandet og kommer til å oppholde seg i skogsområder hvor det er mye flått bør man også vaksinere seg mot TBE.

Når bør man vaksinere seg?

I Norge er flått aktiv fra april til november. Da vaksinen inneholder flere doser, og det går mellom 14 dager og 3 måneder mellom første og andre dose, bør man gå i gang med vaksineringen allerede fra senvinteren.

Etter to doser kan man forvente tilstrekkelig beskyttelse i kommende flåttsesong. Hvis man har bruk for fortsatt beskyttelse kan man få en tredje dose etter 5–12 måneder. Dette vil gi en beskyttelse på mer enn 95 % i minst 3 år.

Bivirkninger til TBE-vaksinen

Det er ikke rapportert alvorlige eller kraftige uønskede hendelser og bivirkninger til TBE-vaksinen. Alminnelige bivirkninger involverer:

  • Lokalreaksjoner med smerte, hevelse og rødme på stikkstedet
  • Kortvarig feber, spesielt hos barn og spesielt etter 1. dose
  • Sykdomsfølelse, tretthet, hodepine og smerter i kroppen

Flere ting du kan gjøre for å beskytte deg

Dersom man oppholder seg i områder med mye flått er det flere ting man kan gjøre, i tillegg til å vaksinere seg, som kan beskytte en mot flåttbitt:

  • Dekke kroppen med klær, og gå med lange bukser, lange ermer og sokker når man vandrer i naturen.
  • Unngå høyt gress, lyng og kratt, og i stedet holde seg til stiene.
  • Bruk insektmidler med innholdsstoffet dietyltoluamid på hud og klær for å redusere antall flått som fester seg.
  • Inspiser huden og tøyet etter opphold i naturen. Hvis man bruker lyst tøy vil flåtten være lettere å få øye på. Man bør også inspisere tøyet på vrangen.
  • Ta en dusj etter opphold i naturen, for å fjerne flått som ikke har festet seg.

Hvis man likevel blir bitt, bør man fjerne flåtten så fort som mulig. Det gjør man ved å bruke en pinsett eller flåttfjerner fra apoteket.

Kilder:

1) FHI – Tid for å vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) 2) FHI – Skogflåttencefalitt 3) FHI – Skogflåttencefalittvaksine 4) Store medisinske leksikon: skogflåttencefalitt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring