Hodelusalarm: Økt salg av lusemidler indikerer at det er mye lus i disse fylkene nå

Folkehelseinstituttet anbefaler alle familier å utføre lusesjekk denne uken.

HODELUS: Slik sjekker du familien for hodelus, og dette er behandling for å bli kvitt lus. FHI anbefaler at du sjekker barn og familien minst en gang i måneden. Video: Folkehelseinstituttet Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Denne uken oppfordrer Folkehelseinstituttet til nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Alle skoler og barnehager har levert ut informasjon til foreldre med oppfordring til å sjekke familien for hodelus. Hensiken er å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Bjørn Arne Rukke, Seniorforsker i Avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
Bjørn Arne Rukke, Seniorforsker i Avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

- Vi har ikke noen tall på effekten av kampanjene mot hodelus, men for eksempel vil en barneskole som deltar i lusekampanjen, ha mange husstander som samtidig undersøkes for og eventuelt oppdager hodelus. Dette gjør at færre i et nærmiljø vil gå rundt med hodelus og kunne smitte andre, sier Bjørn Arne Rukke, Seniorforsker i Avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet til Lommelegen.

- Kampanjene vil i tillegg trolig også øke kompetansen og bevisstheten rundt hodelus, som vi håper og tror vil gjøre at folk sjekker seg oftere på en god måte også utenom kampanjene.

LES OGSÅ: Slik smitter hodelus

LUSEALARM: Sjeldent mange røde fylker nå. Det har blitt rapportert mye salg av lusemiddel i uke 35. (rød) Fylkene som er markert med gul har også en del lus. Foto: Luseradar.no
LUSEALARM: Sjeldent mange røde fylker nå. Det har blitt rapportert mye salg av lusemiddel i uke 35. (rød) Fylkene som er markert med gul har også en del lus. Foto: Luseradar.no Vis mer

Varsler mye lus i de fleste fylker nå

På nettstedet Luseradar.no er det et kart som viser hvor mye hodelus det er i de forskjellige fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.

Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere.

Akkurat nå i uke 35 viser oversikten at nesten alle fylker selger mye lusemiddel for tiden. Det er kun Troms, Hedmark, Vest-Agder og Aust-Agder som har en noe lavere rapportering (gul).

Det er ingen fylker som er markert grønne, det vil si har lite salg av lusemiddel nå.

LES OGSÅ: Slik ser hodelus og luseegg ut

Er det en økning i tilfeller hodelus?

Folkehelseinstituttet vil kartlegge forekomst av hodelus i en ny spørreundersøkelse denne uken, der husstandene til alle elever ved 41 barneskoler i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø inviteres til å delta

- Vi har ikke noen indikasjon på om det er en økning i forekomst av hodelus ut over at salget av lusemidler har økt de senere årene, og at dette kanskje kan være en indikasjon på en viss økning. I spørreundersøkelsen nå har vi derfor med et spørsmål om hvorfor husstander i 2017 kjøpte inn hodelusmidler. I undersøkelsen vil vi også få svar på hvor mange som har hodelus nå, og hvor mange som har hatt hodelus de siste årene, forteller Rukke.

HODELUS: Hodelus er grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
HODELUS: Hodelus er grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Hvorfor blir vi ikke kvitt lusa?

- En viktig årsak til at det er vanskelig å bli kvitt hodelus er at smittede personer ofte går rundt med lus uten å være klar over det og derfor uforvarende kan smitte andre. Hyppig lusesjekk er derfor viktig for å tidligst mulig oppdage om man har hodelus. I spørreundersøkelsen fra 2008 fant vi ut at nær 50% av husstandene kun sjekket to ganger i året eller sjeldnere, og at 75% sjekket sjeldnere enn 1 gang i måneden, som er det vi anbefaler. Vi får oppdaterte tall på dette også i årets undersøkelse, sier Rukke.

LES OGSÅ: Loppebitt

Kjøp lusemidler som virker

Det finnes mange ulike lusemidler å få kjøpt. Men Rukke anbefaler lusemiddel med dokumentert effekt som du kan kjøpe på apoteket:

- Lusemidler som inneholder virkestoffet dimetikon (Linicin 15 min Solution, NYDA og Hedrin), er de preparatene som det er best vitenskapelig dokumentasjon på at virker mot hodelusinfestasjon. Disse anbefales derfor framfor andre midler.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring