Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Følg med på føflekkene dine - fargeforandring, at den vokser eller kløe kan være symptom og varseltegn på føflekkreft.

FORANDRINGER I FØFLEKKER: Kan være tegn på føflekkreft. Video: Lommelegen.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Alle har føflekker og det finnes flere forskjellige typer føflekker, men når bør du egentlig gå til lege?

Det viktigste er at folk er oppmerksomme på forandringer som at den endrer form og farge, klør eller blør, opplyser Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen, til Lommelegen.no.

– Er det noen føflekktyper som er mer vanlig å få kreft i enn andre?

- Når det gjelder akkurat hvilke føflekktyper som er mest vanlig, er det vanskelig å si noe om. Forandringene som oppstår er svært individuelle. En føflekk som ser snill ut kan være ondartet, og omvendt, advarer Vigander.

LEGEN SVARER: Engstelig for føflekker

ONDARTET FØFLEKK: Tre eksempler på malign melanoma - dette er føflekkreft. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ONDARTET FØFLEKK: Tre eksempler på malign melanoma - dette er føflekkreft. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer
ONDARTET FØFLEKK: Vær spesielt oppmerksom hvis føflekken vokser og endrer farge til svart. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ONDARTET FØFLEKK: Vær spesielt oppmerksom hvis føflekken vokser og endrer farge til svart. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

300 dør årlig av føflekkreft

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft. Hvert år får over 1700 personer føflekkreft, og over 300 personer dør av sykdommen, ifølge Kreftforeningen.

Hudkreft er den kreftformen som øker mest i Norge, derfor er det viktig å være på vakt. Gjør det til en vane å følge med på føflekkene dine én gang i måneden.

– Er du i tvil om føflekken din, bør du gå til lege. Det er lett å oppdage og lett å forebygge. 80-90 prosent av alle tilfellene forårsakes av for mye UV-stråler å gjøre. Det er fordi vi oppholder oss mer i solen og er mer i Syden, forklarer Vigander.

6. mai gjennomføres årlig en nasjonal hudsjekkdag, som er et samarbeid mellom Kreftforeningen og hudleger landet over.

LES OGSÅ: Har føflekken din fått en hvit ring rundt seg?

Gå til legen hvis ...

Varseltegnene er hvis føflekken forandrer seg, vokser seg større, skifter til mørk farge eller blir ujevn i kantene. Du bør også følge med dersom føflekken vokser til en høy klump, eller ser helt annerledes ut enn de andre føflekkene. Har du disse symptomene på kreft bør du gå til legen!

Hvis en ondartet føflekk oppdages tidlig, er det gode prognoser.

– Venter man med å sjekke den og den utvikler seg og sprer seg, kan det være en skummel og dødelig sykdom, har Vigander tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Fire helt vanlige hudtilstander

FØFLEKKREFT: Bildet øverst til venstre og de to nederste er eksempler på føflekkreft, i følge Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen
FØFLEKKREFT: Bildet øverst til venstre og de to nederste er eksempler på føflekkreft, i følge Kreftforeningen. Foto: Kreftforeningen Vis mer

Sjekkeregler for føflekker

Her er Kreftforeningens tips til hvordan du kan følge med på føflekkene dine.

Vær oppmerksom på føflekker som:

  • vokser eller endrer form
  • endrer farge, spesielt til svart
  • klør eller blør
  • danner sår som ikke vil gro

LES OGSÅ: Den vanligste formen for hudkreft

Disse gruppene er særlig utsatt for føflekkreft:

  • har lys hud og blir lett solbrent
  • har vært solbrent gjentatte ganger
  • går eller har gått mye i solarium
  • har mange føflekker (over 50 flekker)
  • tilbringer mye tid i solen
  • noen i familien har hatt føflekkreft

LES PÅ KK.NO: Ville du sett forskjell på disse føflekkene?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring