Hva er en ondartet svulst?

En ondartet svulst kalles også ondartet tumor og inneholder kreftceller og kan spre seg til andre plasser i kroppen.

KREFTCELLER: Illustrasjon av kreftceller i ondartet svulst. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
KREFTCELLER: Illustrasjon av kreftceller i ondartet svulst. Illustrasjon: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ordet svulst betyr altså en unormal kul, men sier ingenting om hva kulen faktisk er. Det er derfor viktig å skille mellom godartete svulster og ondartete svulster. (1)

Ondartete svulster inneholder kreftceller. Disse har ofte egenskaper som gjør at de vokser raskt og har mulighet til å både spre seg til andre plasser i kroppen og invadere vev. Når kreftsvulster sprer seg til andre plasser i kroppen kalles det metastaser. I motsetning til en godartet svulst er ondartete svulster ofte dårligere avgrenset. (1)

Andre navn

GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB
GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er forskjellen på godartet og ondartet svulst?

Godartete svulster inneholder ikke kreftceller. De er altså i utgangspunktet ufarlige. Dette er svulster som vanligvis vokser langsomt og er godt avgrenset fra annet vev. I motsetning til ondartet svulster har de ikke egenskapene til å spre seg til andre deler av kroppen eller invadere annet vev.

Ondartete svulster inneholder kreftceller, og er med andre ord en kreftsvulst. Kreftsvulster krever som regel nesten alltid behandling, da de kan bli dødelige uten.

Når bør lege kontaktes?

Det er kan være svært vanskelig å skille godartete og ondartete svulster fra hverandre. Når man oppdager en svulst bør man derfor alltid kontakte lege.

LES OGSÅ: Disse kreft­symptomene bør du ta på alvor

Prognose

Prognosene ved ondartete svulster vil variere etter hvordan type kreft det er og hvor utbredt kreften er.

Kilder

1) Store medisinske leksikon, Svulst

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring