Hva er en svulst?

Svulst, kalles også tumor, og er en kul eller knute i kroppen. Alvorlighetsgraden kan spenne mellom en helt ufarlig kul til ondartet svulst, som er kreft.

GODARTET: Lite lipom på ryggen til en mann. Lipom er en godartet svulst. Foto: Cristian Storto / Shutterstock / NTB
GODARTET: Lite lipom på ryggen til en mann. Lipom er en godartet svulst. Foto: Cristian Storto / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En svulst er en kul i relasjon til et organ i kroppen eller vev i kroppen. Størrelsen på svulster kan variere fra å være noen millimeter til å bli flere centimeter store. En svulst oppstår når celler har delt seg mer enn de skal, og er derfor et resultatet av unormal celledeling, men det betyr ikke alltid at en svulst er farlig.

Ordet svulst betyr altså en unormal kul, men sier ingenting om hva kulen faktisk er. Det er derfor viktig å skille mellom godartete svulster og ondartete svulster, ifølge Store Medisinske Leksikon.

Andre navn

GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB
GODARTET OG ONDARTET: Til venstre en godartet kul som vokser langsomt. Til høyre en ondartet svulst som vokser raskt og kan spre seg til andre organer. Illustrasjon: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er forskjellen på godartet og ondartet svulst

Godartete svulster inneholder ikke kreftceller. De er altså i utgangspunktet ufarlige. Dette er svulster som vanligvis vokser langsomt og er godt avgrenset fra annet vev. I motsetning til ondartet svulster har de ikke egenskapene til å spre seg til andre deler av kroppen eller invadere annet vev.

Ondartete svulster inneholder kreftceller, og er med andre ord en kreftsvulst. Kreftsvulster krever som regel nesten alltid behandling, da de kan være dødelige uten.

LES OGSÅ: Hva er en cyste?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring