Kan menn testes for HPV?

Kvinner blir sjekket regelmessig, men menn kan også utvikle kreft etter HPV-smitte.

BLITT SMITTA AV HPV-VIRUS? Det er ikke så enkelt å finne ut for menn. Foto: OmusDesign / Naeblys / Shutterstock / NTB
BLITT SMITTA AV HPV-VIRUS? Det er ikke så enkelt å finne ut for menn. Foto: OmusDesign / Naeblys / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kvinner testes, men kan også menn sjekkes for HPV?

Svaret er både ja og nei. Det er teoretisk mulig å HPV-teste menn. Det gjøres imidlertid ikke i praksis.

Ingen HPV-tester er godkjent til bruk for menn

HPV-test brukes i livmorhalsprogrammet som screeningtest for kvinner 34-69 år, og som oppfølgingstest for kvinner med usikre og lavgradige celleforandringer.

HPV-tester som brukes i livmorhalsprogrammet er ikke laget for å fange opp så mange HPV-infeksjoner som mulig, men for å finne kvinner med økt risiko for livmorhalskreft. En HPV-test som er klinisk validert til bruk i livmorhalsprogrammet er ikke nødvendigvis egnet til bruk for menn.

Det finnes ingen standardisert prøvetakningsmetode for menn

I studier er det blitt tatt prøvemateriale til HPV-testing av menn fra penishode, forhud, skaftet av penis, roten av penis, pungen, urinrørsåpning, rundt endetarmsåpningen, i analkanalen, munnhule, svelg, urinprøve, sæd og prostatasekret.

Det kan bli påvist HPV i flere av disse prøvestedene, og ikke nødvendigvis samme HPV-type på de ulike stedene. De største studiene for kartlegging av HPV hos menn er utført ved hjelp av urinprøver.

I praksis vil menn ha samme forekomst av HPV som kvinner og samme fordeling av HPV-typer. Hvis en kvinne har positiv HPV-test, kan vi anta at hennes partner har samme type HPV.

Ingen konsekvenser av påvisning av HPV hos en mann

I livmorhalsprogrammet kan kvinner med negativ HPV-test vente i fem år til neste screening, mens kvinner med positiv HPV-test må følges opp hver 12. måned inntil HPV forsvinner, eller det blir påvist celleforandringer (forstadier) som kan behandles før utvikling av livmorhalskreft.

For menn finnes det ingen screening for kreft som skyldes HPV. Selv om det finnes forstadier til kreft på penis og kreft i analkanalen, gjøres det ikke rutinemessige undersøkelser for disse typene av kreft. Hos menn er det først og fremst munn- og halskreft som skyldes HPV, men ingen kjente forstadier som kan behandles før utvikling av munn- og halskreft. Siden det ikke finnes behandling for HPV-infeksjonen i seg selv, har det ingen praktiske konsekvenser av å påvise HPV hos menn.

Menn kan smitte kvinner med HPV

Kvinner bør betrakte alle menn som har hatt sex med andre, som bærer av HPV. For å beskytte seg selv, bør kvinnen ta HPV-vaksine og følge Livmorhalsprogrammet. Kondom gir delvis beskyttelse, men HPV kan også smitte fra hud og slimhinner som ikke er dekket av kondomet. For menn er HPV-vaksine i praksis det eneste som kan beskytte dem mot kreft som skyldes HPV.

Mange unge kvinner og menn har HPV

Omtrent 3 av 10 kvinner og menn under 30 år har positiv HPV-test, og er dermed bærer av en aktiv HPV-infeksjon. Hos kvinner i alderen 34-69 år vil 6,5 % ha positiv HPV-test i livmorhalsprogrammet.

Forekomsten av HPV vil være omtrent den samme hos menn. Smitterisiko for HPV er omtrent 10 % for hver ny partner. Et unntak er menn som har sex med yngre kvinner som vil ha samme forekomst av HPV som hos yngre kvinner. Menn som har sex med menn (MSM), og som bytter partner ofte, har enda høyere risiko for HPV og kreft som skyldes HPV, spesielt analkreft, munn- og halskreft.

HPV type 16 viktigste årsak til kreft

De fleste tilfeller av kreft som skyldes HPV hos menn er forårsaket av HPV type 16. HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse dekker nettopp HPV type 16 og 18. På sikt er det forventet at HPV-vaksinen vil gi en betydelig reduksjon av kreft som skyldes HPV både hos kvinner og menn.

Kjønnsvorter skyldes HPV

Omtrent 1 av 10 kvinner og menn vil få synlige kjønnsvorter før fylte 45 år. HPV type 6 og 11 er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter. Disse to HPV-typene er såkalte lavrisiko HPV-typer som sjelden er årsak til kreft. HPV-tester i livmorhalsprogrammet undersøker ikke for disse to typene, og HPV-vaksinen som blir gitt gratis beskytter ikke mot kjønnsvorter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring