Kreftfremkallende stoffer i snacks

Potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men mye av stoffet får du faktisk i deg på ditt eget kjøkken.

Akrylamid i matvarer kan føre til kreft.  Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix
Akrylamid i matvarer kan føre til kreft. Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning og ved produksjonsprosesser over 120 grader, når man baker, friterer, steker eller griller. Det finnes særlig i stivelsesrike produkter som potet- og kornbaserte matvarer.

Stoffet regnes for å være kreftfremkallende og gentoksisk, som betyr at det kan skade arvestoffet, ifølge Mattilsynet.

I 2014 analyserte Mattilsynet 171 matvarer på det norske markedet. Prosjektet er en del av et mangeårig overvåkningsprogram.

- Analysen utgjør et øyeblikksbilde, og vi er kjent med at noen av produktene som er analysert ikke lenger er i det norske markedet. Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned. Vi er også bekymret over at noen av resultatene er såpass høye, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet, i en pressemelding.

Undersøkelser i flere land har vist at potetchips, pommes frites og enkelte typer kjeks inneholder mest akrylamid, men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer, skriver Mattilsynet.

LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten

Vet ikke hvor mye akrylamid som er skadelig

– Men hva er egentlig høye nivåer av akrylamid? Hvor høyt er for høyt?

– Det er mye vi ikke vet om akrylamid, så det er vanskelig å besvare. Vi vet ikke hvor grensen for skadevirkningen går eller hvor mye akrylamid forbrukerne får i seg totalt sett. Vi håper å få mer kunnskap om dette gjennom Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), slik at de kan gjøre en eksponeringsvurdering for den norske befolkningen, opplyser Edvardsen til Lommelegen.no.

Det er svært mange faktorer som påvirker akrylamidinnholdet til et produkt, og det er derfor Mattilsynet påpeker at analysen kun utgjør et øyeblikksbilde.

– Det kan være alt fra hvilken råvare det er, hvor lenge råvaren har vært oppbevart og hvordan, hvor høy temperatur det har vært utsatt for og hvor lang steketiden har vært, forklarer Edvarsen.

I Eurofins analyse av akrylamid i utvalgte næringsmidler står det blant annet oppført hva som er middelverdi, median-, minimum- og maksimumsverdi av akrylamidinnholdet i de 171 produktene. Ifølge rapporten inneholder potetgull og fritert mat betydelig mer akrylamid enn for eksempel kaffe.

– Chips er en gruppe med jevnt høye nivåer, derfor anbefaler vi å redusere snacksprodukter og mat som er stekt og fritert. Matvarebransjen er klar over at akrylamid dannes og at det er et problem. Likevel ser vi ingen nedadgående trend i rapporten. Det er stort sett uendret nivåer av akrylamid i produktene, forteller Edvardsen.

LES OGSÅ: Spiser du sukkererter riktig?

Slik bør du spise, ifølge Mattilsynet

Akrylamid har eksistert like lenge som mennesker har varmebehandlet mat, men det er kun de siste tiårene at man har blitt oppmerksom på det, ifølge seksjonssjefen i Mattilsynet.

– Mye av akrylamiden dannes hjemme på kjøkkenet. Mattilsynet vil råde alle til å stoppe steikeprosessen på potetene før de får brun og hard skorpe, råder hun.

Selv om ikke Mattilsynet vet nøyaktig hvor høye akrylamidnivåer som er skadelig for forbrukeren, har de likevel noen råd:

  • Spis variert og balansert
  • Reduser inntak av stekt og fritert mat
  • Stordrikkere av kaffe bør vurdere å redusere inntaket
  • Unngå hardsteking av maten og følg stekeanvisningen nøye

– Jo mer du spiser av stekt og fritert mat, jo mer kan du med fordel redusere, anbefaler Edvardsen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring