6 ofte stilte spørsmål om brystkreft

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner.

BRYSTKREFT: En rosa sløyfe er et symbol som brukes for å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon, øke kunnskapen om brystkreft, og samle inn midler til brystkreftforskning. Bilde: Yuriy Maksymiv / Shutterstock / NTB
BRYSTKREFT: En rosa sløyfe er et symbol som brukes for å vise solidaritet med brystkreftrammede, spre informasjon, øke kunnskapen om brystkreft, og samle inn midler til brystkreftforskning. Bilde: Yuriy Maksymiv / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner. Men hva vet vi om årsaken? Og påvirker livsstilsfaktorer som alkohol risikoen for å utvikle brystkreft?

1. Hvorfor får man brystkreft?

Årsaken til brystkreft er ofte en kombinasjon av arv, hormonelle faktorer og livsstil. Arvelig brystkreft kan påvises hos omkring fem til ti prosent av alle brystkrefttilfeller.

Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har betydning for utviklingen av sykdommen. Tilstander med nedsatt østrogenproduksjon, som for eksempel graviditet, amning og få menstruasjonsperioder gjennom livet, reduserer risikoen for å få brystkreft.

Risikofaktorer for brystkreft inkluderer følgende:

  • Tidlig første menstruasjon og sen overgangsalder. Med andre ord; et høyt antall av menstruasjonsperioder
  • Å ikke føde barn
  • Å føde barn etter fylte 35 år
  • Natt- og skiftarbeid over mange år
  • Langvarig bruk av østrogentilskudd i forbindelse med overgangsalder
  • P-piller gir en svært liten risikoøkning
  • Høy vevstetthet i brystene
  • Tidligere strålebehandling av brystkassa
  • Alkohol

2. Hva er de vanligste symptomene på brystkreft?

Det vanligste symptomet på brystkreft er en kul i brystet eller i armhulen. Men brystet kan også endre seg på andre måter. For eksempel kan det oppstå en inndragning eller søkk i huden på brystene, eller brystvorta kan trekke seg innover eller peke i en annen retning enn normalt.

Andre symptomer er rødhet eller fargeendring av huden på brystene, utslettlignende forandringer av huden på bryst eller brystvorter, hudfortykkelse, eller sår på huden på brystet som ikke vil gro. Noen opplever uklar eller blodtilblandet væske fra brystvorta.

Hvis sykdommen har spredt seg kan det oppstå symptomer fra de stedene som sykdommen har spredt seg til. For eksempel kan det oppstå knokkelsmerter, åndenød, hoste, tretthet, feber og allmenn sykdomsfølelse.

3. Er det farlig å ta hormoner i overgangsalderen eller som p-piller?

En del kvinner tar hormonbehandling med kvinnelige hormoner for å dempe plager forbundet med overgangsalderen.

Langvarig østrogenbehandling i mer enn fem år etter overgangsalderen kan gi økt risiko for brystkreft. Jo lengre tid du får behandling, jo større risiko har du for å utvikle brystkreft.

Kvinner som får hormontilskudd med en kombinasjon av progesteron og østrogen, har høyere risiko for å få brystkreft enn kvinner som kun får østrogen.

Tidlig og langvarig bruk av p-piller kan gi litt økt risiko for brystkreft.

4. Betyr kroppsvekten noe i forhold til risikoen for å få brystkreft?

Fedme etter overgangsalderen øker risikoen for brystkreft. Dette henger sammen med nivået av kvinnelige kjønnshormoner i kroppen. Fettvevet bidrar nemlig til produksjon av østrogener.

Om det også er andre forklaringer på sammenhengen mellom overvekt og brystkreft, er noe det fremdeles forskes i. En studie som ble publisert i Nature Communications tidligere i år, viste at når kreftceller utsettes for et overvektig miljø, så øker andelen av kreftstamcellene, som er gode til å starte nye kreftsvulster.

5. Kan man få brystkreft av å drikke alkohol?

Ifølge WHO er alkohol en av de største risikofaktorene for å utvikle brystkreft.

Det finnes ikke en «trygg» mengde alkohol. Alkohol er gift for kroppen, og selv små mengder alkohol øker risikoen for flere krefttyper, herunder brystkreft. Risikoen øker jo mer man drikker.

En av årsakene til sammenhengen mellom alkohol og brystkreft er at alkohol øker østrogennivåene i kroppen. I tillegg kan alkohol føre til skade på DNA i cellene våre.

6. Hvordan er overlevelsen ved brystkreft?

Prognosen avhenger av hvilken type brystkreft det dreier seg om, og hvor tidlig den ble oppdaget.

Kreftforeningen opplyser om at 92,3 prosent av kvinnene fortsatt lever fem år etter de har fått diagnosen. Nesten alle lever etter 5 år hvis sykdommen oppdages tidlig (stadium I). Hvis sykdommen har spredd seg til andre organer, og dermed oppdages sent (stadium IV), er det 36 prosent som lever etter 5 år.

Les om behandling av brystkreft her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring