Mammografi reduserer dødelighet med 40 prosent

Derfor bør du ta mammografi.

ALLE MØTER IKKE OPP: Cirka tre fjerdedeler av de inviterte kvinnene møter til screening. Foto: Scanpix
ALLE MØTER IKKE OPP: Cirka tre fjerdedeler av de inviterte kvinnene møter til screening. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I 2013 var det 3 220 kvinner som fikk brystkreft i Norge, hvor 630 av dem døde. Mammografiprogrammet har som mål å redusere dødeligheten av brystkreft.

Årlig er det rundt 1000 krefttilfeller som blir oppdaget gjennom mammografiscreening. Dødeligheten er 40 prosent mindre for dem som møter opp til screening, sammenlignet med de som ikke gjør det.

Cirka tre fjerdedeler av de inviterte kvinnene møter til screening.

– Det er realistisk å forvente at Mammografiprogrammets effekt på dødeligheten av brystkreft vil vedvare, sier programmets leder Solveig Hofvind, i en pressemelding.

Siden brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner, inviteres kvinner mellom 50 og 69 år annet hvert år til røntgenundersøkelse av brystene.

Slik foregår mammaografiundersøkelsen

Dette er mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Den kan oppdage brystkreft som er så lite utviklet at den ikke er merkbar for kvinnen selv, ifølge Kreftregisteret. Alder ved første invitasjon kan variere fra 48 – 53 år.

Undersøkelsen skjer på en spesialisert bildetakingsenhet, og hele besøket tar mellom 10-20 minutter. Selve bildetakingen tar rundt 5 minutter.

Uavhengig av brystenes størrelse kan mammografi gjennomføres.

MAMMOGRAFI: Kan være ubehagelig, men selve bildetakingen varer bare i fem minutter. Foto: Scanpix/Aftenposten
MAMMOGRAFI: Kan være ubehagelig, men selve bildetakingen varer bare i fem minutter. Foto: Scanpix/Aftenposten Vis mer

Det legges press på brystene mens bildene blir tatt, blant annet for å oppnå god bildekvalitet og lavest mulig stråledose. Dette presset varer i noen sekunder og kan oppleves som ubehagelig, men det er ikke vist at det er skadelig.

Bildene blir gransket av to røntgenleger uavhengig av hverandre. Etter 2-3 uker får deltakerne skriftlig svar på undersøkelsen fra Kreftregisteret eller fra brystdiagnostisk senter.

LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent

Ønsker mer moderne screening

De ansvarlige for Mammografiprogrammet ønsker at å videreutvikle programmet og forbedre det, slik at behandlingen kan tilpasses den enkelte kvinne i større grad enn det gjøres i dag og at dødeligheten kan reduseres enda mer.

– Vi må hele tiden strekke oss for å tilby kvinnene et moderne screeningprogram for brystkreft, der alle deler holder høy kvalitet, sier Hofvind.

I dag holder mammografitilbudet en jevn standard over hele landet, men det er noen forskjeller i ventetider mellom de ulike fylkene.

LES OGSÅ: Har du slike føflekker bør du oppsøke lege

Risiko for brystkreft

Kjente risikofaktorer for brystkreft er:

 • høy alder
 • familie historikk
 • genetiske disposisjoner
 • hormonbehandling
 • alkoholinntak
 • fedme
 • å bli utsatt for ioniserende stråling

Kilde: Kreftregisteret

Mulige symptomer på brystkreft:

 • Kul/knute i brystet
 • Søkk i huden på brystet
 • Brystvorte som trekker seg innover eller peker i ny retning
 • Væsking fra brystvorten, spesielt hvis det er blod i væsken
 • Kul i armhulen eller på halsen
 • Sår som ikke gror
 • Smerter i brystet
 • Eksem, rødhet, økt varme eller andre hudforandringer på bryst/brystvorte

Kilde: Kreftforeningen

LES OGSÅ: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring