Er alle typer HPV farlige?

- To HPV-typer gir mer kreft enn andre, svarer legespesialist.

TO TYPER GIR OFTEST KREFT: Noen av HPV-typene som regnes som «high-risk». Foto: xrender / Shutterstock / NTB
TO TYPER GIR OFTEST KREFT: Noen av HPV-typene som regnes som «high-risk». Foto: xrender / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det finnes over 200 ulike typer av humant papillomavirus (HPV). Noen er årsak til vorter på hender og føtter, noen er årsak til kjønnsvorter, og noen kan gi celleforandringer og kreft. De aller fleste HPV-typer gir ingen symptomer eller sykdom.

LES MER: Hva er HPV?

Noen HPV-typer smitter seksuelt

Det er rundt 40 ulike HPV-typer som rammer slimhinnene og smitter seksuelt. Disse deles inn i to hovedgrupper: «high-risk» og «low-risk». Det er gruppen «high-risk» som kan gi celleforandringer og kreft, mens «low-risk» kan gi kjønnsvorter.

Det er vanlig å definere 14 av HPV-typene som «high-risk», til tross for at det er rundt 20 ulike HPV-typer som oftere forekommer hos kvinner med livmorhalskreft enn kvinner med normal celleprøve. Paradoksalt nok medfører de fleste «high-risk» virus lav risiko for kreft.

HPV infeksjoner er vanlige

Det er 70-80 prosent av alle kvinner (og menn) som blir smittet av HPV en eller flere ganger i løpet av livet, men bare 1 av 100 kvinner utvikler livmorhalskreft før fylte 75 år.

En forbigående HPV-infeksjon er ikke farlig, men en vedvarende HPV-infeksjon med et «high-risk» virus over mange år gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft.

Bare to HPV-typer er årsak til de fleste tilfeller av kreft

Det er stor forskjell innad i gruppen «high-risk» når det gjelder evne til å gi kreft. Omtrent 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes HPV type 16 og 18. Den mest brukte HPV-testen i Norge undersøker for HPV type 16, HPV type 18 og «andre typer» som betyr en eller flere av de 12 andre HPV-typene som regnes som «high-risk» uten at testen angir hvilke(n) av de andre typene testen er positiv for. Noen laboratorier angir «andre typer» som «høyrisikopanel» selv om de mener HPV-typer som er mindre aggressive enn HPV type 16 og 18.

HPV-vaksine

HPV type 16 og 18 inngår i HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse. Den nye HPV-vaksinen Gardasil 9 dekker to HPV-typer som gir kjønnsvorter (HPV type 6 og 11) samt syv høyrisiko HPV-typer (HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58) som til sammen er årsak til omtrent 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Det er i dag litt over 300 kvinner som utvikler livmorhalskreft hvert år. Dersom alle hadde vært vaksinert med den nye HPV-vaksinen, kunne forekomsten av livmorhalskreft blitt redusert til 30 tilfeller pr år.

LES MER: Ingen HPV-vaksinerte har fått livmorhalskreft

HPV-test

Tidligere ble kvinner i alderen 25-69 år anbefalt screening med celleprøve hvert tredje år. Nå er celleprøve hvert tredje år i store deler av landet erstattet med HPV-test hvert femte år for kvinner i alderen 34-69 år. En kvinne med negativ HPV-test har svært lav risiko for kreft de neste 5-6 år. En kvinne med positiv HPV, har ikke høy risiko for kreft, men må følges opp så lenge hun har positiv HPV-test. Rundt 25 prosent av kvinner med positiv HPV-test har HPV 16 og/eller 18, mens 75 prosent har «andre typer».

Mest HPV hos unge

Rundt 30 prosent av kvinner under 30 år har en pågående HPV-infeksjon og dermed positiv HPV-test. Det samme gjelder 6,5 prosent av kvinner i alderen 34-69 år. Over halvparten av disse vil ha normal celleprøve, og bare 8 prosent av kvinner med positiv HPV-test vil få påvist høygradige celleforandringer som bør behandles for å forebygge utvikling av livmorhalskreft.

HPV hos menn

For menn er det nesten bare HPV type 16 som er årsak til kreft i penis, kreft i anus, munnhule og svelg. Rundt 3 av 1.000 menn utvikler munn- og halskreft som skyldes HPV før fylte 75 år. For menn finnes det ingen screeningprogrammer for kreft som skyldes HPV slik at det i praksis bare er HPV-vaksine som kan forebygge kreft som skyldes HPV hos menn.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring