Jeg har fått påvist HPV. Har kjæresten min vært utro?

Svaret er ikke så enkelt som man skulle tro. Her kan du lese hvorfor.

HVA SKAL MAN TRO: Hvis man har vært i et parforhold i mange år kan man begynne å lure. Men det kan ha en annen forklaring enn utroskap. Illustrasjonsbilde: Roman Samborskyi / Shutterstock / NTB (Personene på bildet har ingen tilknytning til saken)
HVA SKAL MAN TRO: Hvis man har vært i et parforhold i mange år kan man begynne å lure. Men det kan ha en annen forklaring enn utroskap. Illustrasjonsbilde: Roman Samborskyi / Shutterstock / NTB (Personene på bildet har ingen tilknytning til saken) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du har fått en positiv HPV-test, og spørsmålet du stiller deg er hvor smitten kommer fra. Hvis du har levd lenge i et parforhold kan det være lett å tenke at din kjæreste har vært utro.

Men det er ikke bare-bare å gi et entydig svar på dette. En HPV-test er ingen utroskapstest. Og nå skal jeg prøve å forklare hvorfor.

Ja, HPV er et virus som overføres seksuelt

HPV er et vanlig virus. Smitterisiko er omtrent 10 prosent for hver ny partner. Omtrent 70-80 prosent av alle kvinner og menn vil bli smittet en eller flere ganger i løpet av livet.

De fleste HPV-infeksjoner går over av seg selv. Omtrent 90 prosent blir kvitt HPV-infeksjonen i løpet av to år, men hos noen kan HPV vedvare i mange år.

Når ble jeg smittet av HPV?

De fleste har sex med flere partnere i løpet av livet, og de fleste blir smittet av HPV første gang få år etter seksuell debut.

Omtrent 30 prosent av kvinner under 30 år har positiv HPV-test og dermed en pågående HPV-infeksjon slik at de kan smitte andre.

Påvisning av HPV i et parforhold skyldes ofte smitte som en (eller begge) hadde med seg inn i parforholdet

Påvisning av HPV i et parforhold skyldes ofte smitte som en (eller begge) hadde med seg inn i parforholdet, og ikke nødvendigvis ny smitte fra andre partnere i tillegg til fast partner.

LES OGSÅ: Kan menn testes for HPV?

Postitiv test kan bety at du har vært smittet for lenge siden

Tidligere anbefalte livmorhalsprogrammet kvinner i alderen 25-69 år screening med celleprøve hvert tredje år. Nå har HPV-test erstattet celleprøver som screeningtest for kvinner 34-69 år. Det er 6,5 prosent av kvinner i denne aldersgruppen som vil ha positiv HPV-test.

Mange med påvist HPV er kvinner som har vært gift i flere år med tidligere bare normale celleprøver.

En normal celleprøve utelukker ikke HPV fordi de fleste med en pågående HPV-infeksjon vil ha normal celleprøve. For kvinner i alderen 34-69 år som ikke er blitt HPV-testet tidligere, betyr en positiv HPV-test ofte en langvarig infeksjon og ikke nysmitte.

Tidligere negativ HPV-test – nå positiv test

Kvinner i alderen 34-69 år anbefales HPV-test hvert femte år ved negativ HPV-test. Internasjonale studier og erfaringer fra Norge viser at omtrent 4 prosent av kvinner som hadde negativ HPV-test for fem år siden, får påvist HPV neste gang de møter til screening.

Hvorfor?

  • I noen tilfeller er det snakk om nysmitte.
  • I noen tilfeller var virusnivået under terskelverdien («cut-off») for HPV-testen ved forrige undersøkelse.
  • I noen tilfeller er det snakk om reaktivering av en latent infeksjon.
Jeg har fått påvist HPV. Har kjæresten min vært utro?

Noen kan ha positiv test mer enn to år etter smitte

Selv om immunforsvaret i de fleste tilfeller gjør at kroppen kvitter seg med HPV i løpet av to år, er det noen som får en vedvarende infeksjon med gjentatt positive HPV-tester over mange år, og noen som får en latent infeksjon med negative HPV-tester i mange år, men der infeksjonen kan reaktiveres og gi ny positiv HPV-test uten at det har skjedd nysmitte.

Resmitte: Stadig smitte mellom to partnere

I et parforhold vil man typisk smitte hverandre med HPV nesten hver gang man har sex inntil HPV-infeksjonen brenner ut hos begge to. Dette skjer vanligvis i løpet av to år, men hos noen kan HPV-infeksjonen vedvare og smitte går fram og tilbake i flere år. Partner kan også ha en latent infeksjon som senere reaktiveres. Ved positiv HPV-test er det dermed vanskelig å vite når man ble smittet.

HPV-vaksinen kan forebygge vanskelige samtaler med partner

HPV-vaksinen gir beskyttelse mot smitte av HPV, og dermed lavere risiko for positiv HPV-test, unormal celleprøve, celleforandringer og kreft.

Dersom begge tar HPV-vaksinen, vil smittekjeden brytes i begge ledd.

HPV-vaksinen som blir gitt til gutter og jenter i 7. klasse beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Det finnes også en HPV-vaksine som selges på apotek som beskytter mot ni ulike HPV-typer som er årsak til 90 prosent av alle tilfeller av kjønnsvorter og 90 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

HPV-testen som brukes i livmorhalsprogrammet undersøker 14 ulike HPV-typer. Det er dermed mulig å få positiv HPV-test selv om man har tatt denne HPV-vaksinen, men risiko er lavere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring