Analkreft

Kreft i analkanalen er en sjelden sykdom med symptomer som lett forveksles med hemoroider. Den skyldes oftest HPV og den viktigste behandlingen er strålebehandling.

ANALKANALEN: Rectum og anus er nederste delen av tarmsystemet. Ved kreft her er de vanligste symptomene blødning, kløe og smerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ANALKANALEN: Rectum og anus er nederste delen av tarmsystemet. Ved kreft her er de vanligste symptomene blødning, kløe og smerter. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er analkreft?

Analkanalen er den ytterste delen av endetarmen. Analkreft er kreft som har oppstått i området fra endetarmsåpningen (anus) og cirka fem centimeter opp. Blødning, kløe og smerte i området er vanlige symptomer.

Hvis kreften oppstår mer enn 5 centimeter fra anus, regnes det som hudkreft.

Andre navn

Analkreft kalles også analkanalkreft og heter Anal cancer på engelsk. Man skiller mellom kreftsykdom i endetarmsåpningen (anus) eller i endetarmskanalen (analkanalen).

Årsaker til analkreft

Det er tre faktorer som disponerer for analkreft.

1. HPV

HPV er forkortelsen for Humant papillomavirus.

 • Ved kreft i analkanalen er cirka 85-90 prosent positive for HPV16, mens noen få er positive for HPV18 og HPV33.
 • Det er også funnet sammenheng mellom tidligere HPV-relatert gynekologisk kreft og analkreft hos kvinner.
 • Hos menn som har sex med menn er det funnet en sammenheng mellom HPV-infeksjon og forstadier til kreft.

2. Immunsuppresjon (undertrykkelse av immunreaksjoner)

 • HIV-positive menn har økt risiko for å utvikle analkreft
 • Pasienter som har gjennomgått organtransplantasjon, eller er immunsupprimerte på grunn av en annen sykdom eller medisinsk behandling, har økt forekomst av analkreft.

3. Røyking

Studier viser at det er flere assosiasjoner mellom analkreft og røyking, og risikofaktorene synes å forsterke hverandre.

Kilde: Helsedirektoratet: Nasjonalt handlingsprogram

Utbredelse

Mens kreft i tykktarm eller endetarm (kolorektal kreft) er en av de vanligste kreftformene i Norge, er analkreft heller sjelden.

I Norge ble det påvist 106 nye tilfeller av analkreft i 2021. Det ble registrert 37 tilfeller hos menn og 69 tilfeller hos kvinner.

– Vi observerer at forekomsten av analkreft har vært markant økende i Norge siden tidlig på 70-tallet, både blant kvinner og menn, har Bo Terning Hansen, forsker ved Kreftregisteret, tidligere påpekt til Lommelegen.

Sykdommen forekommer dobbelt så ofte hos kvinner som hos menn, og det antas at seksuelt overført humant papillomavirus er en viktig årsaksfaktor.

Kvinner som har hatt forstadier til livmorhalskreft eller livmorhalskreft har også en forhøyet risiko for å få annen HPV-relatert kreft, som for eksempel analkreft.

Kan få analkreft uten å ha hatt analsex

Det er ikke nødvendig med analsex for å få analkreft av HPV.

– Viruset kan spres fra slimhinne til slimhinne uten seksuell kontakt. Dersom man klør seg litt her og der, og får med epitelceller under neglene, kan dette være nok til å smitte. Analkreft forekommer også hos heteroseksuelle menn som aldri har hatt analsex, opplyser Sveinung Sørbye, overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til Lommelegen.no.

Kvinner har generelt høyere risiko for analkreft enn menn, men menn som har sex med menn (MSM) har høyere risiko for analkreft enn kvinner har for livmorhalskreft. HIV-positive MSM er spesielt utsatte for analkreft.

– Hvordan kan man merke at man har fått HPV-viruset i analområdet?

– HPV-infeksjoner og celleforandringer gir vanligvis ingen symptomer. Noen HPV-typer (som HPV type 6 og 11) kan forårsake kjønnsvorter. Disse HPV-typene er sjelden årsak til kreft, men er du smittet av en HPV-type, kan du også være smittet av flere HPV-typer (som HPV type 16 og 18), påpeker Sørbye.

LES OGSÅ: De vanligste bivirkningene av HPV-vaksinen

Symptomer på analkreft

De vanligste symptomene er:

 1. Blødning
 2. Kløe
 3. Smerter

Analkreft utvikler seg over tid. Ofte oppdager pasienten selv at det er noe uvanlig i analkanalen eller i hudområdet rundt.

Det kan være:

– Ved nyoppståtte symptomer fra analkanal, bør man ikke slå seg til ro med at det trolig er hemoroider med mindre en lege har fastslått at det faktisk er hemoroider, har Marianne Grønlie Guren, overlege ved avdeling for kreftbehandling, Oslo universitetssykehus, tidligere fortalt Lommelegen.

Kan forveksles med hemoroider

– Analkreft kan lett forveksles med hemoroider, og det er det som er det store problemet. Nesten alle som kommer hit har trodd at det skyltes hemoroider. Det begynner gjerne med små problemer som ligner hemoroider, men det forsvinner ikke når de prøver å behandle det, påpeker Guren.

– Ved mistanke om hemoroider, hvor lenge bør man se det an, før man oppsøker lege?

– Hvis du tror du har hemoroider, bør du gå til fastlege. Ikke se det an. Symptomer fra analkanalen bør undersøkes av lege, som ved en rektaleksplorasjon vil kunne se eller kjenne om plagene skyldes en svulst eller hemoroider, råder Guren.

HEMOROIDER? Ikke slå deg til ro med at det sikkert er hemoroider før en lege har fastslått det. Foto: Shutterstock
HEMOROIDER? Ikke slå deg til ro med at det sikkert er hemoroider før en lege har fastslått det. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør menn ta HPV-vaksine

Diagnostisering

Rektal eksplorasjon er obligatorisk ved utredning av symptomer i og rundt analkanalen, ifølge Helsedirektoratet. Rektal eksplorasjon vil si at legen undersøker rectum med en finger.

Kreftdiagnosen skal bekreftes med biopsi og det bør testes for HPV. Det er andre typer kreftceller i analkreft enn kreft i tykktarm eller endetarm, og derfor tas det vevsprøve av svulsten for å sjekke hvilken type kreft det er. Dette har betydning for valg av behandling.

Ved funn av tumor eller blødning skal legen henvise pasienten for utredning som ved pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft.

På kirurgisk poliklinikk blir det utført digital rektal eksplorasjon, anorektokopi og biopsi og eventuelt gynekologisk undersøkelse. Når det er mistanke om analkreft tas det videre undersøkelse som MR-undersøkelse av bekken, CT-undersøkelse av abdomen og thorax, og vanlige laboratorieprøver.

Ved diagnosetidspunkt har analkreft oftest lokal utbredelse, mens 30-40 prosent av pasientene har spredning til lymfeknuter, og kun 5-8 prosent har kreftspredning til et område langt unna den opprinnelige svulsten.

LES OGSÅ: Sannheten om HPV

Behandling

Analkreft behandles ikke med kirurgi. Hovedbehandlingen er strålebehandling - og gjerne i kombinasjon med cellegiftbehandling.

I løpet av seks uker må pasienten ha en strålebehandling om dagen, og det kan ta opptil tre til seks måneder før svulsten har gått bort.

Deretter følges pasienten i fem år.

Prognose

Prognosene for analkreft avhenger over hvor langt kreftsykdommen er kommet ved stilt diagnose. Jo tidligere, jo bedre.

Ved svulster under fem centimeter uten lymfeknutespredning, er det meget god prognose, ifølge Tidsskriftet Den Norske Legeforening

 • Mindre svulster (80-95 prosent femårsoverlevelse)
 • Større svulster (45-60 prosent).
 • Pasienten med lymfeknutespredning (50-60 prosent femårsoverlevelse)

Forebygging

Vaksinering regnes som den beste forebygging mot HPV-smitte. De aller fleste tilfeller av analkreft skyldes HPV type 16, og den beskytter HPV-vaksinen mot.

Jenter i 7. klasse har fått tilbud om HPV-vaksine siden 2009. Gutter ble inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet i 2018. Vaksinedekningen er omtrent 90 prosent for begge kjønn.

Det er bevist at HPV-vaksinen gir beskyttelse mot forstadier til analkreft, ifølge FHI.

– Siden kvinner og menn er ganske like rent biologisk, er HPV-vaksinen godkjent til forebygging av analkreft hos både kvinner og menn, ifølge Sørbye, som er en av Norges fremste når det gjelder HPV-vaksine og forebygging av livmorhalskreft.

Bruk av kondom anbefales for å unngå HPV-smitte.

Revisjon 23.02.2023 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring