Symptomer på tarmkreft

Blod i avføring, magesmerter og treg mage kan være symptom på kreft i tykktarm eller endetarm. Men det kan også være tegn på andre tilstander.

TEGN PÅ KREFT I TARMEN: Symptomene kan være diffuse, og symptomene er forskjellige ut fra hvor i tarmen kreften er plassert. Ilustrasjon: NTB 'Scanpix/Shutterstock
TEGN PÅ KREFT I TARMEN: Symptomene kan være diffuse, og symptomene er forskjellige ut fra hvor i tarmen kreften er plassert. Ilustrasjon: NTB 'Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kreft i tykk- og endetarmen, kjent som kolorektal kreft, er av de vanligste kreftformene i den vestlige verden. Kreftformen er sjelden blant de under 40 år. Symptomene er ofte ganske uspesifikke, og de kan ligne på symptomene man ser ved flere andre, godartede tilstander som rammer fordøyelseskanalen.

Ved symptomer som blod i avføringen eller slim i avføringen, tilbakevendende magesmerter, følelse av at man ikke får tømt seg, ellers endrede avføringsmønstre, eller mer generelle symptomer som utilsiktet vekttap, nattesvette eller uspesifikk sykdomsfølelse over tid, bør man ikke nøle med å oppsøke lege for en nærmere utredning.

Denne saken omhandler spesifikt symptomer og tegn på kolorektalkreft - for øvrig informasjon om denne kreftformen, se her.

SYMPTOMER AVHENGER AV PLASSERING: Tarmkreft kan ha forskjellig symptomer ut fra plassering i tykktarmen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
SYMPTOMER AVHENGER AV PLASSERING: Tarmkreft kan ha forskjellig symptomer ut fra plassering i tykktarmen. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kreft i tykktarm som vokser sakte

Den absolutt vanligste formen for kolorektalkreft er såkalte adenokarsinomer, som er svulster som oppstår fra ondartede polypper i tarmens slimhinne. Disse svulstene vokser vanligvis langsomt og forutsigbart – kreften utvikler seg ofte så langsomt at mange ikke får symptomer før svulsten er så stor at den forårsaker smerter fordi passasjen for luft og avføring gjennom tarmen blir for trang.

Dette gjelder særlig den første, høyre delen av tykktarmen, som anatomisk har en tynnere vegg og større diameter enn den venstre delen. I denne delen av tarmen er tarminnholdet også mer flytende, siden mer og mer væske absorberes etter hvert som avføringen beveger seg mot endetarmen, slik at en svulst på høyre side må bli større før passasjen der blir hindret.

Lav blodprosent og mørk blod i avføring

Noen ganger viser kreften seg først i form av at pasienten føler seg sliten og får en lav blodprosent (for lav konsentrasjon av røde blodceller i blodet, anemi). Den lave blodprosenten skyldes at svulsten blør ut i tarmen - det er imidlertid ikke så lett å oppdage dette blodet ved å inspisere avføringen, men et trent øye vil legge merke til at avføringen er mørkere enn vanlig, da blodet har fått tid til å størkne og få en mørkere farge på sin vei gjennom tarmen. Denne blodtilblandede avføringen kan også få en spesiell, sterk lukt, som følge av at stoffer i blodet har blitt bearbeidet i de øvre delene av tykktarmen.

Svulster øverst i magen

Svulstene i de øvre, høyre delene av tykktarmen kan noen ganger vokse seg så store at man kan kjenne dem ved å trykke på magen.

Diaré og forstoppelse

Den venstre, “nedre” delen av tykktarmen har en mindre diameter, samtidig som at tarminnholdet her er fastere grunnet et mindre vanninnhold. Dette fører ved kreft oftere til at passasjen blir for liten, noe som gir symptomer som vekslende diaré og obstipasjon (treg avføring), ved en svulst som reduserer diameteren i tarmen.

Delvis obstruksjon med påfølgende smerter kan også være et symptom. Ved å inspisere avføringen ser man oftere ved kreft her friskt blod, ofte som streker i avføringen.

MAGESMERTER: Kan være et tegn på mange tilstander - også helt ufarlige tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAGESMERTER: Kan være et tegn på mange tilstander - også helt ufarlige tilstander. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tarmperforasjon - en alvorlig og akutt infeksjon

En sjelden gang kan det oppstå en tarmperforasjon - en åpning fra tarmen til bukhulen. Dette vil kunne medføre en alvorlig infeksjon med betennelse i bukhinnen, som følge av at bakterier kommer seg ut i den frie bukhulen.

Frisk blod

Ved kreft som sitter i endetarmen eller i rektum (analkreft) vil et vanlig symptom være relativt frisk blødning når man går på toalettet. Det er viktig at man blir ordentlig undersøkt ved blod i avføringen, selv om man har kjente hemoroider eller divertikler som er andre, ufarlige årsaker til blod i avføringen - dette gjelder spesielt dersom man er over 60 år. Man kan godt ha kreft i tillegg til både hemoroider og divertikler.

BILDE AV TYKKTARMKREFT: Bilde tatt med koloskopi inne i tarmen viser kreftutvikling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
BILDE AV TYKKTARMKREFT: Bilde tatt med koloskopi inne i tarmen viser kreftutvikling. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Følelse av å ikke få tømt seg

Et annet symptom typisk for kreft i endetarmen er tenesmus, følelsen av å ikke få tømt seg ordentlig. Ved endetarmskreft er denne følelsen ofte reell - man får faktisk ikke tømt seg helt, grunnet svulsten som hindrer en fullstendig passasje av tarminnholdet.

Dersom kreften har spredt seg i kroppen (metastasert), kan dette blant annet presentere seg som en forstørret lever, vann i buken, eller forstørrede lymfeknuter. Kreft som har spredt seg vil i større grad kunne gi kroppslige, uspesifikke symptomer som nattesvette, vekttap, feber og generell sykdomsfølelse.

Hva bør du gjøre hvis du mistenker tarmkreft?

Ta kontakt med lege for å kartlegge behov for videre undersøkelser. Les mer om diagnose og behandling her.

Kilder:

Revisjon og utvidelse 08.03.2019 av Rune ErlandsenKilder til revisjon 1) BMJ Best Practice, Colorectal Cancer
Opprinnelig skrevet av Eyolf Klæboe Faleide, lege 31.08.2009

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring