Stearinlys kan gi dårlig inneklima. To grupper er særlig utsatte

Dårlig inneklima avhenger av mange faktorer. Overdreven bruk av stearinlys er en kilde til svevestøv, og kan potensielt føre til helseskader.

STEARINLYS: Skaper hygge og varme, men ved overdreven bruk kan det potensielt føre til helseskader. Foto: banjongseal956 / Shutterstock / NTB
STEARINLYS: Skaper hygge og varme, men ved overdreven bruk kan det potensielt føre til helseskader. Foto: banjongseal956 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Få ting er koseligere enn å fylle hjemmet med tente stearinlys i mørketida. De lyser opp, varmer og skaper en hyggelig stemning.

Et par stearinlys innimellom skader ingen, men overdreven bruk kan føre til helseplager, spesielt hos enkelte grupper.

Kan gi forurenset inneluft

Stearinlys er en kilde til svevestøv, og kan ifølge Folkehelseinstituttet gi kortvarige episoder hvor luften er så forurenset av partikler, at det er på nivå med moderat røyking inne eller med uteluften i svært forurensede byer.

Når stearinlys brenner vil en del av stearinen forbrenne ufullstendig. Dette kan du se som en svart stripe av sotrøyk over flammen. Sotrøyken består av ultrafine sotpartikler som består av en kompleks blanding av stoffer. Partiklene svever lenge rundt og forurenser luften innendørs.

Den verste forurensningen oppstår når lysene slukkes, spesielt hvis du blåser lysene ut.

Når du oppholder deg i et rom med mange sotpartikler, vil du puste partiklene inn i lungene. Ved store nok mengder, kan dette trolig framkalle helseeffekter.

Tilhører du disse gruppene er du særlig utsatt

Astmatikere og små barn er særlig utsatt. Astmatikere er ofte mer plaget av svevestøv enn andre.

Lungene til små barn er mer ømfintlige for støveksponering. De puster oftere per minutt enn voksne gjør, og lungene deres er heller ikke ferdig utviklet.

Folkehelseinstituttet opplyser at enkelte nye studier tyder på at røyk fra stearinlys kan gi noe reduksjon i lungefunksjon og tegn til betennelsesreaksjoner i luftveiene, men at vi ennå vet svært lite om helseeffekter av forurensning fra stearinlys.

Det er ikke nok god forskning på området til å konkludere noe sikkert, og foreløpig er det ikke holdepunkt for at stearinlys gir alvorlige helseeffekter hos friske personer.

Hva er overdreven bruk?

Det er vanskelig å sette en terskel på hva overdreven bruk av stearinlys er, fordi det ikke foreligger nok forskning omkring hvor skadelig stearinlyspartikler er i forhold til partikler fra andre forbrenningskilder.

Hvor skadelig stearinlys er avhenger blant annet av typen lys, hvilken ventilasjon du har i hjemmet ditt og hvor effektiv den er, samt din egen bruk av stearinlys.

Det er en stor forskjell på om du er en frisk person som tenner noen lys en gang imellom, eller om du er en astmatiker som tenner 40 lys samtidig i et lite rom, og lar dem brenne hele kvelden, hver eneste kveld gjennom hele mørketida.

Slik reduserer du forurensning fra stearinlys

For mange er stearinlys forbundet med kos og hygge, og tente lys kan derfor bringe glede i en ellers mørk tid.

Det er viktig å huske at stearinlys bare gir økte mengder innendørs svevestøv i kortere tid av gangen, og at risikoen for helsa først er til stede hvis du bruker stearinlys veldig ofte, eller veldig mye av gangen.

Det er flere tiltak du kan gjøre for å redusere forurensning fra stearinlys:

  • Unngå overdreven bruk av stearinlys. Tenk over hvor mange lys du tenner på samme tid, hvor lang tid lysene brenner og hvor ofte du tenner stearinlys.
  • Ta ekstra hensyn til små barn eller personer med astma.
  • Bytt eventuelt ut stearinlysene med LED-lys. LED-lys kan være stemningsskapende på samme måte som stearinlys.
  • Slukk lysene med en hette eller klemme i stedet for å blåse lysene ut. Da reduserer du utslippene av sotpartikler drastisk.
  • Sørg for god ventilasjon i hjemmet ditt.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring