Astma

Derfor blir mange dårligere av astma om høsten

Noen av kjennetegnene ved astma er tung pust, følelse av tetthet i brystet og pipende pust. Symptomene kan bli verre i høst- og vintermånedene.

ASTMA: Rått, kaldt eller fuktig vær kan forverre symptomene ved astma. Bilde: David Prahl / Shutterstock / NTB
ASTMA: Rått, kaldt eller fuktig vær kan forverre symptomene ved astma. Bilde: David Prahl / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mennesker med kroniske luftveissykdommer, som astma og kols, tåler kulden dårligere enn andre, og kan oppleve forverring av symptomene om høsten og vinteren, når temperaturen faller.

Rått og fuktig vær kan også bidra til flere symptomer.

Hvorfor blir personer med astma dårligere av kulden?

Å puste inn kald luft fører til avkjøling av luftveiene. Dette kan virke irriterende på slimhinna, spesielt hvis man allerede har luftveisplager.

Resultatet er at luftveiene trekker seg sammen. Det blir dermed mindre plass for luften å bevege seg inn og ut av lungene, og det blir tyngre å puste.

Det varierer fra person til person hvor lav temperaturen er før det oppstår problemer med pusten.

Symptomer på astma

Astma er en kronisk tilstand hvor det er vanlig at symptomene svinger i perioder. Vanlige symptomer på astma er:

 • Tungpustet og kortpustet
 • Pipelyder og hvesende pust
 • Følelse av tetthet i brystet
 • Hoste, spesielt når man ligger, sover eller tidlig på morgenen
 • Økt slimproduksjon

Det er flere faktorer som kan trigge et astmaanfall. Kald og rå luft, eller lave temperaturer, er eksempler på dette. Andre triggere kan være fysisk trening, virusinfeksjoner, pelsdyr, dårlig inneklima eller mye luftforurensning.

Hva kan man selv gjøre?

Mange opplever dette ubehagelig, og unngår derfor å være ute på kalde dager. Det er imidlertid flere ting man kan gjøre for å bedre opplevelsen av å være ute på kalde dager:

 • Dekk til nese og munn med et skjerf, en bugg eller en høy jakkekrage, slik at luften man puster inn blir litt varmere og fuktigere.
 • Bruk eventuelt en varmemaske med et filter som varmer opp luften ved innånding.
 • Unngå områder med store veier og mye biltrafikk, da forurensning kan gi flere symptomer.
 • Hvis man skal trene utendørs er det viktig med lang og rolig oppvarming. Husk anfallsmedisin 15–20 minutter før trening ved anstrengelsesutløst astma.
 • Unngå hard trening utenfor ved kalde temperaturer. Det er individuelt hvor lav temperaturen er før man får symptomer, så hver og en må selv merke etter hvor grensen går.
 • Begrens tiden utenfor på dager med svært lave temperaturer og vind.

Fortsett med fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet er viktig for alle, også for personer med astma. Regelmessig fysisk trening forbedrer kroppens opptak av oksygen og øker den fysiske kapasiteten. En god kondisjon har en positiv effekt på astmakontrollen og livskvaliteten.

For overvektige astmapasienter er det vist at fysisk aktivitet nedsetter antall dager med astmasymptomer.

Selv om det føles ubehagelig å være tungpustet, er det viktig å holde seg fysisk aktiv. Sørg for god og rolig oppvarming, og ta medisiner på forhånd ved anstrengelsesutløst astma. Ved svært kaldt og fuktig vær kan man eventuelt bytte ut utendørstrening med trening innenfor.

Kontakt lege

I høst- og vintermånedene kan det være nødvendig å kontakte lege for å øke den faste, regelmessige medisineringen ved astma. Noen har behov for høyere doser medisin, da de får flere symptomer ved kaldt og fuktig vær.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring