Kan man være allergisk mot juletrær?

Mange opplever allergisymptomer rundt juletreet, men det er ikke nødvendigvis treet som er problemet.

JULETRE: Det er flere faktorer med juletreet som kan gi luftveisplager. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
JULETRE: Det er flere faktorer med juletreet som kan gi luftveisplager. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Noen kan reagere på juletrær, men det er ikke nødvendigvis selve treet de reagerer på, sier Anna Bistrup, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (naaf).

SENIORRÅDGIVER: Anna Bistrup. Foto: Privat
SENIORRÅDGIVER: Anna Bistrup. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at folk kan reagere på diverse stoffer som blir dratt inn med treet som gammel pollen, muggsporer eller insekter. Barnålstrær avgir terpetinlignende gasser som kan irritere slimhinnene.

- Folk som har sensitive luftveier eller lungesyke kan oppleve symptomer som kløe, hosting og rennende nese. Astmatikere kan ha behov for ekstra astmamedisin, sier hun.

Enkle tips

Bistrup understreker at naaf ikke advarer mot bruk av juletrær, men at det kan være lurt å være bevisst på disse plagene.

- Man trenger ikke være redd for juletrær, men ved å følge noen enkle tips kan man få en hyggeligere julefeiring, sier hun.

Seniorrådgiveren foreslår blant annet å spyle juletreet før man tar det inn. Da kan bli kvitt støv og pollen fra barnålene. Man kan også prøve å la treet stå noen dager i en kjeller eller garasje før man tar det inn i oppholdsrommet. Et plasttre kan være aktuelt.

- La treet stå ute

Bistrup får støtte fra Helle Grøttum, leder av LHL Astma og allergi.

LHL-LEDER: Helle Grøttum. Foto: Privat.
LHL-LEDER: Helle Grøttum. Foto: Privat. Vis mer

- De som reagerer på pollen, eller muggsporer er allergisk mot disse stoffene. Furu og gran kan avgi terpetinlignende gasser som kan irritere slimhinnene, og gi allergiliknende symptomer som rennende nese og tung pust, sier hun.

I likhet med Bistrup anbefaler også Grøttum at man skyller juletreet og lar det tørke utenfor før man tar det inn.

- Alternativt kan man la juletreet stå ute på terrassen og se på det gjennom vinduet, eller kjøpe et kunstig tre, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring