Ulike typer astma

Man kan dele astma inn i to hovedgrupper, ut fra hva som utløser perioder med forverring.

TYPER ASTMA: Forurensning, fysisk aktivitet og værendring er noen eksempler på faktorer som kan utløse eller forverre astma. Foto: bubutu / Shutterstock / NTB
TYPER ASTMA: Forurensning, fysisk aktivitet og værendring er noen eksempler på faktorer som kan utløse eller forverre astma. Foto: bubutu / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Astma er en kronisk betennelses- og irritasjonstilstand i luftveiene som oftest oppstår i barnealder, men kan også oppstå når man er voksen.

Betennelsesreaksjonen gjør at slimhinnene i luftveiene hovner opp, samtidig som det danner seg mer slim i luftveiene. I tillegg trekker muskulaturen i luftveiene seg sammen som en reaksjon på betennelsestilstanden.

Til sammen gjør dette at luftveiene blir trangere, og symptomer som tungpust, pipende og hvesende pust, hoste og tetthet i brystet oppstår (1,2).

Typisk for astma er perioder med lite symptomer og episoder med forverring. Det varierer hva som utløser forverringsepisoder hos den enkelte, men det kan eksempelvis være allergener, kulde, forkjølelse, luftforurensning, røyk, fysiske anstrengelser eller kjemikaler (1,2).

Behandlingen av astma kan man hovedsakelig dele i to, anfallsmedisin og forebyggende medisin. Anfallsmedisin bruker man med én gang man blir tung i pusten og kjenner tetthet i luftveiene. Forebyggende medisin tar man ofte daglig og skal forhindre nye astmaanfall.

I kombinasjon med andre faktorer kan en underbehandlet astmasykdom være en risikofaktor for å utvikle KOLS senere i livet (6).

Slik er ASTMA. I Norge regner vi med at 11 % av voksne har astma. Det er en betennelse og irritasjonstilstand i luftveiene. Video: Lommelegen Vis mer

To hovedgrupper

Astma deler vi hovedsakelig inn i to grupper. Den ene er tidligere kalt barneastma, eller astma som blir utløst av forkjølelse og virusinfeksjoner. De fleste barn som får forkjølelsesutløst astma blir mye bedre, eller til og med helt friske innen barneskolealder.

Den andre typen er astma som blir utløst av allergi (allergisk astma) eller forhold som for eksempel forurensning, vær og fysisk anstrengelse. Har man astma utløst av allergi, er det større sjanse for at symptomene blir værende når man blir eldre (3,5).

LES OGSÅ: Kuldeallergi

Astmaforverring på grunn av forkjølelse

I tillegg til å være en utløsende faktor for å få astma i barneårene, kan luftveisinfeksjoner også føre til forverring av astma. I tillegg til vanlige forkjølelsessymptomer får man da også de typiske astmaplagene som tung pust, piping, hvesing og tetthet i brystet. Luftveisinfeksjoner kan noen ganger føre til at astmaen varer i flere uker. Derfor er det viktig å optimalisere behandlingen i vinterhalvåret siden man da oftere blir forkjølet og er utsatt for kaldere vær (3,5).

Anstrengelsesutløst astma

Astmatikere blir som befolkningen ellers rådet til å holde seg i god fysisk form. Mange astmatikere kan kvie seg for fysisk aktivitet fordi det kan utløse et astmaanfall. Det er viktig å bruke god tid på rolig oppvarming om man har astma som blir verre av anstrengelse og trening. Dette reduserer risikoen for astmaanfall. I tillegg er det viktig med tilpasset astmamedisinering som man kan snakke med legen sin om. Et alternativ kan være å bruke anfallsforebyggende inhalasjonsmedisin før trening (3).

LES OGSÅ: Astma og koronavaksine

Kuldeutløst astma

På grunn av overfølsomhet i luftveiene kan kulde forverre astma. I tillegg til kulden i seg selv, kan det være økt mengde forurensningspartikler i lufta når det er kaldt, spesielt i byer. Det kan hjelpe å bruke såkalte kuldemasker foran nese og munn som kan bidra til å filtrere den kalde lufta. For noen kan det være aktuelt å øke doseringen av den vanlige astmamedisineringen i perioder hvor det er kaldt. (3,4,5).

VINTER OG LUFTFORURENSING: Kalde vinterdager i byer kan være ekstra utfordrende for dem med kroniske lungesykdommer. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB
VINTER OG LUFTFORURENSING: Kalde vinterdager i byer kan være ekstra utfordrende for dem med kroniske lungesykdommer. Foto: NadyGinzburg / Shutterstock / NTB Vis mer

Yrkesrelatert astma

Arbeid- eller yrkesrelatert astma er astma som oppstår eller blir verre på grunn av forhold på arbeidsplassen. Eksempler på yrker hvor man ser økt sannsynlighet for å få yrkesastma er bakere som kan reagere på mel, gårdbrukere som kan reagere på dyreproteiner, renholdere som jobber med rengjøringsmidler, snekkere som jobber med trestøv og sykepleiere som kan reagere på lateks, medikamenter og desinfeksjonsmidler.

Man behandler denne formen for astma likt som andre typer astma, men tilrettelegging på arbeidsplassen er en viktig del av forebyggingen av forverringsperioder. For eksempel kan det være nødvendig å bruke verneutstyr, forbedre ventilasjonen i jobblokalet eller tilrettelegge med andre arbeidsoppgaver. I industriland er astma den vanligste luftveissykdommen som man kobler til arbeid (3,4).

LES OGSÅ: Allergi kan utløse eller forverre astma

Kilder:

  1. Lommelegen, Astma
  2. FHI, Astma og allergi
  3. Astma- og allergiforbundet, Astma
  4. Store medisinske leksikon, Astma
  5. LHL Astma og allergi, Astma
  6. LHL, Oppdag KOLS tidlig

Kilder er sist hentet 3.12.21

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring