Klamydia lungebetennelse

Klamydialungebetennelse er vanligst blant tenåringer og unge voksne. Plagene er ofte mildere enn ved vanlig lungebetennelse.

Klamydialungebetennelse: Feber, halsbetennelse og heshet er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix
Klamydialungebetennelse: Feber, halsbetennelse og heshet er vanlige symptomer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Klamydialungebetennelse forårsakes vanligvis av Chlamydophila penumoniae – tidligere også kalt TWAR. Bakterien gir luftveisinfeksjoner, ofte med lungebetennelse.

For ordens skyld: Klamydialungebetennelse er en luftveisinfeksjon har ingen sammenheng eller tilknytning til sykdommen klamydia (som er en seksuelt overførbar sykdom)

– Klamydialungebetennelse er trolig årsak til omkring 10 prosent av lungebetennelser. Mennesker er bærere og reservoar for bakterien, sier Olav Kåre Refvem, spesialist i lungesykdommer og indremedisin, og ekspert hos LHL.

En annen variant er Chlamydophila psittaci, hvor fugler er den største smittesprederen (også burfugl).

– Denne bakterien er betydelig sjeldnere som årsak til lungebetennelse hos mennesker, og forløper da gjerne som en mer alvorlig infeksjon, kjent som ornitose.

LES OGSÅ: Dette er astma - symptomene og behandling

Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem Foto: Privat
Spesialist i lungesykdommer og indremedisin: Olav Kåre Refvem Foto: Privat Vis mer

Klamydiabetennelse vanligst blant unge mennesker

Klamydialungebetennelse ses oftest blant tenåringer og unge voksne, men også hos eldre mennesker, gjerne hos personer med svekket helse. Det er usikker hvorfor tilstanden hovedsakelig affiserer tenåringer og unge voksne.

– Det kan ha med immunitet å gjøre. Mange voksne har antistoffer mot klamydia, men det er ikke noen sterk immunitet, og gjentatte infeksjoner forekommer, sier Refvem.

Dette er en spesiell type bakterie som man tidligere trodde var et virus. Det er fordi den går inn i cellene, til forskjell fra vanlige bakterier.

– Den smitter ved dråpesmitte, og tiden fra smitte til sykdomsutbrudd kan være tre til fire uker.

LES OGSÅ: Lungesykdommen KOLS

Klamydialungebetennelse gir ofte milde symptomer

Forløpet er ofte mildt eller uten spesielle symptomer. Vanlige symptomer ved atypisk pneumoni er øvre luftveisinfeksjoner, sinusitt, ørebetennelse og halsbetennelse.

– Det starter ofte med feber, halsbetennelse og heshet. Alvorlige komplikasjoner er svært uvanlig, og da særlig hos eldre mennesker, sier Refvem.

Noen får også øreplager og utslett. Sykdomsforløpet kan variere, noen får bagatellmessige plager, mens noen få kan utvikle en alvorlig lungeinfeksjon.

Plager kan vedvare i flere uker

Plagene ved klamydialungebetennelse er ikke så intense som ved vanlig lungebetennelse, hvor typiske symptomer er høy feber og at man raskt blir syk og medtatt, men det er vanlig med et lengre sykdomsforløp.

Hoste kan være et symptom som holder seg i lengre tid, hoste opptil flere uker, etter at lungebetennelsen er over eller ferdigbehandlet. Det finnes ellers spesielle blodtester for å sikre en spesifikk diagnose.

Man regner med at mange ikke oppsøker lege, da plagene ofte er ganske milde. Infeksjonen går da over av seg selv.

Dersom en pasient har behov for antibiotika, benyttes ofte tetrasyklin eller erytromycin (den første skal ikke gis til barn). Kuren varer i 7-10 dager.

LES OGSÅ: Symptomene på lungekreft

Atypiske lungebetennelser

Det kan være vanskelig å skille klamydialungebetennelse fra mykoplasmalungebetennelse. Begge to er atypiske lungebetennelser.

– Begge tilstandene har mye av de samme symptomene, og behandlingsopplegget er ganske likt. Blodprøver brukes for å skille sikkert mellom dem, sier Refvem.

Avdelingsdirektør ved FHI: Didrik F. Vestrheim Foto: Privat
Avdelingsdirektør ved FHI: Didrik F. Vestrheim Foto: Privat Vis mer

Forekomsten av Chlamydophila pneumoniae, årsaken til klamydialungebetennelse, varierer fra år til år.

– Vi har ikke sett noen økning av forekomsten de siste årene. Oversikten er basert på tall for bakteriepåvisning ved mikrobiologiske laboratorier i Norge, og det er ikke et komplett overvåkingssystem, men det viser endringer fra sesong til sesong, sier Didrik F. Vestrheim, avdelingsdirektør ved avdeling for luftbårne og vaksineforebyggende infeksjoner, ved Folkehelseinstituttet.

Revisjon 11.12.2018: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Opprinnelig skrevet 12.09.2016 av Ida Bergersen, journalist

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring