Analkløe: Mange årsaker til kløe rundt endetarmsåpningen

Et vanlig problem! Årsaken kan blant annet være eksemsykdom, sykdom i tarmen, sopp eller hemoroider. Stress er også en viktig faktor.

ANALKLØE: Det kan finnes en rekke ulike årsaker til kløe ved endetarmen. Foto: Shutterstock
ANALKLØE: Det kan finnes en rekke ulike årsaker til kløe ved endetarmen. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Anus har en funksjon som er sammensatt, i spennet fra «tømmestasjon» for avføringen vår, til at området er en erogen sone. Kløe i dette området betegnes ofte som endetarmskløe eller analkløe.

På det medisinske fagspråket kalles analkløe for Pruritus ani. Egentlig er det huden ved og rundt åpningen som klør, derfor er uttrykket perianal kløe mer presis.

Et vanlig problem

Endetarmskløe er et vanlig problem, og rammer opp mot 5% av befolkningen, og ofte i alderen mellom 30-60 år. Kløen her er ofte intens, og mange har kroniske plager.

LES OGSÅ: Kløe i huden - hva kan årsaken være?

Gravide

Cirka 30% av gravide får hemoroider i siste del av svangerskapet eller ved fødselstidspunkt, og kan derfor oppleve kløe.

LES MER: Vanlige plager hos gravide

Kløe i endetarmen - et symptom

Analkløe betraktes mer som et symptom enn en sykdom, oftest oppstår kløe på grunn av irritasjon rundt analåpningen, hvor huden er ganske ømfintlig. Når huden her blir betent, snakker vi om perianalt eksem, som er den vanligste tilstanden.

En hudlege vil være opptatt av å finne en identifiserbar årsak eller vurdere annen sykdom. Svært mange sykdommer har kløe ved endetarmen som symptom. Allikevel er ofte årsaken ukjent.

Mulige årsaker til analkløe

Når bør du oppsøke lege?

En kløe ved analområdet er vanlig i kortere perioder, da huden er sårbar her. Imidlertid hvis kløen blir vedvarende og forstyrrende, bør man oppsøke lege.Behandling av analkløe avhenger av årsak. – Når en pasient merker blod på toalettpapiret eller i avføringen, må lege kontaktes. Dette fordi Ikke glem at lavtsittende analkreft kan forårsake utflod og analkløe.

Analkreft er en sjelden tilstand som lett forveksles med hemoroider, ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hyppigst vil legen med det blotte øyet kunne se at det dreier seg om et perianalt eksem, og behandle deretter. Hvis legen er i tvil, vil hen henvise til hudlege. Ved mistanke om at analkløen skyldes allergi, vil hudlegen utføre en epikutan test, som identifiserer om det er noen stoffer du reagerer på.

Legen kan også henvise deg til rektoskopi/koloskopi for å avdekke om det er hemoroider, fissurer eller andre tarmsykdommer som fører til kløe rundt endetarmen.

LES OGSÅ: Blod på toalettpapiret eller i avføringen

Eksem er vanligst

Mye gnissing med toalettpapir og såpebruk kan fjerne fettlaget på huden, slik at huden blir mer utsatt for irritasjon og kløe. Kløen er selvforsterkende, jo mer man klør seg, desto mer klør man. Dette kalles kløesirkelen. Stress gir ofte kløe til lokaliserte hudområder, der endetarmsåpningen er vanlig sted. Slik stresskløe kommer gjerne om kvelden og om natten, da fokuset på gjøremål er mindre.

Tarmsykdommer kan gi analkløe

Betennelsestilstander i tarmen, som for eksempel Crohns sykdom og ulcerøs colitt, kan tarmsykdommer gi kløe i endetarmsåpningen.

Dette skjer hvis betennelsen omfatter nedre del av endetarmen og slimhinnen i øvre del av analkanalen, da det kan lekke betennelsesvæske til huden i nedre del av analkanalen og til huden omkring anus. Huden blir irritert av at det stadig er fuktig, og det kan føre til eksem eller sopputslett i huden omkring endetarmsåpningen.

Samtidig er det viktig å være klar over at de fleste med tarmsykdom ikke har kløe i endetarmsåpningen.

Analkløe kan også forekomme ved diarésykdommer, særlig hvis man er for iherdig med rengjøring.

Samtidig er det viktig å være klar over at de fleste med tarmsykdom ikke har kløe i endetarmsåpningen.

Sopp i endetarmen

Gjærsopp (candida) er en relativt vanlig årsak til kløe. For å finne ut om kløen skyldes infeksjoner, kan fastlegen ta sopp- og bakteriedyrkning.

Soppen trives godt der det er tett, fuktig og varmt. De fleste av oss sitter mange timer om dagen, og derfor blir huden innestengt. Selve soppen behandles med spesielle soppdempende salver og i blant i kombinasjon med inflammasjonsdempende midler.

PLAGSOM KLØE: For å behandle analkløen må man vite årsaken, men svært ofte finner man ingen årsak til analkløen. Foto: Shutterstock
PLAGSOM KLØE: For å behandle analkløen må man vite årsaken, men svært ofte finner man ingen årsak til analkløen. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvordan behandles endetarmskløe?

Behandlingen avhenger av årsak. Eksem er vanligste årsak og behandles med svake kortisonpreparater, eventuelt kortisonfrie eksemsalver, som eksempelvis pimecrolimus. Deretter forebyggende behandling med endrede toalettrutiner og bruk av for eksempel sinksalver.

Utover dette må behandlingen ta utgangspunkt i årsak, hvis denne er mulig å påvise.

Gode råd

 1. Vask underlivet med vann og hudolje. Slike badeoljer kjøper du gjerne på apoteket. Unngå såpe, siden tilstanden ofte blir verre av det.
 2. Svette, fuktighet og utflod fra skjeden kan være årsaken til kløe hos noen.
 3. Bruk luftig og lett undertøy. Bomull puster, mens syntetiske stoffer lett skaper et klamt miljø.
 4. Unngå for stramme klær, spesielt om kvelden.
 5. Hvis du har tørr hud rundt endetarmsåpningen kan du bruke vaselin for å holde det mykt. Dette kan ha en lindrende effekt og dempe kløen. Legg gjerne på et nytt tynt lag etter hvert toalettbesøk.
 6. Unngå bruk av våtsavietter, spesielt hos barn.
 7. Prøv sinksalve rundt endetarmen hvis du har mye fuktighet i endetarmsområdet.
 8. Hvis man er sår og kronisk irritert i området, kan man bruke reseptfri kortisonsalve, som demper kløe og irritasjon i huden. Aktuelle preparater er Hydrokortison, Mildison, Proctosedyl, Xyloproct og Scheriproct. Xyloproct inneholder også et lokalbedøvende middel. Disse kan brukes i korte perioder.
 9. Hvis du har hard og treg avføring, i tillegg til analkløe, er det lurt å drikke rikelig med væske og få i deg nok fiber. Dette gjør at avføringen ikke blir for hard.
 10. Det aller viktigste er å forsøke å ikke klø. Kloring vil gjøre tilstanden verre.

LES OGSÅ: Polypper i tarmen

Revisjoner

Revisjon av Jan-Øivind Holm, hudlege 19.05.2021.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring