Blodig avføring – når skal man gå til lege?

Dette bør du gjøre hvis du opplever blod i avføringen eller på toalettpapiret.

BLOD I AVFØRINGEN: Blodig avføring er ikke uvanlig, men ikke alle tar det på alvor. Bilde: kryzhov / Shutterstock / NTB
BLOD I AVFØRINGEN: Blodig avføring er ikke uvanlig, men ikke alle tar det på alvor. Bilde: kryzhov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Blod i avføringen er et symptom som forekommer ganske ofte, men kun 1 av 25 oppsøker lege.

Som regel er blod i avføringen ikke farlig. Likevel er det viktig å få det undersøkt, da det kan dreie seg om alvorlig sykdom.

Når skal man gå til lege?

Man skal alltid oppsøke lege ved blod i avføringen. Blod i avføringen er et såkalt «alarmsignal», og noe man skal ta alvorlig.

«Man skal alltid oppsøke lege ved blod i avføringen.»

Det er viktig å finne årsaken til blødningen, så man kan få den korrekte behandlingen. Ofte dreier det seg om godartede tilstander som analfissur, hemoroider eller tarmbetennelse, men i sjeldne tilfeller kan det dreie seg om mer alvorlige tilstander, som for eksempel tarmkreft. Kreft i tykktarm og endetarm skal derfor alltid utelukkes ved blod i avføringen.

Hvis man tidligere har fått en diagnose som kan forklare at man har blod i avføringen, bør man likevel oppsøke lege hvis man opplever nyoppståtte, gjentatte eller kroniske blødninger, så man kan få den riktige diagnose, oppfølging og behandling.

Opplever man akutte, kraftige blødninger eller blodig oppkast skal man oppsøke legevakt eller ringe 113 med en gang.

Blod i avføringen er ikke nødvendigvis rødt

Blod i avføringen kan vise seg på forskjellige måter.

Det kan opptre i form av friskt rødlig blod på avføringen. Da stammer det som regel fra nederste del av tykktarmen eller endetarmen, og forekommer ofte på grunn av sprekker i endetarmsåpningen, sprukne blodkar eller hemoroider.

Blod i avføringen kan også vise seg som svartfarget, tjæreaktig avføring. Ofte har denne avføringen en karakteristisk lukt og konsistens. Blodet blir svartfarget fordi blødningen forekommer høyere opp i fordøyelseskanalen, og blodet blir dermed omdannet i tarmmiljøet.

Blod i avføring kan også være usynlig for det blotte øye, og da oppdager man det først ved at legen påviser blod i en rutineprøve av avføringen.

Årsaker til blodig avføring

Hemoroider

Hemoroider den hyppigste årsaken til blod i avføringen. Hemoroider kan forekomme på grunn av langvarig forstoppelse, graviditet, kronisk leversykdom eller langvarig diaré. Ved hemoroider vil blodet være friskt og rødt, og forekomme i forbindelse med avføring.

Sprekkdannelse i endetarmsåpningen

Sprekkdannelse i endetarmsåpningen, eller analfissur, er en relativt vanlig og tilbakevendende tilstand. Kvinner opplever ofte dette etter en fødsel, men det kan også forekomme på grunn av forstoppelse. Ofte merker man at det kommer en revne i forbindelse med avføring, og det kan være smertefullt å gå på toalettet.

Polypper i tykktarmen

Ofte har man ingen symptomer ved polypper i tarmen, og man finner dem ofte når legen utfører screeningundersøkelse for kreft. Store polypper kan noen ganger føre til forstoppelse og også blø litt.

Kronisk tarmbetennelse

Kronisk tarmbetennelse dekker over tilstander som ulcerøs kolitt og Chrons sykdom. Begge sykdommene forekommer oftest hos yngre mennesker, og veksler typisk mellom aktive og rolige perioder.

Ved ulcerøs kolitt kjennetegnes de aktive periodene av hyppige avføringer med blod, puss og slim i avføringen. Ofte har man påvirket allmenntilstand.

Chrons sykdom kan vise seg på flere forskjellige måter, men ofte har man ublodig diaré, kolikkpregede smerter, kvalme, oppkast og vekttap. Noen ganger har man blod i avføringen.

Kreft i tykktarmen eller endetarmen

I løpet av livet får 5-6% kreft i tykktarmen eller endetarmen, og risikoen øker med alderen. Ofte er tilstanden symptomfri i lang tid.

De vanligste symptomene er nyoppstått forstoppelse, blod og slim i avføringen eller endringer i avføringsmønsteret etter 40-års alderen. Ofte har man magesmerter, følelse av å være oppblåst eller nedsatt allmenntilstand.

Hva gjør legen?

Legen vil starte med å spørre inn til symptomene. Mange føler kanskje det er grenseoverskridende å snakke med legen om avføring, men for legen er dette helt normalt og rutinepreget. Legen vil kartlegge avføringsmønster, utseende av avføringen, og varighet og hyppighet av blod i avføringen.

Legen vil deretter undersøke magen, samt endetarmen ved hjelp av fingeren. For legen er dette også helt vanlig rutine. Legen kan påvise små mengder blod i en avføringsprøve, og undersøke om blodprosenten er falt ved hjelp av en blodprøve.

Ved blod i avføringen vil legen nesten alltid henvise til en kikkertundersøkelse, en såkalt koloskopi. Noen ganger blir man undersøkt med en skanning. Hvis legen mistenker kreft, kan det være man blir henvist til sykehuset i et såkalt «pakkeforløp», sånn at man unngår unødig ventetid på undersøkelsene.

Kilder:

1) Store medisinske leksikon: Blod i avføringen 2) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Blod i avføringen 3) Store medisinske leksikon: tarmblødning

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring