Grønn avføring

Noen ganger kan avføringen blir grønnlig misfarget. Les om årsakene. Det er sjeldent grunn til å være bekymret.

KAN GI GRØNN AVFØRING: Enkelte matvarer og medisiner kan farge bæsj grønn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KAN GI GRØNN AVFØRING: Enkelte matvarer og medisiner kan farge bæsj grønn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal avføring har stor variasjon. Fargespekteret med ulike brunfarger og brun-grønt er ansett som normalt.

Normal avføring har et vidt spekter når det gjelder konsistens, hyppighet og farge, har Lommelegen tidligere skrevet om.

Matvarer som kan gi grønn avføring

Grønnsaker med grønne blader, spinat, brokkoli og blåbær kan gi en grønnaktig farge på avføringen. Mørkegrønne grønnsaker inneholder mye klorofyll, som er et organisk kjemikalie. Det er dette som kan gjøre avføringen din grønn, og det er ikke noe problem. Fortsett å spise disse sunne grønnsakene! (1)

Grønn matfarge som for eksempel brukes for å lage grønne drinker, ice-pops eller godterier kan også være årsak. (3)

Medisiner som kan gi grønn avføring

 • Jerntabletter kan også gi grønnlig (eller sort) avføring.
 • Antibiotika
 • Avføringsmidler (Særlig ved overforbruk)
  (1, 2)

Jerntabletter kan også gi svart avføring.

BRYNJULF BAREXSTEIN, lege.
BRYNJULF BAREXSTEIN, lege. Vis mer

Som regel er det normale variasjoner

Allmennlege Brynjulf Barexstein forteller at å møte pasienter som bekymre seg over farge på avføring er en svært vanlig problemstilling - både i allmennpraksis og i svartjenesten på Lommelegen.

- Veldig ofte er folk unødig bekymret for fargen, og det henger kanskje sammen med forventninger om «standard-avføringen» som en mellombrun klatt. På Lommelegens svartjeneste mottar jeg ofte anonymiserte nærbilder av avføring, der innsender er bekymret for farge eller utseende. Oftest er det helt normal avføring, men innsender er bekymret for at man har sett «noe» i avføringen som har bekymret en, og så har det vært ufordøyd mat som for eksempel et maiskorn. Ufordøyd tomatskall iblandet kan også noen ganger bli mistolket som blod.

LEGESVAR: Grønn avføring - hva er årsaken?

Sykdom som kan gi grønn avføring

Grønnfarget avføring kan være et tegn på at maten har gått gjennom tykktarmen for raskt. Resultatet blir at gallen (bilirubin) ikke brytes ned tilstrekkelig, og gir derfor grønn-brun farge på avføringen.

Infeksjoner i tarmen som gir diaré kan derfor være årsaken til grønn-brun avføring. Slike infeksjoner går som regel over av seg selv i løpet av kort tid, uten at du trenger behandling.

Mer uvanlig er det at grønnfarget avføringen vedvarer over tid. Det finnes tarmsykdommer som kan gi langvarig eller stadige perioder med grønnfarget avføring:

Det er viktig å understreke at disse sykdommene ikke har grønn avføring som symptom alene, men vil først og fremst gi andre plagsomme symptomer tilknyttet mage og tarmsystemet.

Spedbarn

Avføringen til en baby kan være grønn innimellom, uten at det betyr at noe er galt. Men snakk med lege eller helsestasjon hvis det vedvarer over en lengre periode, eller hvis barnets allmenntilstand er nedsatt. (3)

Er det viktig å observere fargen på avføring?

- Ja og nei, svarer Barexstein.

- Mange mennesker overvåker kroppen sin altfor nøye, inklusiv avføring, og da er det lett å se fanden på høylys dag. Men samtidig skal en ikke la være å legge merke til om avføringen er svart, da det kan bety alvorlig sykdom. Men å finstudere avføringen jevnlig, er absolutt hverken nødvendig eller gunstig for sjelefreden, poengterer han.

Oppsøke lege?

Hvis du opplever at avføringen din har vedvarende grønnfarge, og spesielt hvis du har andre plager i tillegg, bør du oppsøke lege for vurdering om det er en sykdom som forårsaker dette. Men som tidligere understreket kan helt normal avføring ha et vidt spekter når det gjelder farge og konsistens, og spesielt ulike varianter av brun-grønnfarge kan være helt normalt. Siden avføringen er et resultat av hva du har drukket og spist, vil dette også påvirke avføringens farge og utseende.

Allmennlege Barexstein trekker frem noen andre endringer i avføringen som kan være tegn på sykdom:

 • Svart, illeluktende avføring. Det kan være tegn på blod i avføringen.
 • Hvit-beige kittliknende avføring.
 • Synlig blod, med mindre det åpenbart stammer fra hemoroider eller rifter i endetarmsåpningen.
 • Vedvarende (ikke-forbigående) diaré over tid, eventuelt inklusiv slim.
 • Markante endringer i avføringsmønsteret hos voksne mennesker er også noe en bør oppsøke lege for, da det kan være et sykdomstegn.
 • Vedvarende endret kaliber på avføringen kan også noen ganger tyde på kreft, for eksempel i rektum, ved at det stenger for passasjen og gjør diameteren på avføringen mindre. Vedvarende blyanttynn avføring kan være et eksempel på det.

Kilder

Referanser: 1) Valencia Higuera and Rachel Nall on February 19, 2014: Why is my poop green healthline.com 2) Mayoclinic.org: Stool color: When to worry Michael F. Picco, M.D. Feb19 3) Ammehjelpen.no: Avføring hos barnet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring