Hva betyr fargen på avføring?

Brun, oransje, rød, grønn, svart, gul, grå eller lys? Noen ganger kan forandring i farge være tegn på sykdom, men oftest er det helt normale variasjoner.

STOR VARIASJON I FARGE: Fargen på bæsj varierer, det er som regel normalt. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
STOR VARIASJON I FARGE: Fargen på bæsj varierer, det er som regel normalt. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal avføring har stor variasjon i form, konsistens og farge. Fargespekteret med ulike brunfarger som mørkebrunt, gulbrunt og brunt med grønnskjær er ansett som normalt.

Som regel er det normale variasjoner

Allmennlege Brynjulf Barexstein forteller at å møte pasienter som bekymrer seg over farge på avføring er en svært vanlig problemstilling – både i allmennpraksis og i svartjenesten på Lommelegen.

– Veldig ofte er folk unødig bekymret for fargen, og det henger kanskje sammen med forventninger om «standard-avføringen» som en mellombrun klatt. Slik er ikke virkeligheten, sier Barexstein.

Grønn avføring

Det er sjeldent grunn til å være bekymret. Grønn-brun avføring kan være et tegn på at maten har gått raskt gjennom fordøyelsessystemet. Ganske vanlig ved virusinfeksjoner som gir diaré, eller ved irritabel tarm. Enkelte matvarer og matfarge kan også gi grønn avføring, samt noen medisiner og kosttilskudd. Vedvarende grønn diaré bør du ta opp med lege.

Les mer om årsakene til grønn avføring.

Gul avføring

Gul avføring tyder på at det er mye fett i avføringen. Fettdiaré er løs, rikelig avføring med økt fettinnhold. Dette skyldes som regel mangelfull fordøyelse av fettstoffer i tarminnholdet, som ved sykdommer i bukspyttkjertel eller galleveier. Avføringen blir rikelig, seig, grålig eller gulglinsende og ofte skummende grøtaktig. Den vil typisk flyte på vann og være vanskelig å skylle ned i toalettet.

Les mer om årsakene til gul avføring

Lys avføring

Fargeløs avføring – som er grå eller blek – kan bety at det ikke er galle i tarminnholdet. Lys diaré som ser blek eller grålig ut kan være et tegn på leversykdom eller gallesykdom.

Les mer om årsakene til lys avføring

MAIS OG TOMATSKALL: Kan ofte gå ufordøyd gjennom tarmsystemet. Tomatskall kan mistolkes som blod. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAIS OG TOMATSKALL: Kan ofte gå ufordøyd gjennom tarmsystemet. Tomatskall kan mistolkes som blod. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Rød avføring

Synlig, friskt blod som ligger utenpå avføringen er oftest et symptom på hemorroider eller sprekker i endetarmen. Dette kalles analfissurer.

Andre årsaker kan være polypper (utvekster), infeksjon, divertikkelsykdom eller inflammatorisk tarmsykdom. Ofte finner man ingen årsak til blødningen og det kan skyldes en spontan blødning, at en blodåre sprekker i tarmveggen.

Er blodet mørkere og levret, vil fargen helle mer mot sort enn rødt. Dette er tegn på at blodet kommer fra lenger oppe i tarmsystemet. Les videre om dette nedenfor.

Sort avføring

Når avføringen har en påfallende mørk farge kalles det melena. Den svarte fargen kan være er et tegn på at det er blod i avføringen, og det kan være symptom på sykdom i mage eller tarmsystemet. Kontakt lege!

Kontakt lege ved svart avføring

Avføringen kan også bli svart av enkelte matvarer eller medisiner.

– Avføring kan bli mørk hvis man har spist mye blåbær, jerntabletter eller drukket mye rødvin, da er det ikke nødvendig å oppsøke lege, har Hilde von Volkmann, overlege ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus, fortalt Lommelegen tidligere.

Les mer om sort avføring

Ufordøyd mat

Barexstein forteller at på Lommelegens svartjeneste ofte mottar anonymiserte bilder av avføring, der innsender er bekymret for farge eller utseende.

– Oftest er det helt normal avføring, men innsender er bekymret for at man har sett «noe» i avføringen som har bekymret en, også viser det seg å være ufordøyd mat som for eksempel et maiskorn. Ufordøyd tomatskall iblandet kan også noen ganger bli mistolket som blod.

Oppsøke lege?

Normal avføring kan ha et vidt spekter når det gjelder farge og konsistens, og spesielt ulike varianter av brun-grønnfarge kan være helt normalt. Siden avføringen er et resultat av hva du har drukket og spist, vil dette også påvirke avføringens farge og utseende.

Allmennlege Barexstein trekker frem noen endringer i avføringen som kan være tegn på sykdom:

  • Svart, illeluktende avføring. Det kan være tegn på blod i avføringen.
  • Hvit-beige kittlignende avføring.
  • Synlig blod, med mindre det åpenbart stammer fra hemoroider eller rifter i endetarmsåpningen.
  • Vedvarende (ikke-forbigående) diaré over tid, eventuelt inklusiv slim.
  • Markante endringer i avføringsmønsteret hos voksne mennesker er også noe en bør oppsøke lege for, da det kan være et sykdomstegn.
  • Vedvarende endret kaliber på avføringen kan også noen ganger tyde på kreft, for eksempel i rektum, ved at det stenger for passasjen og gjør diameteren på avføringen mindre. Vedvarende blyanttynn avføring kan være et eksempel på det

Er det viktig å jevnlig observere fargen på avføring?

– Ja og nei. Mange mennesker overvåker kroppen sin altfor nøye, inklusiv avføring, og da er det lett å se fanden på høylys dag. Men samtidig skal en ikke la være å legge merke til om avføringen er blitt svart, da det kan bety alvorlig sykdom. Men å finstudere avføringen jevnlig, er absolutt verken nødvendig eller gunstig for sjelefreden, avslutter Barexstein.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring