Hva er refluks?

Hvis magesyre flere ganger i uken kommer opp i spiserøret og gir symptomer som sure oppstøt og halsbrann, snakker vi om reflukssykdom.

REFLUX: Plagene kommer fra spiserøret. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
REFLUX: Plagene kommer fra spiserøret. Foto: Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Refluks heter egentlig gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) eller gastroesophageal reflux disease (GERD) på det medisinske fagspråket. Refluks oppstår når magesyre regelmessig kommer opp i spiserøret og gir symptomer som sure oppstøt og halsbrann, dette kan gi spiserørsbetennelse.

LES OGSÅ: Gulping hos barn (GØRS)

Hva skjer i kroppen?

Mellom magesekk og spiserør er det en lukkemekanisme som skal hindre at magesyre kommer opp i spiserøret. Denne lukkemekanismen skal tillate at det du spiser kommer ned i magesekken, men ikke opp igjen. Denne lukkemuskelen er ikke helt låst, hvis man for eksempel er syk og må kaste opp, vil den åpnes.

Hvis lukkemekanismen ikke fungerer godt nok, vil man stadig kunne få magesyre i spiserøret og det vil irritere slimhinnene og gi spiserørsbetennelse.

PROBLEMOMRÅDET: Det er i overgang magesekk og spiserør problemet ligger. Foto: Pikovit / Shutterstock / NTB
PROBLEMOMRÅDET: Det er i overgang magesekk og spiserør problemet ligger. Foto: Pikovit / Shutterstock / NTB Vis mer

Symptomer

Halsbrann er det vanligste symptomet på refluks. Andre symptomer kan være vond smak i munnen etter sure oppstøt, hoste eller hikke, dårlig ånde og heshet.

De fleste mennesker opplever halsbrann og sure oppstøt i blant. For at man skal kalle det refluks er disse symptomene tilstede minst to ganger ukentlig. (1)

LES MER: Reflukssykdom gir sure oppstøt og syreplager

Hvem er utsatt?

Gravide er utsatt for å få refluks, når den stadig voksende livmoren presser på magesekken.

De som er overvektige er også utsatt, og store måltider kan gi refluks. Fet og fritert mat trigger ofte sure oppstøt. Alkohol og kaffe kan også gi refluks.

Noen medisiner kan også gi refluks

Hva hjelper?

Medisiner

Det finnes flere medikamenter som kan hjelpe, apoteket kan gi råd om reseptfrie medisiner. Hvis du må bruke medisiner over lengre tid bør du snakke med lege.

LES MER: Behandling ved sure oppstøt

Oppsøk lege hvis...

Hvis livsstilsforandringene ikke har effekt, bør du oppsøke lege. Hvis du er mye plaget finnes det medisiner på resept.

Du bør oppsøke lege raskt hvis du opplever at det er vanskelig å svelge mat, du har gått ned i vekt uten at du har slanket deg.

Kilder: 1) Mayoclinic: GERD 2) NHS: Heartburn and acid-reflux

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring