Hva er spiserørsbrokk?

Spiserørsbrokk oppstår når deler av magesekken feilaktig er oppe i brysthulen. Dette kan gi ubehagelige symptomer.

SURE OPPSTØT: Spiserørsbrokk kan gi symptomer i form av blant annet sure oppstøt. Foto: namtipStudio / Shutterstock / NTB
SURE OPPSTØT: Spiserørsbrokk kan gi symptomer i form av blant annet sure oppstøt. Foto: namtipStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Normal anatomi og spiserørsbrokk

Spiserøret frakter som kjent mat fra svelget til magesekken, og fungere som et slags rør som strekker seg fra svelget, ned gjennom brysthulen og går inn til magesekken. På sin vei ned til magesekken går spiserøret gjennom mellomgulvet. Mellomgulvet er et skille mellom magen og brysthulen.

Spiserøret kommer seg igjennom mellomgulvet via et hull. Dette lille hullet i mellomgulvet er ment for at spiserøret skal kunne gå igjennom. Musklene i mellomgulvet hjelper også til å forhindre at innhold fra magesekken går opp igjen i spiserøret. Men ved spiserørsbrokk kommer deler av magesekken opp igjennom dette hullet, og det er ikke meningen, og kan by på problemer. (1, 2)

SPISERØRSBROKK: Bildet illustrerer normal anatomi til venstre og spiserørsbrokk til høyre. Som bildet viser kommer en del av magesekken opp igjennom mellomgulvet ved spiserørsbrokk. Foto: logika600 / Shutterstock / NTB / Redigert av lommelegen
SPISERØRSBROKK: Bildet illustrerer normal anatomi til venstre og spiserørsbrokk til høyre. Som bildet viser kommer en del av magesekken opp igjennom mellomgulvet ved spiserørsbrokk. Foto: logika600 / Shutterstock / NTB / Redigert av lommelegen Vis mer

Symptomer på spiserørsbrokk

Du trenger ikke å ha noen symptomer på spiserørsbrokk. Ofte kan dette være et tilfeldig funn som man eksempelvis oppdager hvis det blir tatt en CT av lungene eller magen av en annen årsak. Små spiserørsbrokk gir ofte ingen symptomer, og det er en relativt vanlig tilstand. Men selvsagt kan man også oppleve symptomer, gjerne hvis spiserørsbrokket er stort.

Symptomene oppstår ofte som en konsekvens av at mat plutselig kan gå fra magesekken og opp i spiserøret, motsatt vei av det som er meningen. Dette kan gi symptomer som:

 • Sure oppstøt.
 • Sviende smerter bak brystbeinet.
 • Oppgulp.
 • Vansker med å svelge.
 • Smerter i magen eller brystet.
 • Spiserørsbetennelse (1, 2)

Undersøkelser

Ved mistanke om spiserørsbrokk, eller som ledd i utredningen ut fra symptomene over, er det vanlig å gjøre en såkalt gastroskopi. Ved gastroskopi føres en slange ned igjennom svelget og ned i magesekken. Slangen har et kamera i enden slik at legen kan få oversikt over forholdene i spiserøret og magesekken.

Andre aktuelle undersøkelser kan være CT for å få oversikt over de anatomiske forholdene og eventuell andre forhold, og måling av pH og trykk i spiserøret. (1, 2)

Behandling

Tilstanden i seg selv behøver ikke nødvendigvis behandling hvis du ikke har noen plager. Men har man plager er det vanlig å igangsette behandling.

 • Medisiner: Medisiner mot sure oppstøt er en av behandlingene som hjelper for å lindre symptomene man kan oppleve ved spiserørsbrokk. Det finnes flere typer medisiner, og legen vil finne den typen som passer deg og dine symptomer og plager.
 • Operasjon: Hvis andre tiltak og behandlinger ikke fungerer kan det bli nødvendig med operasjon for å få bukt med plagene. Operasjonen går ut på å få lukkefunksjonen mellom spiserøret og magesekken til å fungere slik den skal, samt å få magesekken på plass der den skal være – i magen og ikke i brysthulen. (1, 2)

Hva kan jeg selv gjøre?

I tillegg til behandlinger legen kan hjelpe deg med, er det ting man kan gjøre selv også for å minske symptomene. Det finnes flere råd som kan hjelpe mot sure oppstøt, der noen er:

 • Unngå å spise store måltider, spis heller mindre måltider og hyppigere.
 • Bruke tid når man spiser og tygge maten godt.
 • Hvis man er overvektig kan det hjelpe å gå ned i vekt.
 • Hvis man er plaget med sure oppstøt om natten kan det være lurt å unngå mat på kveldene og sove med hodeenden litt elevert.
 • Enkelte ting kan forverre sure oppstøt slik som røyking, koffein, mye alkohol og fet mat. (1, 3)

Oppsøke lege

Hvis man har symptomer på spiserørsbrokk bør man oppsøke lege. Symptomgivende spiserørsbrokk er plagsomt nok i seg selv, og kan gi spiserørsbetennelse. Men noen av symptomene kan også oppstå ved andre, mer alvorlige tilstander, slik som svelgvansker, og slike symptomer skal alltid utredes videre.

Spiserørsbrokk kan som nevnt gi smerter i brystet, disse kan ofte ligne på smerter ved hjerteinfarkt. Ved brystsmerter skal man alltid ta umiddelbar kontakt med lege eller 113.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring