Smerter under venstre ribbein

Fått vondt i området under venstre ribbeinsbue? Her er noen vanlige årsaker.

SMERTEFULLT: Smertekarakter kan noen ganger gi en pekepinn på hva den bakenforliggende årsaken er. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB
SMERTEFULLT: Smertekarakter kan noen ganger gi en pekepinn på hva den bakenforliggende årsaken er. Foto: Pixel-Shot / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Her er en oversikt over bde vanligste årsaker til smerter under venstre ribbeinsbue, og hvilke organer dette kan være knyttet til. Det er viktig å huske på at det kan være andre årsaker til smertene enn de som er nevnt her, og at listen ikke er komplett.

Du skal alltid ringe 113 ved sterke smerter i brystet.

Luft- og kolikksmerter

Luftplager kan være svært smertefullt, og de aller fleste har opplevd dette i løpet av livet. Smertene kan være kolikkaktige (kommer anfallsvis) og avtar typisk med luft- og avføringsavgang.

Kolikksmerter kommer oftest fra sammentrekninger i et hult organ hvor noe hindrer passasjen. Typisk for kolikksmerter er kraftige smerter som kommer i tak og varer noen sekunder av gangen. I tarmen kan smertene oppstå ved forstoppelse eller ved at noe annet tetter til hulrommet inne i tarmen (7).

Kolikksmerter hos spedbarn kalles spedbarnskolikk og du kan lese mer om dette her.

Magesår

Magesår kaller vi også for ulcus ventriculi eller ulcus duodeni, avhengig av om såret befinner seg i selve magesekken (ventriculus) eller i øverste del av tynntarmen (duodenum).

MAGESÅR: Ved magesår har det oppstått en skade i slimhinnen, og vevet under blir utsatt for syre. Foto: Crevis / Shutterstock / NTB
MAGESÅR: Ved magesår har det oppstått en skade i slimhinnen, og vevet under blir utsatt for syre. Foto: Crevis / Shutterstock / NTB Vis mer

Det er to hovedårsaker til magesår, nemlig bivirkninger av noen legemidler eller bakterien Helicobacter pylori (3). Legemidlene som kan føre til magesår er ikke-steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs). Smertene ved magesår er typisk sviende eller brennende i øverste del av magen og kan bli verre på tom mage (4).

Den sikreste måten å påvise et magesår på er med gastroskopi (3).

Milten

Milten hos voksne ligger øverst i den venstre delen av buken og er vanligvis beskyttet av de nederste ribbeina. Vanligvis kan vi ikke kjenne milten nedenfor ribbeina, men noen sykdommer kan gjøre at milten forstørres. Sykdommer og tilstander som kan ramme milten kan du lese mer om i denne saken.

Pankreatitt

Pankreatitt, eller betennelse i bukspyttkjertelen, kan føre til smerter i øvre, midtre og venstre del av magen. Smertene kan også stråle ut til ryggen, og noen beskriver smertene som et belte rundt øvre del av magen (2). Kvalme og oppkast er vanlig. Viktigste årsaker til betennelse i bukspyttkjertelen er gallestein og langvarig høyt alkoholinntak (1).

Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Lungeemboli

Lungeemboli er den medisinske betegnelsen på blodpropper i lungene. Symptomer og alvorlighetsgrad vil variere etter størrelsen på blodproppen. Vanlige symptomer er akutt innsettende kortpustethet, skarpe og stikkende smerter i brystet, og hoste. Smertene sitter ofte på en side av brystet, men kan også sitte mer sentralt i brystet (8).

Les mer om lungeemboli her.

Lungebetennelse

Lungebetennelse (pneumoni) er en betennelse i selve lungevevet og kan ofte komme av enten virus, bakterier eller sopp. Symptomer kan være feber, hoste, tung pust og nedsatt allmenntilstand. Noen får i tillegg smerter i brystet ved inn- og utpust, spesielt hvis de også utvikler en lungehinnebetennelse (Pleuritt) (6).

Hold (sting)

Lokal og kraftig smerte under ribbeinsbuen som noen ganger oppstår når man er fysisk aktiv. I følge Store medisinske leksikon er man usikker på hva som er den bakenforliggende årsaken til hold, men det er en teori om at utspilling av kapselen rundt leveren eller milten kan være av betydning (9).

Hjerteinfarkt

Hjerteinfarkt kan noen ganger også presentere med smerter under venstre ribbeinsbue. Typisk for hjerteinfarkt er klemmende brystsmerter midt i brystet, men symptomene kan variere mye fra person til person. Risikofaktorer for å få et hjerteinfarkt øker om du røyker, har høyt kolesterol, høyt blodtrykk, har diabetes, er overvektig, og dersom du trener lite. Ring 113 hvis du mistenker akutt hjertesykdom.

LES OGSÅ: Brystsmerter - Hva kan årsaken være?


Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring