Symptomer på Crohns sykdom

Crohns er en sykdom som kan ramme hele tarmen, og kan derfor gi ulike symptomer, men magesmerter og diaré er blant de vanligste symptomene.

MAGESMERTER: Magesmerter er et vanlig symptom ved Crohns sykdom. Foto: Schmidt / NTB
MAGESMERTER: Magesmerter er et vanlig symptom ved Crohns sykdom. Foto: Schmidt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er Crohns sykdom?

Crohns sykdom, eller morbus Crohns er, slik som ulcerøs kolitt, en inflammatorisk tarmsykdom. Ved inflammatorisk tarmsykdom får man en betennelsesreaksjon i tarmsystemet. Ved Crohns kan hele tarmsystemet bli rammet, det vil si at sykdommen ikke nødvendigvis er begrenset til tykk- eller tynntarm, men kan ramme helt fra endetarmen til munnen.

Crohns er dessverre en kronisk sykdom der vi ikke har noen behandling som kurerer sykdommen. Men både medisiner og kirurgi er viktige behandlingsmetoder, og kan hjelpe til med å dempe sykdommen og symptomene.

Det er viktig med god behandling og oppfølging ved Crohns da sykdommen potensielt kan gi livstruende komplikasjoner. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Crohns sykdom

Symptomer på Crohns sykdom

Symptomene på Crohns sykdom kan variere ut fra hvor sykdommen sitter, og alvorlighetsgraden på symptomene kan også variere. Perioder med lite symptomer, der sykdommen oppleves bedre, er også vanlig. Symptomer som kan oppstå er blant annet:

 • Utmattelse (fatigue)
 • Magesmerter.
 • Diaré.
 • Blodig avføring.
 • Slim eller puss i avføringen.
 • Feber-
 • Smerter i, eller i relasjon til endetarmen.
 • Sår i munnen.
 • Vekttap.
 • Redusert matlyst.
 • Symptomer fra andre organer: Ved Crohns kan man utvikle symptomer fra andre organer slik som betennelse i ledd, lever, øyer og hud, jernmangel og nyrestein. (1, 2, 3)

Hvorfor får noen Crohns sykdom?

I Norge er det rundt 1–2 per 1000 som har Crohns sykdom. Hva som er årsaken til at noen får Crohns er ikke fullstendig kartlagt. Men mat tror at det er flere faktorer som spiller inn, og en kombinasjon av disse faktorene gjør at immunsystemet reagerer feilaktig og forårsaker betennelse i tarmsystemet.

TARMSYSTEMET: Illustrasjon av tarmsystemet her ved tykk- og tynntarmen. Foto: D
Magic mine / NTB
TARMSYSTEMET: Illustrasjon av tarmsystemet her ved tykk- og tynntarmen. Foto: D Magic mine / NTB Vis mer

Faktorene tror man både kan komme utenifra, altså fra omgivelsene, og fra genene våre. Man tenker altså at det foreligger en genetisk disposisjon for å utvikle Crohns, da man ser at forekomsten av Crohns er hyppigere hos de som har sykdommen i familien. (1, 2, 3, 4)

LES OGSÅ: Ulcerøs kolitt

Kilder

1) Mayo Clinic, Crohn's disease 2) Helsenorge, Crohns sykdom 3) Norsk legemiddelhåndbok, Crohns sykdom 4) Buer L CT, Moum B A. Inflammatorisk tarmsykdom – diagnostikk og behandling. Indremedisineren 2016.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring