Magesmerter hos barn

De vanligste symptomer og årsaker til at barn har smerter i magen.

VANLIG: Så mange som 20 prosent av alle barn er plaget med magesmerter som kommer og går over en lang periode. Foto: NTB Scanpix
VANLIG: Så mange som 20 prosent av alle barn er plaget med magesmerter som kommer og går over en lang periode. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Magesmerter hos barn kan skyldes mange ting som en mage- tarminfeksjon, forstoppelse eller noe mer alvorlig. Så mange som 20 prosent av alle barn er plaget med magesmerter som kommer og går over en lang periode.

- Veldig sjelden er det tegn på noe alvorlig. En grundig legeundersøkelse og kanskje blod-, urin- og avføringsprøve er vanligvis tilstrekkelig for å utelukke alvorlig sykdom, sier Jenny Ringnes. Hun er blant Lommelegens svarleger, og jobber ved et barnesykehus i Seattle, USA.

LES OGSÅ: Enkoprese - barn med ufrivillig avføring

Spedbarn - er det kolikk?

EKSPERT: Barnelege Jenny Ringnes
EKSPERT: Barnelege Jenny Ringnes Vis mer

Særlig hos de minste barna kan det være vanlig med smerter i magen.

- Spedbarn har gjerne en umoden tarm, og smerter i denne forbindelse - og dette er kan være det som etterhvert blir diagnostisert som kolikk. Babyer som får morsmelk kan også få smerter av noe mor har spist. Enkelte av de minste barna kan også ha en udefinerbar smerte, som man aldri finner forklaringen på - men som går over av seg selv, sier Marianne Gullvik, helsesøster ved Sentrum familiekontor i Bodø.

Om barn fra barnehagealder og oppover klager over smerter i magen, anbefaler helsesøsteren å være obs på både nedsatt allmenntilstand og endret avføringsmønster.

- Magen er en symptombærer for veldig mye. Hvis smertene vedvarer må man begynne å nøste litt, og søke legehjelp om plagene ikke gir seg, sier hun.

LES OGSÅ: Forstoppelse hos baby

Ulike årsaker til magesmerter hos barn

I følge Jenny Ringnes er dette noen av de vanligste årsakene til magesmerter hos barn:

Hva er de vanligste årsakene til magesmerter? Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Tilbakevendende magesmerter

- Det er viktig å kunne skille mellom episoder med "tilbakevendende smerter" og andre smerter slik at man ikke avfeier smerter som faktisk er kroppslige. For eksempel blindtarmbetennelse, sier barnelegen.

Ved tilbakevendende magesmerter er det ingen medisiner som hjelper, heller ikke kostholdsendringer bortsett fra økt fiberinntak har vist å gjøre noen forskjell.

- Ting som kan lindre er varmeflaske, avslapningsøvelser, distraksjonteknikker og å prøve å være avslappet som foreldre slik at barnet ikke blir mer stresset, samt identifisere utløsende faktorer for magesmertene og unngå disse hvis mulig, sier Ringnes.

Flesteparten vil vokse av seg funksjonelle/tilbakevendende magesmerter.

LES OGSÅ: Symptomene på panikkangst

Kan være reaksjon på stress

- Barn kan også oppleve magesmerter som en reaksjon på stress eller angst der magesmertene man opplever er reelle selv om problemet har rot i noe mentalt, sier Ringnes.

SYMPTOMBÆRER: Barn som er utsatt for omsorgssvikt eller misbruk kan ofte klage over magesmerter.  Foto: NTB Scanpix
SYMPTOMBÆRER: Barn som er utsatt for omsorgssvikt eller misbruk kan ofte klage over magesmerter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun forteller at ved følgende symptomer bør man oppsøke lege:

  • Kronisk diaré eller oppkast
  • Blod og/eller slim i avføringen
  • Vekttap
  • Vedvarende smerter på høyre side- kan være blindtarmbetennelse
  • Feber i forbindelse med magesmerter
  • Andre uforklarlige symptomer i tillegg til magesmertene

Har du et helsespørsmål om barn? Spør vår barnelege Jenny Ringnes her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring