Shigellainfeksjon

Shigella er en gruppe bakterier som kan forårsake diare, magesmerter og kvalme. Shigellabakteriene smitter for det meste gjennom forurenset mat og vann.

SHIGELLABAKTERIER: Gir betennelse i tarmen og diarè. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SHIGELLABAKTERIER: Gir betennelse i tarmen og diarè. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Shigellabakterien forårsaker sykdom som hovedsakelig rammer tykktarmen, gir diarè og kalles shigellose eller bakteriell dysenteri.

I dag opptrer sykdommen i Norge vanligvis etter reise i utlandet, spesielt for de som har vært i Egypt og Asia. (1)

Historie

På 1900-tallet forårsaket shigella dysenteri store epidemier med høy dødelighet i Europa. Sykdommen kunne få stor utbredelse under dårlige hygieniske forhold. Årlig smittes ca. 300 millioner mennesker av shigella.

Hvor vanlig er shigellose?

I Norge har vi hatt noen små utbrudd i Norge siste tiår, med opptil 33 smittede, etter tilfeller matforurensing. Totalt er det rapportert mellom 80-100 tilfeller per år i Norge, de siste seks årene.

På verdensbasis er shigellose et stort helseproblem, som i hovedsak rammer barn. (2) I Norge er det flest voksne som får infeksjonen. (1)

Årsaker

Diarèen skyldes en bakterie som kalles for shigella. Det finnes fire typer av shigellabakterien. Denne bakterien er veldig smittsom, for selv om har du fått i deg kun en liten mengde av shigellabakterien kan du få symptomer. Sykdommen rammer hovedsaklig tykktarmen. (1)

Smittemåter

Denne bakterien smitter fra person til person ved direkte kontakt. Bakterien finnes i avføringen til en smittet person, og dersom den smittede ikke er nøye med å vaske seg på hendene før matlaging, kan bakterien komme over i maten og de som spiser maten få bakterien via den.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden, tiden fra du får i deg bakterien til du får symptomer, er vanligvis 2-3 dager men den kan variere fra 1-7 dager.

Symptomer

Til å begynne med får man ofte en vandig «tynntarmsdiaré» som i løpet av kort tid kan gå over til betennelse i tykktarmen med Feber, kvalme og magesmerter.

Diaréen kan være blodig og inneholde slim og noen ganger puss. Dehydrering kan forekomme.

Sykdomsbildet er avhengig av hvilken bakterietype som forårsaker sykdommen. S. dysenteriae og S. boydii gir de alvorligste symptomene, mens S. flexneri og S. sonnei, som er de hyppigst forekommende hos oss, gir mildere sykdomsbilde.

Shigellose kan i sjeldne tilfeller medføre reaktiv leddgikt.

LES OGSÅ: Langvarig diarè, hva kan være årsaken?

Behandling

Behandling er avhengig av hvor hardt du er rammet og hvor stor faren for smitte til andre utgjør. Hos voksne uten risikoyrke kan man ofte avvente ev. behandling, men behandling vil redusere sykdommens alvorlighetsgrad og forkorte tiden for smittsomhet.

Disse anbefales ifølge fhi Antibiotikabehandling:

  • Barn
  • Personer i utsatte yrker (Som for eksempel har kontakt med pasienter, eller jobber med mat og servering og kan være en smittefare)
  • Bærere som skiller ut bakterien i over to måneder, bør også behandles med antibiotika (1)

Denne artikkelen er i sin helhet oppdatert og utvidet av sykepleier Elisabeth Lofthus, 25.06.2018. Basert på eldre artikkel på Lommelegen fra år 2000, forfatter ukjent. Kilder ved revisjon: 1) Fhi.no 2) Matportalen

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring